Marie-Louice har samlat insektsmedel i en hink, hon tar fram den flera gånger varje dag. Till höger Linn och Aragon.
Hur klarar man att ha hästar när man bor i ett riktigt mygghål? Marie-Louice Eriksson i byn Stärkesmark, knappt fem mil från Umeå, har gedigen erfarenhet. Hon har kämpat för att skydda sina hästar mot insekter sedan 1992, då nordsvensken Toppe kom in i hennes liv.
Text & foto: Karin Engman
Marie-Louice greppar behandlingshinken innan hon går till hästhagen tillsammans med sin elvaåriga dotter Linn. Det krävs en hel del medel av olika slag för att ta hand om hästar där mygg och andra plågoandar frodas.
– Vi har fem hästar och helt obeskrivligt med ohyra. Mygg, knott och broms, alla lika hatade! Det är mycket jobb sommartid så det blir inte mycket semester, men det går.
Gillar när det blåser
För dagen drar en vind över markerna och det är färre insekter än vanligt. Här uppskattas blåsten, den skapar en andningspaus. Denna torra sommar har det dessutom varit lite mindre mygg men i stället ganska mycket annat, som knott och broms.
– Häromkvällen var vi nere vid sjön och luften formligen kokade av knott. Det var bara att andas och sila mellan tänderna.
Marie-Louice är född i byn.
– Mamma och pappa bor här. Det är en bra by, förutom myggen. Jag hade redan två hästar hos mina föräldrar när jag flyttade hit till gården 1998, så jag visste förstås vad jag gav mig in på.
Toppe utvecklade sommareksem efter några somrar på gården.
– Mitt bästa råd till andra i insektsrika områden är att inte låta det gå så långt!
Marie-Louice har insektsmedlet nära till hands hela sommaren.
Använder olika sprejer
I hagen står ardennerkorsningen Aragon. Linn börjar klia hans bett och han grimaserar njutningsfullt. Är det myggigt där man bor måste man klia hästarna lite extra, det ingår i uppdraget.
Aragon har sällskap av halvblodet En Sån En, welsh cob-ponnyn Oscar, new forest-ponnyn Silas och shettisen Bruse som har haft fång och därför har utrustats med munkorg.
Nu är det dags att plocka fram myggsprej och andra medel. Hästarna behandlas olika utifrån individuella behov.
– Ultrashield är effektivt, men jag kan inte ta i hästarna efteråt. Jag får utslag, det kliar jättemycket. Min hovslagare vill inte heller att jag använder den sprejen innan han kommer. Men hästarna verkar tåla den i alla fall och det är ju huvudsaken. Det är något att ta till när insektsplågan är som värst. Jag kan dessutom spreja med det där de är som känsligast, som i skapet, säger Marie-Louice.
I hinken finns också Renons insektssprej.
– Den är mer miljövänlig, men räcker inte en så lång stund. Dock fungerar den för att klara en ridtur. Jag säger alltid till Linn och hennes kompisar att de ska använda mildare produkter och spreja hela hästen med det. Och det gäller att spreja i medvind, annars får man allt på sig själv.
Med ardennerkorsningen Aragon rider Marie-Louice dressyr, på Medelsvår C-nivå. "Det är så långt vi har kommit. Han är 20 år, frågan är väl om vi hinner så mycket längre. Målet är att ha roligt tillsammans med hästarna, inte att vinna tävlingar."
Finns salvor att ta till
För hästar som inte tycker om att bli sprejade använder Marie-Louice Renons flugmedel på tub och Skillingaryds hästsalva. Skimmeln En Sån En är som många skimlar extra känslig, dessutom ogillar han att bli sprejad.
– Han tycker att det är otäckt med sprej, pälsglans i svansen är så långt han kan sträcka sig.
Beckolja är enligt Marie-Louice effektivt, liksom den klassiska blandningen med detta och Djungelolja.
– Men det är inte roligt att kleta beckolja på en skimmel. Den blir ganska svart, säger hon.
Marie-Louice brukar använda tjärsalva i ansiktet på de hästar som inte kan sprejas.
– Man luktar tjära hela sommaren när man håller på med det här. Men En Sån En reagerar även på tjärsalvan. Han verkar få större sår där jag smörjer med den. Jag tror att han är extremt känslig.
Fick en svärm bin efter sig
Förra sommaren provade Marie-Louice en rosendoftande sprej från Centaura.
– Jag hade sprejat Aragon och vi red förbi en biodling som vi ofta har passerat under åren. Jag vet inte om det var rosendoften som triggade i gång bina, men de blev som tokiga! Vi fick bisvärmen på oss, det var fullt av dem i svansen och jag fick in flera i hjälmen.
Till slut hoppade Marie-Louice av och slängde hjälmen. Hon hade fått flera stick, både uppe på huvudet och vid ögat.
– Min kusin bor en bit därifrån, jag sprang med Aragon bort till henne och ringde efter antihistamin. Jag är allergisk och visste inte hur jag skulle reagera.
Aragon var inte heller road. Det var en obehaglig upplevelse för dem båda.
– Det kan ha varit en tillfällighet och behöver verkligen inte ha berott på produkten, men jag vågar inte prova igen. Trots att den ska vara både miljövänlig, hudvänlig och djurvänlig.
Medan En Sån En betar får Aragon sina bett kliade av Linn.
Dyrt med bra insektstäcken
Hästarna har flugtäcken av olika slag under större delen av sommaren.
– Det är dyrt med insektstäcken. Jag skulle gärna köpa Horsewares täcken till allihop och jag skulle gärna vilja prova de nya i turkos och orange färg som ska vara fantastiska mot flugor. Men vem ska prioriteras av fem hästar? Det behövs två–tre täcken i varje storlek i och med att de så småningom går sönder eller blir genomvåta, säger Marie-Louice.
Täckesfrågan är enligt henne en balansgång. Om det inte stormar under en riktig myggsommar, så att täckena kan plockas av, får hästarna skav av dem.
– Vilka ska du täcka, hur mycket ska du täcka, hur mycket ska du spreja? Det är eviga överväganden.
Får komma in när det är som värst
I slutänden är det enda riktigt effektiva att stalla in hästarna under de tider på dygnet när det är mest insekter. Alltså mitt på dagen då bromsar trängs runt dem, och under nattetid när det är värst med knott och mygg. Samt att hålla noggrann koll när de är ute.
– Lämna dem ALDRIG utan uppsikt en längre tid! Det kan vara lugnt på betet, för att en timme senare vara kaos med hästar som springer sig svettiga eller spränger tråden för att få komma in.
Rötmånaden är allra värst.
– I slutet av juli kommer hästflugan som ser ut som mindre husflugor, men bits något så vansinnigt! Och hästbromsarna som ser ut som getingar, men tar stora stycken ur hästarna. De följer efter när man rider, de kan följa med åtta kilometer runt sjön. Man samlar på sig fler och fler, när man kommer hem har man bråttom in i stallet. Det är de dagarna man vill ta till de effektivaste medlen.Ridmyggtäcken kan vara ett alternativ, men Marie-Louice är kluven.
– Det blir bökigt för hästarna och de riskerar att få skav. Jag har inte provat ännu, men jag har tänkt på det. Kanske för Aragon som stannar om det blir för mycket ohyra: “Ta bort, ta bort, ta bort!”
Det positiva väger upp
Det är för- och nackdelar med allt, konstaterar Marie-Louice.
– Ja, tänk om det fanns något som var effektivt men snällt mot miljön, allergivänligt och helst nästan gratis. Då skulle man slippa allt detta täckande av och på.
Insektsbekämpningen tar enormt mycket tid under sommaren.
– När insekterna är som värst tänker jag att varför håller jag på med det här? Alla andra åker på semester medan jag springer ut i stallet minst fyra gånger om dagen. In och ut med hästar, på och av med täcken, spreja och smörja in hela tiden. Under rötmånaden rider jag nog allra minst, all energi går åt till att skydda hästarna.
Men de tankarna varar inte någon längre stund.
– Det är trots allt fantastiskt roligt med hästar! Linn och jag brukar rida ut tillsammans. Ibland följer min mamma med.
Marie-Louice och Linn håller båda på med dressyr, men viktigast är att ha roligt med hästarna. Och deras hästar tycker det är kul att få göra olika saker.
Anpassar sitt jobbschema
En förstående familj är av stor betydelse, konstaterar Marie-Louice.
– När jag är på jobbet får Stefan (sambon och dotterns pappa, reds anm.) och Linn ta det, och ibland rycker mamma in.
Själv jobbar hon som personlig assistent, mest kvällar och nätter.
– Jag har lagt det så, har försökt styra mitt schema för att inte ha långa dagar. Det behövs även vintertid, det går inte att släppa ut hästarna i 30 graders kyla och åka till jobbet klockan sju på morgonen.
I sommar blir det ingen helt ledig vecka.
– Jag jobbar minst en dag i veckan, då får jag vila upp mig på jobbet, skrattar Marie-Louice och tillägger:
– Sa jag att jag gillar vintern bäst?
Knott i stora moln runt hästarna:
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!