Nyheter
Publicerad: 2016-09-13
Efter veterinärräkningen: ”Vi har belånat huset för att kunna betala”
De senaste dagarna har debatten om höga veterinärräkningar briserat – igen. Maria Young Shings foderhäst behandlades på klinik och fakturan blev långt maffigare än vad Maria kunde föreställa sig.
Text: Ida Röök
Foto: Privat/Adobe Stock
Marias möte med Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm tog sin början i mars i år, när dotterns foderhäst – efter ett träningsbesök hos Lotta Björe i Eskilstuna – plötsligt blev sämre efter att tidigare ha fått ett trampsår. Djursjukhuset i Strömsholm låg närmast och därför åkte de dit.
– Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka. Men kanske mest handlar det om att vi känner oss lurade när det gäller kostnaden för hela behandlingen. Den blev långt större än vi känner att de har kommunicerat med oss, säger Maria.
Blev lovade ett pris
Hästen opererades för att man skulle spola leden vid två tillfällen, den stod på kliniken i ungefär två veckor. Maria hade hela tiden kontakt med hästens ägare, som så småningom tog över kommunikationen med Strömsholm.
– Vi blev lovade ett pris på den första operationen på omkring 25 000 kronor och därefter ett dygnspris på 2 500 kronor. Men sedan sprang det bara i väg, när vi blev tvingade att ta ställning till den andra operationen hade vi kontakt med en annan klinik och funderade på att flytta hästen dit. Detta eftersom de kunde utföra operationen till ett helt annat pris. Men då lovade Strömsholm att de skulle se över kostnaden ytterligare och få ner priset. Vi ville inte flytta hästen som mådde dåligt så vi lät den stå kvar, säger Maria.
Men någon reducering av prisbilden såg hon inte. Maria hade väntat sig att totalkostnaden för två operationer och två veckor på sjukhuset skulle landa på omkring 95 000 kronor, detta utifrån den information hon hade fått från kliniken.
– Det hade jag godtagit, jag menar, jag har ju sagt ja till behandling och operation. Men dagen innan vi skulle hämta hästen säger de att notan är uppe i 120 000. Jag fick en chock. Så kunde det ju inte vara. Att vi sedan fick en slutfaktura på omkring 150 000 kronor var en mardröm, berättar hon.
Svårt att vinna
Maria har, tillsammans med ägaren, försökt driva ett juridiskt ärende mot djursjukhuset.
– Men eftersom all kommunikation med dem har skett muntligt och inte skriftligt ansåg vår advokat att vi skulle ha svårt att vinna ett sådant fall. Vi skulle kanske stå med ännu mer kostnader i slutet, eftersom det är svårt att bevisa vad som sagts när ord står mot ord.
För att kunna lösa fakturan har hon nu fått ta till drastiska åtgärder, drygt 91 000 kronor återstod utöver de 60 000 som gick på försäkringen.
– Vi har belånat vårt hus och har tagit av våra sparade pengar för att betala, säger hon.
Jämför kostnader
Maria vill göra andra uppmärksamma på att all priskommunikation med klinik och veterinär bör ske via mejl.
– Det var det som fällde oss. Vi hade bara fått allt muntligt. Hade vi bett att få det skriftligt i stället hade läget varit ett helt annat, säger hon.
Nu när Maria har fått lite distans till det som hände har hon valt att, på sin privata Facebook-sida, dela med sig av kostnadsjämförelser där Strömsholm jämförs med två andra kliniker.
– De är inte namngivna eftersom det i sammanhanget inte spelar någon roll vilka det är. Jag tycker att de stora skillnaderna mellan kostnaderna talar sitt eget språk, säger Maria.
Hade inget val
Hennes jämförelser har fått stor spridning och många delar med sig av egna berättelser om hur de har blivit bemötta av olika kliniker och vad behandlingen av deras djur har kostat.
– Jag upplever att Evidensia är dyrare, och att särskilt Strömsholm är känt för att ta hutlösa priser. Vi hade inget val när vi bestämde var vi skulle behandla vår foderhäst eftersom läget var akut. Men nu vill jag uppmärksamma andra på skillnaderna jag har sett och på att ALLTID be om kostnadsförslag skriftligt, säger Maria.
Sekretess gör det svårt att bemöta
Marie Westberg är chef för hästkliniken på Strömsholm. Hon kan inte diskutera det enskilda fallet, som denna gång åter har fått debatten om höga veterinärkostnader att blossa upp.
– Det här med sociala medier och debatterna som uppstår där är något vi så klart måste förhålla oss till. Men det blir också så att det alltid bara är en sida som kommer fram, detta eftersom vi har sekretess när det gäller våra patienter och kunder. Det är bekymmersamt och många gånger är det en felaktig bild som debatteras.
När det gäller kostnadsförslag inför olika behandlingar menar Marie Westberg att djurägaren alltid får veta på ett ungefär vad ett ingrepp kommer att kosta.
– I akuta lägen ger vi ett kostnadsestimat med ett större spann, då kan vi inte vara så exakta som vi är när det gäller mer planerade besök.
Daglig kontakt är rutin
Hon anser att de på Strömsholm är bra på att kommunicera med djurägarna.
– Men det finns lägen där vi kan göra bättre och där djurägaren inte är nöjd med det vi har erbjudit. Vi har som rutin daglig kontakt med djurägaren där vi berättar om kostnadsläget, om hästens behandlingsplan och hur vi eventuellt vill gå vidare. Allt som ska göras med hästen kommuniceras med hästägaren utifrån en så bred palett som möjligt. Om ägaren säger att den inte har råd med det som kanske är det bästa för hästen tittar vi på andra möjligheter.
Men många upplever att det inte är så, att kostnadsplanen inte hålls och att kommunikationen brister?
– Vi jobbar med detta dagligen och jag anser att vi är bra på det. Många av oss är själva hästägare, vi vill så klart att det vi erbjuder ska hålla hög klass. Och ja, det där med att ge kostnadsestimat skriftligt är absolut något vi skulle kunna göra, även om det i viss mån redan i dag anges i journalen. Men har kommunikationen med ägaren varit så som jag beskriver den ska inte slutfakturan bli en chock.
Får in de riktigt sjuka djuren
När det sedan gäller de jämförelser som Maria Young Shing har lagt upp på Facebook menar Marie Westerberg att det dels ligger direkta faktafel bakom, dels att det hela är en tolkningsfråga.
– Det är bland annat rena felaktigheter, och så är det extremt svårt att göra den här typen av jämförelser. Ett bandage kan läggas på så många olika sätt och åtgången av material kan vara helt olika beroende på hur bandaget läggs, säger hon.
I debatten är det många som upplever att just Strömsholm är dyrare än andra kliniker. Vad är din kommentar till det?
– Det är ju väldigt svårt att svara på varför vi uppfattas på ett visst sätt. Vi anser att vi jämförs felaktigt. Vi har öppet dygnet runt, året om och vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en så utvecklad jourvård som alltid är redo. Dessutom är Strömsholm ett akutdjursjukhus som ofta får in de riktigt sjuka djuren, då blir det också ofta stora belopp det handlar om. Vi vet att när det gäller planerade behandlingar, då ligger vi inte högre än andra. Det har jämförelser visat.
Liknande webbartiklar
- Stefan Fur: ”Vi ser att vissa kliniker har högre priser än andra”
- Hästklinik i Kalmar lägger ner
- Debatt om allt dyrare försäkringspremier och hästsjukvård
- Hur man säkert hanterar häst i samband med veterinärvård
- Ryttaren viktig när hästen fått ryggproblem
- Hovbensfraktur – en vanlig skada som ofta har god prognos
- Högre priser för veterinärvård efter riskkapitalisternas intåg
- Gästblogg: Att stå inackorderad – självklarhet eller privilegium?
- Konsumentskyddet brister inom djursjukvården
- Stora prisskillnader på operationer och behandlingar av hästar

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!