Nyheter
Publicerad: 2017-02-21
"Det finns, såvitt jag har sett, inget vetenskapligt stöd för att hästar skulle lida av nosgrimman i sig. Utan det är när den sitter för hårt som problemen uppstår", säger Jenny Yngvesson vid SLU.
Forskare: Nosgrimmor spänns för hårt – kan stressa och skada hästen
Många tävlingsryttare spänner sina hästars nosgrimmor alldeles för hårt, det visar en ny studie. Vi har pratat med en etolog och med en veterinär om följderna.
– Det är ett jättevanligt problem trots att forskning visar att det påverkar hästarnas hälsa negativt, säger etolog Jenny Yngvesson vid SLU.
Text: Frida Bank
Foton ovan: Vanja Sandgren (Jenny), Sara Nyman och Adobe Stock
Stress, smärta, vävnads- och tandskador samt ”beteendeproblem” i ridningen. Det är några vanliga följder av att hästens nosgrimma spänns för hårt. Nosgrimman ska stabilisera huvudlaget, men av vissa ryttare används den även för att stänga hästens mun.
För hårt åtdragna nosgrimmor väcker oro hos aktiva inom ridsporten, och hos veterinärer och experter världen över. Forskning visar att det finns goda skäl att ta oron på allvar – och att lossa remmarna så att hästen kan gapa och svälja.
Vanligt bland tävlingsryttare
Forskare har undersökt hur vanligt det är med hårt åtdragna nosgrimmor bland hästar på internationella tävlingar. Hela 750 hästar deltog i studien som publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLOS one tidigare i år. Både hästar som tävlade dressyr, fälttävlan och så kallade hunterhästar ingick i studien. Nosgrimman kontrollerades direkt innan eller efter tävlingsritten.
Hos 44 procent av hästarna gick det inte att få in ett enda finger mellan nosgrimman och nosryggen. I endast sju procent av fallen gick det att få in två fingrar, vilket är det mått som brukar användas för att ange en korrekt spänd nosgrimma.
– Det är snarare regel än undantag att nosgrimmorna är för hårt spända. Hur det ser ut inom vardagsridningen är svårare att säga, generellt tenderar vi att ta efter de bästa ryttarna. I många fall är det bra men inte i det här fallet, säger Jenny Yngvesson som är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Hästar från tre länder
Studien undersökte tävlingshästar i Irland, Belgien och Storbritannien. Men enligt Jenny finns det inget som tyder på att det skulle vara mindre vanligt med hårt spända nosgrimmor i Sverige.
– Hela hästsportvärlden är en och samma, säger hon.
Varför förekommer detta?
– Det är en intressant fråga. En del menar att det kommer från dressyren, där betyget på en ritt dras ner om hästen gapar. Jag tror att bedömningsregelverket inom dressyren skulle behöva ses över. Det är ju inte konstigt att man försöker uppnå högsta möjliga poäng när man tävlar, funderar Jenny.
Även forskarsammanslutningen ISES menar att skälet för ryttarna att spänna nosgrimman för hårt är dressyrreglerna, som straffar tecken på obehag såsom gapande munnar eller tungor som sticker ut. Tanken med reglerna är att främja bra träning och acceptans av bettet. Men en tight nosgrimma hindrar hästen från att visa att den inte trivs.
Två fingrar mellan nosrygg och nosgrimma. Foto: Sara Nyman
Skapar obehag och lidande
Jenny Yngvesson har tagit del av flera olika studier som visar att en hårt åtdragen nosgrimma innebär lidande för hästen. Forskare vid Sydneys universitet har till exempel visat att hjärtslagen hos hästar med en för hårt spänd nosgrimma ökade, från ett genomsnitt på 34 hjärtslag per minut till 46 per minut.
Andra studier har visat att temperaturen i hästens ansikte sjunker, att temperaturen i ögonen ökar och att blodflödet försämras. Det är indikationer på stress. Dessutom gör nosgrimman det svårare för hästen att svälja, gapa, gäspa och slicka sig.
Vanligt med skador i munnen
Någon som har sett riktigt otäcka konsekvenser av för hårt spända nosgrimmor i sitt yrke är veterinär Sara Nyman. Hon berättar att det är vanligt med tryckskador på insidan av kinden och på lanerna.
– Jag har sett kroniska tryckskador, blåmärken, blödningar och riktigt fula sår på många hästar, säger hon.
I extrema fall har även nosremmen skapat en grop i nosryggen (läs intervju med Sara Nyman i Hippson nummer 1 2017). En häst som inte kan gapa kan inte värja sig mot obehag. Har hästen då även ett bett som inte passar är det bara en tidsfråga innan skador uppstår.
Förutom att ha en korrekt spänd nosgrimma ger Sara rådet att vara noga med att utrustningen passar hästens anatomi. Men minst lika viktigt är att förebygga belastningsskador genom att variera utrustningen.
Vanlig tryckskada av nosgrimma i hästens kind. Foto: Sara Nyman
Protestbeteenden är tecken på obehag
– Alltför få ryttare tänker på att hästens oönskade beteende vid ridning i många fall kan härledas till smärta i munnen, säger Sara Nyman.
För när en häst upplever smärta eller stress under ridning eller annan träning kan den visa olika protestbeteenden. Det kan bland annat vara att den inte vill gå fram, att den rusar, biter sig fast i bettet, försöker rycka tyglarna ur handen på ryttaren, slänger med svansen eller gnisslar med tänderna.
– Dessa beteenden är varningssignaler som vi behöver ta på allvar. Försök aldrig straffa bort sådana beteenden eller åtgärda dem med remmar eller andra ”hjälpmedel”. Ta reda på den bakomliggande orsaken till problemet och åtgärda den. Ta hjälp av veterinärer, hippologer, agronomer, etologer eller andra yrkesgrupper med gedigen bakgrund och ett kritiskt tänkande, rekommenderar Jenny Yngvesson på SLU.
Lös rem gav bättre gångarter
Forskare har också studerat hur olika hårt spända nosgrimmor påverkar hästarnas prestation under dressyrtävlingar. Där visade resultatet att hästar med lösare nosgrimma fick högre poäng på sina gångarter.
En liknande studie har Jenny Yngvesson själv gjort tillsammans med studenten Beatrice Hagström. Då utförde flera hästar samma dressyrprogram. Alla hästarna reds en gång med engelsk nosgrimma, en gång helt utan nosgrimma och en gång med aachennosgrimma. I samtliga fall var Beatrice noggrann med att se till att det gick att få in två fingrar mellan nosryggen och nosgrimman.
– Vi såg inga skillnader i protestbeteenden mellan de olika nosgrimmorna, men ryttarna som red helt utan nosgrimma upplevde att hästarna kändes bättre, berättar Jenny.
Så påverkar stressen
På kort sikt upplever en häst som rids med en för hårt åtdragen nosgrimma akut stress. Denna stress påverkar hästens inlärning negativt. Det är svårare att lära hästen nya saker om den har ont någonstans, förklarar Jenny Yngvesson.
På lång sikt kan hästen börja förknippa ridningen med stress. Stressen påverkar i sin tur immunförsvaret negativt och kan öka risken för infektioner och magsår.
– En häst som vi utsätter för smärta är inte en glad atlet. Vi kan fundera på om det här över huvud taget är förenligt med god ridning och god hästhållning. För mig är svaret enkelt. Nej!
Jenny fortsätter:
– Det skulle vara intressant att se detta prövat som ett rättsfall. Det här är vad jag skulle klassa som onödigt lidande enligt djurskyddslagen. Men det bästa vore naturligtvis om vi som håller på med hästsport helt enkelt skulle sluta göra fel.
Skillnad på tyckande och vetande
Yngvesson välkomnar mer forskning i ämnet, bland annat kring hur användningen av nosgrimmor påverkar hästens inlärning på lång sikt. Men det viktigaste är att se till så att tränare, hästägare och ryttare tar till sig av den forskning som finns.
– Vi har massor av kunskap om hästens välfärd, men vi tillämpar den inte. Det är ett jätteproblem. För det hjälper ju inte hästarna om forskare kommer fram till vad som kan orsaka stress, om vi sedan inte ändrar på något i vår hästhantering.
Mycket av forskningen finns tillgänglig på nätet.
– Det är oerhört viktigt att man är källkritisk och funderar noga över skillnaden mellan tyckande och vetande. Information om vad en enskild person har upplevt kan vara värdefull, men forskning handlar om systematiska undersökningar på många hästar, poängterar Jenny.
Här kan du läsa mer:
Till studien om hårt åtdragna nosgrimmor hos tävlingshästar
Om hästens beteende, ögontemperatur och hjärtslag
Forskare vill ha nya regler – för att förhindra smärta
Forskare protesterar mot hårt spända nosgrimmor
Forskarsammanslutningen ISES har tagit fram en mätsticka som kan användas vid kontroll av nosgrimman. De anser att en sådan kontroll alltid borde göras av en steward innan hästen tävlar:
MER I PAPPERSTIDNINGEN
Läs hela intervjun med veterinär Sara Nyman i aktuellt nummer av kunskapsmagasinet Hippson. Finns i butik från i dag (tisdag 21/2)!
Till innehåll och köpinformation om nummer 1 2017
Liknande webbartiklar
- Förslag om att förbjuda för hårt spända nosgrimmor i Nya Zeeland
- ISES vill se skärpta kontroller av nosgrimmor inom alla grenar
- Vad hände med "nosgrimmemätaren"?
- Undersökning: Nosgrimma eller inte?
- Omfattande studie kring nosgrimmor – bara sju procent klarade rekommendationen
- Eventuellt beslut om nosgrimmor först till TR 2019: ”Test med mätsticka har genomförts”
- Upprop mot för hårt spända nosgrimmor
- Testa: Sitter nosgrimman för hårt?
- Hästens mun i olika åldrar – så bör du agera: "Tryckskador tar lång tid att läka"
- Så väljer du bett och nosgrimma: "Bettet ska inte trycka konstant i mungiporna"
relaterade artiklar

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!