Nyheter
Publicerad: 2017-05-16
Till vänster detalj ur Theresia Viskas "Stallflickor". Till höger "Florence" av Julian Wolkenstein.
Fotografiska storsatsar på hästutställning: ”Kulturen kring ridsport blir ofta förtalad”
På fredag är det premiär för samlingsutställningen ”Like a Horse” på Fotografiska museet i Stockholm. Den pågår mellan den 19 maj och 3 september – ett givet besök om du som hästintresserad har vägarna förbi huvudstaden i sommar!
”Like a horse” är en helt ny samlingsutställning med ett 30-tal fotografer – som med hästen som gemensam nämnare speglar människans relation till detta kraftfulla, spirituella, kitschigt vackra och hårt arbetande djur.
Med en intention att bredda avbildningen av hästen, olika sammanhang och kulturella kontexter har utställningens curator Sophie Mörner i samarbete med Fotografiska samlat 100-talet verk för att belysa frågor kring hästens roll i dag. Detta i en mångdimensionell blandning där fotografen, queerteoretikern och hästnörden – alla kan hitta något.
Här ges inspiration till en ny blick på såväl djuret som på relationen mellan människa och häst och till hästfotografiet som konstart. I samband med öppningen publicerar bokförlaget Max Ström även en bok med samma namn.
Förknippas med flickor och kvinnor
Hästen är komplex, liksom ryttaren på dess rygg. Krigsföraren satt upp i sadeln, cowboyen har slitit ut den men i dag är det framför allt hästtjejen som håller i tyglarna. Inom ridsporten tävlar kvinnor mot män, ung mot gammal, något som är svårt att hitta liknande exempel på både inom sport och i samhället i övrigt. Men det är också en privilegierad sport där klasskillnader och olika etniska bakgrunder lyser med sin frånvaro.
– Kulturen kring ridsport och hästintresse blir ofta förtalad. Hur detta är kopplat till att det är en företeelse som förknippas med flickor och kvinnor tycker jag är intressant, säger Sophie Mörner och fortsätter:
– Jag ser gärna denna utställning som en reflektion kring västvärldens fördomar om den ”priviligierade tjejsporten” som jag anser är en förminskande och snäv bild av hur hästen lever och används i dag. I större delen av världen är den fortfarande nödvändig som transport och arbetshäst. Jag hoppas på att urvalet av bilder kan lyfta perspektivet och skifta blicken mot ett bredare sammanhang.
Ilona Szwarc har fotograferat unga "cowgirls" i Texas.
Både video och fotografier
I utställningen visas fotografi, videoverk och installationer som berör och provocerar, utbildar och fascinerar. Här hänger välkända internationella fotografer som Mary Ellen Mark, Herb Ritts, David LaChapelle och Charlotte Gyllenhammar sida vid sida med yngre svenska videokonstnärer och fotografer. Till exempel Erica Larsen som fotograferat Amerikas ursprungsbefolkning tillsammans med sina hästar, samt Theresia Viskas starka serie Stallflickor, där hon lyckas fånga stallflickornas liv i hela dess breda spektra av stora känslor, hårt arbete, gemenskap, ensamhet och en outsinlig kärlek till hästarna.
– För oss är en tematisk samlingsutställning relativt ovanligt, vilket gör det extra roligt att kunna presentera den här starka utställningen som är curerad med en fantastisk känsla av Sophie Mörner, säger Pauline Benthede som är Exhibition Manager på Fotografiska.
Relationen till hästen är stark
Under senare år befolkas också många stall av en nygammal grupp, de så kallade ”återvändarna”: Människor som har återtagit kontakten med hästen och genom denna även kommer i kontakt med sig själva, där stallet i deras ofta stressiga prestationsinriktade liv fungerar som en nödvändig lunga att andas ut i.
– Har du en gång lärt dig att rida är det något som du sedan kan i resten av ditt liv, det stannar som ett minne i kroppen. Kommunikationen mellan ryttare och häst är närmast magisk där du med ytterst små signaler kan kommunicera. För att det ska fungera måste du skaffa en emotionell relation till hästen. Det är viktigt att förstå vilken stor roll detta djur spelar som spirituell varelse. Till exempel blir det allt mer vanligt att den används som redskap inom terapi- och rehabilitering, både fysiskt och mentalt, särskilt ofta i terapisammanhang för ungdomar som behöver stöd. Att knyta an till en häst kan vara en god början på att våga knyta an till en annan människa, säger Sophie Mörner.
Har själv ridit hela sitt liv
Sophie, som är dotter till svenska hästfantasten och företagaren Antonia Ax:son Johnson, lever och verkar i New York och har under de sista tio åren arbetat som gallerist och publicist. Det numera kultförklarade fotomagasinet Capricious Magazine som hon startade 2006 var en plattform för unga oetablerade fotografer att få sina bilder publicerade.
Upprinnelsen till utställningen Like a Horse är den bok som Mörner redigerade i samband med tioårsjubileet av magasinet Capricious Magazine. För Sophie som har ridit i hela sitt liv var valet av tema självklart, boken High Tails gavs ut efter flera år av research och insamling av fotografier.
– Det skiljer enormt mycket mellan att ge ut en bok och curera en utställning. Verken väljs efter helt andra premisser och många av fotografierna som ingick i High Tails höll inte för att hängas utan urvalet här är ett annat. I mitt arbete kombinerar jag ofta etablerade konstnärer och bidrar till att ge nya begåvningar exponering och tillgång till en större plattform, vilket märks tydligt i Like a Horse, avslutar Sophie Mörner.
Källa: Pressmeddelande från Fotografiska
Ur SVT:s kulturprogram Kobra inför utställningen:
Makt, klass och genus – i stallet. SVT Kobra om hästar i kulturen.
Publicerat av Kobra den 11 april 2017

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino
För två år sedan fick vi se Aliwa rida shettisen IrreVirr i halsrem. I veckan har hon lotsat runt mammas dressyrponny Chino på samma sätt.
Mamma Tanja: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!