5 mars 2018, 15:49
Att hästens sadel glider åt sidan, eller att ryttaren sitter snett i sadeln, kan vara indikationer på en bakbenshälta. Det visar forskning som veterinär Line Greve har genomfört.
– Få hästmänniskor är däremot medvetna om att det är så, säger hon.
Text: Jennie Börs
Tillsammans med Sue Dyson har Line Greve forskat kring hur en glidande sadel eller en sned ryttare kan förknippas med bakbenshältor. Studierna är genomförda i England, där de både har studerat hästar som kommit in till klinik och hästar i träning runt om i landet.
– I samband med studierna kontrollerade vi bland annat hästens ryggform och om sadeln passade hästen. Hästen reds även av två olika ryttare, dess egen ägare och en professionell testryttare, säger Line.
I resultatet av den första studien, som genomfördes på hästar som kom till kliniken, kunde de se tydliga samband mellan en glidande sadel och bakbenshälta.
– För 98 procent av hästarna som var bakbenshalta och där sadeln glidit med båda ryttarna försvann problemet med den glidande sadeln efter att vi hade bedövat hältan, säger Line.
Ryggformen påverkar
I studien kunde Line och Sue även finna att ryggformen hade påverkan. Om hästen hade en rund ryggform och en passande sadel var risken större att sadeln gled vid bakbenshälta.
– Sadeln glider bara om den passar hästen och om hästen har en rygg som tillåter sadeln att glida vid en asymmetrisk rörelse. Därför har inte alla bakbenshalta hästar problem med att sadeln glider, säger Line.
Försöket där hästar i träning runt om i England undersöktes genomfördes vid ett senare tillfälle, för att stärka resultatet av den första studien.
– Även i det resultatet framkom att om sadeln gled och hästen hade en passande sadel, samt rund ryggform, berodde det på en bakbenshälta, säger Line.
Line Greve. Foto: Jennie Börs
Sned ryttare
När sadeln glider i samband med en bakbenshälta glider den i de allra flesta fall åt samma håll som hästen är halt. Vid en hälta på höger bakben glider alltså sadeln oftast till höger. Att ryttaren sitter snett i sadeln kan vara en annan indikator på att hästen är halt bak, men där har det däremot varit svårare att dra några paralleller mellan ryttarens snedhet och hästens hälta.
– Vi kunde dock se att en ryttare som sitter snett på en bakbenshalt häst i stället sitter rakt på en häst som inte är halt bak. Ofta tror ryttare att den egna snedheten beror på egna svagheter. Därför är det bra att kontrollera om så är fallet genom att se om problemet kvarstår på en annan häst, säger Line.
Hon menar att många inte är medvetna om att en glidande sadel eller en sned ryttare kan vara indikationer på bakbenshälta.
– Det visade sig under studierna att flera av hästarnas ägare inte var medvetna om att de hade dessa problem. Märker man att sadeln glider eller att man sitter snett, samtidigt som andra bakomliggande orsaker kan uteslutas, kan det alltså vara idé att uppsöka veterinären för kontroll.
Greve L & Dyson S. (2014) The interrelationship of lameness, saddle slip and back shape in the general sports horse population. Equine Veterinary Journal 46, 687-694.
Greve L & Dyson S. (2013) An investigation of the relationship between hindlimb lameness and saddle slip. Equine Veterinary Journal 45 (5), 570-577.
Greve L & Dyson S. The horse – rider – saddle interaction. (2013) The Veterinary Journal. 195 (3), 275-281.
Greve L & Dyson S. (2014) Saddle fit and management: an investigation of the association with equine thoracolumbar asymmetries, horse and rider health. Equine Veterinary Journal, 47 (4), 415-421.