Nyheter
Publicerad: 2023-08-20
Bingo, Virpa och Filur.
Hästarna från Ukraina omtyckta på ridskolan: "Vi är väldigt glada"
I juli kom fyra hästar från Ukraina till Kalmar hästsportklubb. De tidigare ägarna kunde inte ha kvar hästarna och de riskerade att slaktas. Nu får de istället leva vidare och ridskolechef Tilda Karlsson berättar att allt har gått över förväntan.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
I våras berättade Hippson om Kalmar hästsportklubb som valt att rädda fyra hästar från Ukraina. Många hästar och hästägare befinner sig i en svår situation på grund av kriget i Ukraina och hästarna som ridskolan valt att importera skulle annars ha tvingats gå till slakt, berättar ridskolechef Tilda Karlsson. Förberedelserna har varit många och i juli kom äntligen Bingo, Virpa, Zam och Filur till Kalmar.
– De har varit här nu i ungefär en och en halv månad och det har gått jättebra. De är jättetrevliga mentalt. Lugna och sociala och de var i gott skick och i bra hull när de kom. Man tänker annars att risken är att de faller ur när de åker så långt, säger Tilda.
Mjukstart i sitt nya hem
Det är tre hästar och en ponny och efter ankomst fick de stå i karantän.
– Vi jobbade dem från marken de första dagarna för att lära känna dem och få dem trygga. Nu var de ju väldigt trygga redan när de kom, men vi vill inte skynda för fort. Sedan har vi longerat dem med utrustning och ganska snabbt kunde vi också rida dem.
Efter karantänen har hästarna försiktigt slussats in i verksamheten. De har gått några drop in-lektioner och varit med på ridläger.
– De tar verkligen det nya jobbet på ett bra sätt. Vi är väldigt nöjda med alla fyra, de funkar mycket bättre än vad man kan förvänta sig. Även om man hoppas att det ska bli jättebra så är det en stor chansning att köpa hästar man bara sett på film. Att vara ridskolehäst kräver både fysisk uthållighet och styrka, men nästan ännu mer behöver de vara starka mentalt för att klara av nya elever varje dag. Det känns det som att de här fyra verkligen kommer att göra vilket vi är väldigt glada över.
Tidigare ägare har hört av sig
Kalmar hästsportklubb var i kontakt med Ukrainas motsvarighet till Svenska ridsportförbundet och det är på den vägen de hittade hästarna. De visste inte så mycket om deras bakgrund men fick se filmer och bilder. Nu i efterhand har två av de tidigare hästägarna i Ukraina hört av sig till ridskolan.
– De har kontaktat oss via sociala medier. Det är intressant att de lyckades leta upp oss. Ägarna till hästarna har ju egentligen inte velat sälja sina hästar, men alternativet var att skicka dem till slakt. De kunde inte ha kvar dem. Så de är glada att hästarna får leva vidare och att de får ett bra liv hos oss. De har undrat hur det har gått och vi har fått lite mer information om vad hästarna gjort tidigare.
Blev en bra resa
Tilda berömmer också transportören som körde hästarna till Sverige. Det var två män från Ukraina och de verka ha tagit mycket väl hand om hästarna under resan, säger hon.
– Transporten är ju annars något man kan oroa sig mycket över. Både på grund av eventuella sjukdomar och hur hästarna tas om hand. Men när de kom till oss märktes det verkligen att de här två männen tyckte mycket om hästarna och att de tagit bra hand om dem. De var jättetrevliga och gav en bra överlämning, de informerade oss om vad de lärt sig om hästarna under resan. Basala saker som om hästarna var försiktiga, sociala eller om de drack ur vattenkopp. Det gör mycket de första dagarna för att vi ska kunna ge hästarna en bra start.
Olika upplägg inför terminsstarten
Hästarna är redan populära hos ridskolans elever. Många har ställt frågor om deras bakgrund och om hur processen med importen har gått till.
– De har också varit väldigt imponerade av hästarna, så de är väldigt omtyckta redan nu trots att de inte varit här så länge och inte har gått så många lektioner.
På måndag börjar höstterminen och tanken är att hästarna ska vara med från start, fast med olika upplägg.
– En av dem är bara fyra år så han kommer inte jobba fullt ut som ridskolehäst, han kommer utbildas av vår personal och vänja sig sakta och säkert. En av de stora hästarna är lite känsligare än de andra, så hon kommer också få gå lite försiktigare i början och ridas mer av personalen så att hon blir stark och inte kastas in i uppgiften för fort. De två andra gör jobbet väldigt bra och kommer kunna gå i lektionsverksamheten precis som vilken annan häst som helst, vilket är jättehärligt.
Kommer ni att importera fler hästar från Ukraina?
– Nej, men det handlar framför allt om att vi inte har behov av fler hästar nu. Hade vi haft det hade vi absolut tänkt tanken, det tror jag.
– Värt att nämna är att det trots allt är en stor process att importera från Ukraina. Vi är väldigt nöjda och allt har gått jättebra, men man ska inte glömma bort att det är mycket pappersexercis och många tillstånd att ordna. Framför allt första gången man importerar. Skulle vi göra det en gång till är vi ju mer förberedda.
Tidigare på Hippson.se:
Kalmar hästsportklubb räddar fyra hästar från Ukraina
taggar
Liknande webbartiklar
- SvRF vill inte öppna för ryska och belarusiska atleter
- Får återvända till tävling under neutral flagg
- "Det går inte att föreställa sig hur det är"
- Hon får Djurskyddspriset 2023 – efter insats i Ukraina
- Vill inte se ryska och belarusiska tävlingsekipage
- Nobbe levde som vildhäst en period
- Nya ridskolehästarna kommer från Ukraina
- Josephine säljer sin häst till förmån för Ukraina
- Kampanj för att säkra hö till Ukrainas hästar
- Ryktborsten som skänker hopp till Ukrainas hästar

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!