Nyheter
Publicerad: 2022-05-27
Arkivfoto: Adobe Stock
Hästverksamhet med brister tilldelades projektstöd – stoppas av länsstyrelsen
Trots att tillståndet för att bedriva ridverksamhet drogs in 2018, har en djurgård i Enköpings kommun fortsatt och dessutom mottagit stora summor bidrag. Såväl undernärda som misskötta djur har påträffats på gården – som nu stoppas och straffas med vite av länsstyrelsen.
År 2016 beviljades tillstånd för 15 hästar samt att bedriva ridskoleverksamhet. Sedan dess har länsstyrelsen, efter anmälningar om bristande djurhållning, utrett ett antal ärenden på djurgården. Vid kontroller har brister av varierande allvar konstaterats och påpekats, vilka vissa efter hand åtgärdats samtidigt som flera har kvarstått och nya uppdagats.
Främst har missförhållandena gällt hästar, får och kaniner. I december 2017 upptäcktes exempelvis kraftigt avmagrade får och enligt obduktion av ett årslamm konstaterades att den svultit ihjäl.
Tillståndet återkallades
Som ett resultat av de grava bristerna övervägde länsstyrelsen ett djurförbud. Efter en utredning bestämdes det i slutet av 2018 att djurägaren inte fick något förbud, men däremot åtgärder för djurhållning samt djurbegränsning. Exempelvis fick max tolv hästar hållas på gården. Länsstyrelsen återkallade också tillståndet om att få bedriva hästverksamhet.
Trots detta har verksamhet fortsatt bedrivas på gården. Ansökningar om tillstånd för ridskoleverksamhet har inkommit, men avslagits av länsstyrelsen. Länsstyrelsen har också upplyst djurhållaren om vikten av att följa länsstyrelsen beslut.
Beslut om vite
Nu har länsstyrelsen beslutat att förelägga den som bedriver djurgården att upphöra med tillståndspliktig hästverksamhet. Om detta fortsätter från och med fyra veckor efter delgivningsdagen, ska ett vite om 40 000 kronor per månad betalas. Beslutet gäller omedelbart oavsett om det överklagas.
Länsstyrelsen skriver följande i motiveringen till sitt beslut:
”En djurhållare som trots påpekanden inte uppfyller så grundläggande krav som att följa djurskyddslagen och/eller respektera de beslut som fattats kring djurhållningen kan inte anses vara lämplig att bedriva tillståndspliktig verksamhet med djur.”
Vidare poängteras att lämpligheten är dubbelt angelägen ur djurskyddspunkt för den som driver eller ansvarar för en ridskola. Detta eftersom personen har en viktig roll som förebild och läromästare.
Verksamheten ska läggas ner
Lokala medier har rapporterat om verksamheten på gården. SVT Uppsala har träffat verksamhetsledaren, som uppger att hästverksamheten ska läggas ner den 13 juni. Hon menar också att hon känner sig dömd på förhand av länsstyrelsen.
I framtiden är det möjligt att beviljas ett nytt tillstånd. I så fall krävs enligt länsstyrelsen att djurhållaren kan uppvisa att djurskyddslagen och länsstyrelsen beslut gällande djurhållning varaktigt efterföljs. Uppkommande brister i djurhållningen sa också uppmärksammas av ansvarig djurhållare samt åtgärdas inom rimlig tid, utan påpekanden från myndighet.
Har tilldelats projektstöd
Sedan tillståndet för hästverksamhet återkallades 2018 har verksamheten dessutom tilldelats bidrag, rapporterar SVT Uppsala. I slutet av 2018 beviljades 1,3 miljoner i projektstöd för att "för att etablera en mötesplats för unga". En stor del av pengarna kom från EU och betalades ut av Leader Mälardalen och Jordbruksverket.
I februari 2020 hyllades verksamhetens arbete med psykisk ohälsa för ungdomar av ATG. För detta fick ridskolan 100 000 kronor.
Liknande webbartiklar
- Nya reglerna: Hämta utrustningen i sadelkammaren är okej
- Passet ska finnas där hästen finns – en kopia i stallet duger inte
- Flygtransporter av islandshästar till Norrköping anmälda till Jordbruksverket
- Föreningens arbete belönades med Drömfonden
- Dags att söka söka Drömfonden
- "Försök att vara lite som Sara"
- Då krävs registrering vid sommarbete
- 50 kronor som skapar irritation hos stallägare
- Majoriteten av alla hästar och anläggningar saknas i registret
- Det gäller om ukrainska hästar tas till Sverige

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"

När det går riktigt smidigt att knoppa
När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt med hästen som gärna tar en tupplur i boxen.

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Olycka – tappade hästtransport med häst
En trafikolycka inträffade under torsdagen när en personbil tappade en hästtransport med häst i på vägen. Det rapporterar Gefle Dagblad.

När man vill göra precis som mamma
Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden.

Mopedgäng skrämde hästar till flykt
Under fredagskvällen körde ett stort antal mopedister utanför en hästhage i Romme. Hästarna blev så stressade att de rymde från sin hage.

Gymnasieskolan föder upp hopphästar
I avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. I våras föddes de två första fölen på skolan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!