Nyheter
Publicerad: 2021-03-31
Foto: Caroline Andersson Renaud
Historien om hästgården blir ny självbiografisk bok
Händelserna kring de sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har varit omtalade i media. Nu kommer familjens egen berättelse, Händelserna på hästgården, som är skriven av Anna Bohlin tillsammans med journalisten Ulrika "Ponnymamman" Fåhraeus. I boken får vi veta mer om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med.
Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till toppryttare. Istället fick de fyra barn tillsammans på den omtalade gården utanför Stockholm. Händelserna på hästgården är en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövad sin tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt. Det är en berättelse om manipulation, medberoende, vuxnas svek och den närmast sektliknande miljö som möjliggjorde övergreppen på gården.
– Det har varit en oerhört utmanande och känslosam process att skriva den här boken tillsammans med Ulrika och mina barn. När vi började med boken för 2,5 år sedan kände jag ett behov av att få berätta min historia för att någonstans kunna gå vidare. Jag kan i dag känna en stor sorg över att jag inte kunde ta mig ur situationen i tid. Arbetet med boken har förstärkt den känslan. När jag får frågan om jag skulle gjort något annorlunda i dag om jag kunde backa bandet, så är mitt svar ja. Jag skulle ha berättat som det var för polisen 1991, säger Anna Bohlin i ett pressmeddelande från bokförlaget Forum.
"En problematik som återfinns även i många andra sporter"
– Företeelsen med män som tar för sig av ungdomar går långt tillbaka inom ridsporten och är något som länge har kunnat pågå relativt obehindrat. Det har varit, och är ännu en del av en kultur där unga människors kärlek till hästarna utnyttjas på olika sätt. Att få skriva boken om Anna och hennes familj har varit att få djupdyka inte bara i deras liv, utan också i en problematik som återfinns även i många andra sporter, säger Ulrika Fåhraeus, som många även känner till som "Ponnymamman".
Anna Bohlin har levt en stor del av sitt liv på den hästgård som uppmärksammats i media för de sexuella övergrepp som pågick där under 80- och 90-talen. I dag lever hon som sambo i ett sunt förhållande och arbetar som varuhuschef.
Ulrika Fåhraeus är journalist sedan tidigt 1990-tal och inledde sin karriär som nyhetsjournalist, men har med tiden specialiserat sig på hästsport. År 2005–2016 skrev hon i Tidningen Ridsport och i dag driver hon en av Sveriges största hästbloggar: Ponnymamman.se
Boken Händelserna på hästgården – Familjens berättelse kommer ut den 7 juni från Bokförlaget Forum.
taggar
Liknande webbartiklar
- Ulrika Fåhraeus: ”Berättar om djupt personliga saker på ett brutalt ärligt sätt”
- Boken Hästgården – Annas egna avslut
- Ger ut självbiografi om livet på hästgården
- Besviken på hur hon framställs i serien
- Ridsporten kan ta hem ljudbokspris
- Högsäsong för hästen som blodgivare: "Många erbjuder sig att ställa upp"
- Premiär för ny tv-serie – baseras på den omtalade hästgården
- Självbiografisk bok om uppväxten på "Hästgården"
- Dokumentärserien Hästgården fälls av Granskningsnämnden
- Gör dramaserie om övergrepp på hästgård: "Sanningen kommer alltid fram"

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!