Nyheter
Publicerad: 2023-06-09
När Kristina Borgs häst Ibbe blev akut sjuk kunde hon inte ge honom den vård och hjälp som kanske hade kunnat rädda hans liv. Istället tvingades hon ta beslutet att själv avliva honom.
Kristinas häst Ibbe fick inte veterinärvård – familjen tvingades avliva honom själva
Kristina Borgs häst Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick ta beslutet att avliva sin älskade häst. Ett smärtsamt och hårt beslut som Kristina har svårt att prata om.
Text: Jeanette Henriksson
Foto: Privat
Kristina Borg bor tillsammans med sin familj i Bullaren, Bohuslän. Hon har ägt sin fuxvalack Ibbe, som betydde mycket för henne under de 21 år de känt varann. Men i början av juni tog deras resa tillsammans slut. Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär i beredskap finns från den 18 maj inte att tillgå där familjen bor, vilket Hippson tidigare rapporterat om. Det hela slutade med att familjen själva fick ta beslutet att avliva sin älskade häst.
Kristina berättar med ansträngd röst att hennes man gick ut i stallet för att mata hästarna. När han sedan gick ut igen för att titta om de var klara ramlade Ibbe halvvägs ut ur stallet.
– Min man fick upp honom och började försöka få igång honom. Gaskolik har han drabbats av tidigare och det har aldrig varit svårt att lossa på Ibbe. Det finns ju numera ingen veterinär att ringa vid den tiden, klockan var cirka halv sex på eftermiddagen. Han var heller inte möjlig att flytta då han knappt kunde stå på benen. Jag var inte hemma och maken tänkte inte på att han kunnat ringa firstvet, vilket ju inte heller hade hjälpt hästen.
Kände sig tvungna att skjuta hästen
Kristina berättar att de känslor som hon kände, när hon kom hem och såg Ibbe ligga på marken med mannen vid sidan, var hemska.
– Den förtvivlan som jag kände var så stor och hemsk så det går knappt att beskriva med ord. Att ta det beslutet var det i särklass värsta jag varit med om och jag skakar i kroppen bara av tanken.
Hon berättar vidare att hennes man hämtade älgstudsaren, geväret, och att han var förtvivlad även han. Men båda menade att det var helt nödvändigt då Ibbe led.
– Jag önskar att det hade funnits en veterinär snabbt på plats som kunde gett honom smärtstillande, lugnande, kramplösande och vatten med paraffinolja ner i magen samt dropp. Samt att om inget av det hade fått honom bättre, hjälpt till att ta beslut om och utfört avlivningen, istället för att vi skulle skjuta honom.
"Jag är så tom"
Kristina berättar om Ibbe och säger att han var den busigaste men samtidigt snällaste och argaste man kunde hitta. Han hatade regn, rusk och dåligt väder, då var han ilsken. Vid soligt och fint väder var han den gladaste som fanns. Han älskade att bli kliad på halsen och det skulle man alltid göra när han skulle in, han kom fram och sträckte upp huvudet så att man kunde klia.
– Jag älskade den hästen över allt annat på jorden. 2006 började jag rida honom hos en som köpt honom från Tanums ridklubb. En dag så red vi i lätt duggregn, i galopp i fältsits och plötsligt från klarblå himmel slog tanken ner. Jag tänkte att herregud jag sitter på mina drömmars häst här och nu. Jag var hans människa. När han blev min på papperet så var jag mer än överlycklig. Jag skulle ha gett min högra arm för att få ha honom kvar i livet. Han var mitt allt, min själsfrände. Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom, så tom, säger hon.
Har du varit i kontakt med försäkringsbolaget?
– Jag meddelade försäkringsbolaget via sms eftersom jag inte klarar av att prata med dem, det hade inte gått att höra eller förstå vad jag sagt eftersom jag stortjuter så fort jag pratar om det, säger Kristina.
Vad vill du säga till Jordbruksverket?
– Jag vill säga att de inte har försökt tillräckligt och snabbt nog. Samt att de borde sett till att denna situation aldrig någonsin kunde uppstå. Veterinärer finns och de kunde sett till att de som finns i vårt område hade delat på bördan med att ha beredskap. Kanske en vecka var. Jag håller Jordbruksverket direkt ansvariga för Ibbes död.
"Min häst Ibbe finns inte mer. 23-06-01 kl. 21:40 blev min man tvingad att avsluta hans liv, efter flera timmars kämpande för att få igång honom. Hade han överlevt med adekvat veterinärvård? Det vet jag inte. Utgången hade kanske blivet detsamma, men det får jag inte reda på. Att se sitt älskade djur så sjukt och utan möjlighet till att få professionell hjälp är bortom alla tänkbara beskrivningar. Min man kämpade med att få igång honom i tre timmar, när jag kom hem slet vi i ytterligare en timme. Hans tandkött var vitt, tungan hängde ut, hans hjärta slog fort och tungt, han orkade inte resa sig. Han gjorde några halvhjärtade försök. Hade jag fått tag i en veterinär så kanske hans liv gått att rädda. Jag var säker på att jag tog rätt beslut med tanke på hur han var, men ett tvivels frö gror och gnager, vad kunde jag mer gjort? Skulle jag försökt att ta ut eventuella träckbollar som kanske var orsaken?
Jag vet inte. Sorgen är obeskrivlig, hatet mot de som försatt oss i denna situation är så stor så ord finns inte.
Jag är dock tacksam att min man hade modet att hjälpa honom och att vi har resurserna. Jag och maken har båda kunskapen och resurserna, men hur skulle jag klarat det utan min mans enorma stöd?"
taggar
Liknande webbartiklar
- Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
- Ny undersökning visar – stora brister i veterinärernas arbetsmiljö
- "Förslagen är inte acceptabla för svenska hästar"
- Veterinär belönades med företagspris
- Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar
- Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
- Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
- Ingen veterinär fanns tillgänglig – sto och föl avled
- Söktjänst visar priser för veterinärvård: "Hoppas underlätta för djurägaren"
- Distriktsveterinärerna om sommaren och veterinärbristen

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!