Nyheter
Publicerad: 2023-11-09
Arkivfoto: Adobe Stock
Leriga hagar kan ge hästen problem: "Gäller att vara uppmärksam"
I många delar av landet är lera i hagarna just nu ett stort problem. För att minimera risken att leran skadar våra hästar finns det vissa åtgärder att vidta.
Artikeln publicerades ursprungligen 2019. Hippson lyfter artikeln på nytt eftersom den återigen blivit aktuell när hösten är här.
Text: Jennie Börs och Ida Röök
Foto: Adobe Stock
Mugg, rasp, hovbölder, tappskor och lösa magar är några av problemen som brukar förknippas med lera. Det kan även hända att hästen vrickar sig eller får senskador om det vill sig illa.
– Senast häromveckan hade en kollega en häst som fått en fraktur på grund av att den fastnat i så pass djup lera. Det är ju skador som kan uppstå ändå men leran kan bidra, säger Hanna Borg, som till vardags arbetar på Distriktsveterinärerna Stenungsund.
Måste gå utomhus
Enligt djurskyddslagen ska hästar hållas ute dagtid året runt, oavsett väder. Rasthagar eller andra utomhusytor ska vara dränerade eller naturligt ha motsvarande egenskaper.
– Vi har årstider som vi vet hur de ser ut i Sverige, så det finns en viss förutsägbarhet i hur marken blir. Om man vet med sig att markförhållandena inte är bra, då behöver någon form av åtgärd göras, säger Gunnar Palmqvist som är djurskyddshandläggare hos Jordbruksverket.
Dränering är den bästa åtgärden vid lerig mark. Andra saker som kan ses över för att minimera risken för upptrampade hagar är att inte ha för många hästar på för liten yta, samt att variera hästarnas foderplatser.
Renhållning viktig
I lertider menar Hanna Borg vidare att det är extra viktigt att visitera hästen och vara uppmärksam på början till mugg.
– Var uppmärksam och ta första lilla krustan på allvar. Vänta inte, för mugg kan komma snabbt och blossar lätt upp.
Benen bör även rengöras dagligen. Är hästens ben väldigt leriga och fortfarande blöta rekommenderar Hanna att först spola av dem, för att sedan torka torrt med en ren handduk. Torra ben räcker det att borsta av.
– Det är dumt att blöta eller fukta ner benen mer än nödvändigt. Håll däremot gärna huden mjuk, speciellt om hästen har lätt för att få mugg. Det som händer då är att det blir små sprickbildningar, då kan det vara bra att mjukgöra med salva.
Inga riktade kontroller
Hippson har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Skåne, Länsstyrelsen i Västra Götaland och med Länsstyrelsen i Halland. Alla meddelar att de just nu inte har några riktade projekt med kontroller av leriga hagar.
– Vi har inte några extra kontroller inriktade på just denna brist, utan vi hanterar alla våra inkomna anmälningar utefter en nationell prioriteringsordning och hanterar anmälningar enligt denna. Detta då vi inte har resurser att åka på alla inkomna anmälningar och samtidigt klara av att göra rutinkontroller på våra livsmedelsproducerande djur, slakt, transport och försöksdjur i den omfattning som krävs.
– Vi måste åka på det som är mest akut, leriga hästhagar är inte mest akut tyvärr. Prioriteringen av nedsmutsade djur avgörs utefter hur mycket nedsmutsade djuren är, skriver Henriette Bonde Nordström som är enhetschef på djurskyddsenheten i Skåne i ett mejl till Hippson.

Hippsons julkalender
Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.taggar
Liknande webbartiklar
- Skydd i hagen mot leran – hiss eller diss?
- Bidrag finns för att stoppa näringsläckage från hagar
- Nu kommer ovädret – att tänka på i hästväg
- För att hantera häst vintertid krävs starka nerver
- Kampen mot leran: ”Det värsta som kan hända är att vi inte kan använda hagarna”
- Leriga hagar stort problem för hästägare: ”Det är katastrof”
- När lerbadet gör hästen oigenkännlig
- Stoet Lisell njuter av livet – med ett "härligt" lerbad
- Extra kontroller av hagar: ”För djup lera ofta ett djurskyddsproblem”
- Häst fast i lera: ”Bara huvudet, halsen och lite av frambenen syntes”

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!