Nyheter
Publicerad: 2023-03-06
Linda Algotsson (bilden är inte tagen i samband med olyckan).
Linda Algotsson efter allvarliga olyckan: ”Missförstod uppgiften”
Fälttävlansryttaren Linda Algotsson fick flera skador, bland annat i nacken, och hennes häst fick en fraktur i samband med en olycka vid en träning. Ett år senare berättar Linda om vägen tillbaka till sadeln, hur hon och hästen mår i dag och om hennes syn på säkerhet vid träning.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Tomas Holcbecher (arkiv)
Linda Algotsson är en rutinerad fälttävlansryttare som har representerat Sverige vid totalt fem OS. Det var vid en träning våren 2022 som hon och en av hennes hästar deltog. Träningen inleddes på ett stressigt vis, vilket hon i efterhand tror kan ha haft en påverkan på olyckan.
– Vi hoppade mycket strömhopp på volt, alltså där flera ekipage rider efter varandra så att man inte har så mycket marginal till den som rider framför, säger Linda.
Därefter höjdes svårighetsgraden och de varierade mellan att hoppa olika smalhinder och att hoppa snett över hinder.
– Det ställdes upp en oxer där vi skulle hoppa snett över frambommen och ut mellan hinderstöden på andra sidan. Vi hoppar ibland spetsar och liknande, men inte så smalt. Jag tror att det hela blev förvirrande och flera hästar missförstod uppgiften, säger hon.
Bruten handled och skadad nacke
Olyckan inträffade sedan när de skulle hoppa över ett hinder som hade en så kallad falsk marklinje.
– I luften, innan vi störtade ned i marken, så fick jag en känsla av att min häst inte förstod om den skulle hoppa över bommarna eller om det var en studs där den skulle sätta ned hovarna. En falsk marklinje kan göra att hästen missförstår hindret och där stöp vi i marken båda två, säger Linda.
Hon blev ombedd att ligga helt stilla på marken tills ambulansen kom. Det visade sig att hon bland annat hade skadat nacken.
– Jag fick åka till närmsta sjukhus där de kunde se att jag inte hade fått någon fraktur på varken nacke eller rygg, som tur var. Men handleden var bruten och jag hade en kompression av kotorna i ryggen. Muskelfästena och ligamenten i nacken var skadade, så man skulle kunna uttrycka det som att jag fick en whiplash-de-luxe, säger Linda.
Hon kunde åka hem från sjukhuset samma dag, men sedan började den långa rehabiliteringen.
När hon ser tillbaka på dagen som olyckan inträffade ser hon flera säkerhetsaspekter som kunde ha förbättrats.
– I detta fall kraschade vi genom en vid spets. Man kunde ha skärmat av den gluggen som uppstod så att hästarna skulle förstå att de ska hoppa rakt över, samt även tagit bort bommen på baksidan av hindret. Ibland händer olyckor, man kan absolut inte förutse allt. Men om en olycka beror på att man har lurat hästarna så måste man tänka till och förebygga.
Hästen fick fraktur – på väg tillbaka
Hästen som Linda red fick en fraktur i ett framknä i samband med fallet.
– Hästen stod sedan på box med tjockt bandage i tre månader. När vi sedan röntgade igen visade det sig att benbrottet var läkt och den kunde börja röra på sig lite mer, säger Linda.
Ett år efter olyckan är hästen inte halt och ser fin ut när den rör sig i alla gångarter.
– Vi har påbörjat igångsättning lite lätt. Det som är skönt är att hästen inte tappade speciellt mycket muskulatur trots boxvila, utan var fin i kroppen hela tiden. Det gör rehabiliteringen lite lättare, säger Linda och fortsätter:
– Vi tar det ett steg i taget. Man får se hur den svarar på lätt arbete nu och sedan hur det blir när man börjar belasta lite mer och lägga till bommar på marken med mera. Det var ju en svår skada, så vi tar det långsamt ett steg i taget.
Startade SM
Så småningom kunde Linda börja rida lite lätt igen efter olyckan. Det dröjde ett halvår innan hon kunde hoppa igen.
– Koordinationen i hela min vänstersida fanns helt enkelt inte där under de första månaderna. Jag har fått öva upp både koordination, balans och styrka. Det har tagit tid.
I höstas startade hon i en hopptävling och en mindre fälttävlan innan hon gick in i fälttävlans-SM 2022, med en annan häst.
– Hästen som jag red på SM hade ju också fått ta det lugnare och inte tävlat så mycket, eftersom jag inte hade kunnat rida ordentligt. Med tanke på det var jag otroligt nöjd med min prestation. Det kändes bra och jag tyckte ändå att jag red bra där måste jag säga. Såklart kunde man ridit fortare här och där, men överlag var jag väldigt nöjd med mitt SM, säger Linda.
Är inte rädd
I dag kan Linda rida som vanligt.
– Nu har jag inga problem i ridningen. Däremot så kan jag känna att om någon häst bockar eller hoppar åt sidan plötsligt så kan det kännas i nacken, alltså som en whiplash-skada. Men annars går det bra, säger Linda.
Hon känner inte heller att olyckan har påverkat hennes mentala inställning till ridningen.
– Att rida SM var också mitt mentala test för att se hur jag skulle reagera. Jag kände faktiskt inget obehag alls, snarare var jag bättre än innan. Jag är 50 år och tänkte att om jag kan överleva det där så klarar jag minsann ett SM.
Dock är hon noggrann med att lyssna på sin kropp när det behövs.
– Läkarna säger att det tar tid och att jag inte får överanstränga mig. Jag får inte pina mig igenom någonting som gör ont utan måste hela tiden känna av vad jag tål och backa om det gör ont i kroppen, säger hon.
Linda satsar fullt ut på tävlingssäsongen 2023 och hoppas kunna rida några internationella starter i fälttävlan i år.
Se klippet från olyckan via Lindas inlägg på Facebook nedan:
One year ago I had my worst accident so far. So quick it all changed in a moment. One year ago it was teamtraining and the Trainer said in beginning of the lesson "today is the aim to pull you out of your comfortzone". Well this was way out of my comfortzone... An ambulance picked me up and my horse was taken care of by the vet. It started up with a delay from 30 min of the lesson before. So perhaps it's was stress from the trainer because of that. Anyway we jumped different bounces, in tail to nose way all horses in the same time,several most weirdest exercises and fences on difficult angles and so on. It all felt like an experiment. My opinion it fooled the horses. My horse jumped one foot perfect, but got in one moment over the fence unsecured, and misunderstood the last fence. One year ago It nearly ruined me and my horse life. Totally unnecessary. We survived, only by luck, injured with fractures. Healing is in progress. I'm so thankful that I could walk out from the hospital. My analysis is that my horse misjudged because the false ground line. Ironically I have fought against false ground lines in so many competitions, that I would say I'm not the ground jury's favourite... For so many years I have sad, that it can cause at bad fall, if horses missunderstand the fence. Well this is a proof, isn't it?! Pictures and more film in the comments My philosophy of training riders and horses is to build up trust and confidence step by step. This was a way to break it quickly. I hope trainers, course designers and TD see this video and learn, and Wake up, how they build xcfences. I never want to jump with a false ground line again. // Linda I used a MIPS-XC helmet, and it saved me probably from brain damage 🙏🏻
Publicerat av Linda Algotsson Fredag 3 mars 2023
Liknande webbartiklar
- Två hästar fastnade i dike – en fick avlivas
- Älskad lektionsponny dog i lastningsolycka: "Saknar vår Blackie redan"
- Häst dog efter smitningsolycka i Tidaholm
- Häst dog efter olycka med lastbil
- Flera svenska fälttävlansplaceringar i Sopot
- Linda Algotssons OS-häst till salu
- Linda Algotsson och Connie Pop tior vid unghäst-VM
- Linda, Sandra och Johan utgör svenska fälttävlanslaget i Nations Cup
- Mamma Margareta Algotsson på terrängbanan
- Dags för NM i fälttävlan på Skyrup Country Club och Hovdala slott

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!