Nyheter
Publicerad: 2021-04-01
Bilden visar datorsimulerade prognoser vad gäller första generationens förädling.
[APRILSKÄMT!] Ny nordisk sporthäst ser dagens ljus: ”En mix av kulturarv, energi och stabilt temperament”
Ursprungligen publicerad 1 april 2020 – april april …
En grupp entusiaster från Sverige, Norge och Island har bestämt sig för att ta fram en ny stambok för tävlingshästar – med ursprungsraserna nordsvensk brukshäst, fjordhäst och islandshäst som grund.
Text: Anki Yngve
Bakom initiativet ”Nordic Sport Horse” står Maria Andersson från Sverige, Emma Hansen från Norge och Guðrún Jónsdóttir från Island. De har följt debatten om att moderna sporthästar ibland är lite för ”elektriska” för hobbyryttaren, med vaket och hett tempererament.
– Det är förstås inte hästarnas fel och är säkert vettigt för tävling på högre nivå. Men många av oss hobbyryttare vill ha en trygg häst som visserligen rör sig trevligt och hoppar bra, men som också håller sig cool i stressande situationer, säger Maria.
Har lätt för samling
Själv föder hon i dag upp nordsvenska brukshästar, en ras hon verkligen brinner för och menar är en viktig del av det svenska kulturarvet.– Nordisarna är arbetsvilliga, kloka, har trevliga gångarter och lätt för samling. Samtidigt vet vi att vissa ryttare är ute efter hästar som är lite lättare i modellen, för just tävlingsridning, säger hon och fortsätter:
– Vår idé är verkligen inte att konkurrera ut de nuvarande stamböckerna. Bara att skapa en ny gren som komplement. Det tror vi även kommer att gynna de befintliga ursprungsraserna som vi älskar och värnar.
Tre olika modeller
Tanken är att Nordic Sport Horse ska finnas i tre kategorier. NSH-N med nordsvensken som grund, NSH-F som bygger på fjordhästen och NSH-I som är en variant av islandshäst. Som ryttare kan du välja modell efter behov.– Islandsvarianten kommer att bli en tålig och lättfödd hopp- eller dressyrhäst som kan gå ute på lösdrift dygnet och året runt utan problem. Förhoppningen är även att den behåller tölten och kanske sin flygande pass. Det blir en rolig bonus för ryttaren, säger Guðrún Jónsdóttir.
Norska Emma Hansen tror att fjordvarianten kommer att bli en perfekt familjehäst som kan tävlas i samtliga discipliner, men även köras.– I och med den klimatutmaning vi står inför kommer körning med häst och vagn att bli ett viktigt alternativ till bilkörning. Inte minst när det handlar om kortare sträckor som för att åka och handla. Där kan hästen ersätta elcykeln, säger hon.
Maria Andersson är övertygad om att den nordsvenska sportmodellen kommer att kunna hävda sig på dressyrbanorna.
– Vi ser redan nordsvenskar som tävlar framgångsrikt i dressyr. Min dröm är att vi inom 20 år får se en NSH-N tävla internationella mästerskap!
Tanken bakom den nya stambokens logotyp är att den ska vara något unikt, som man inte har sett förut, samtidigt som den utstrålar det nordiskt avskalade och folkligt enkla.
Paras med fullblod
Det Nordic Sport Horse Group, som kvinnorna kallar sig, vill tillföra är lite mer höjd på hästarna – samt en något nättare fysik. Tanken är att resultatet blir det bästa av två världar. En mix mellan en häst av halvblodstyp, alltså den modell som främst används på ridsporttävlingar i dag, och de kulturbärande hästar som har formats efter det nordiska klimatet under tusentals år.
– Vi kommer i första ledet att använda fullblodsston med rejäl mankhöjd, födda och uppvuxna i Norden, till förädlingen. Därmed kan vi även bidra till att fina märrar som inte längre kan gå löp får en framtid i avelsboxen. Eller kanske snarare på ”avelsfältet” eftersom uppfödningen kommer att ske så naturligt som möjligt, säger Maria Andersson.
Guðrún Jónsdóttir berättar att man kommer att försöka få uppfödningen och därmed fölen KRAV-märkta:
– Detta i och med att hästarna växer upp ute och håller landskapet öppet, samt enbart äter ekologiskt foder vid sidan av betet.
Försök är redan i gång
Emma Hansen avslöjar att försök redan pågår, på en gård i norska byn Godtruande.
– Vi har fått fram jättefina, långbenta NSH-F-föl som kommer att bli uppåt 1,65 i mankhöjd. De har behållit den karaktäristiska blacka färgen med ål och allt, fölen är SÅ fina i sina stubbmanar!
I Sverige har ett antal fullblodsston betäckts med nordsvenska hingstar och det är även här aveln av islandsgrenen kommer att ske (i och med att inga andra raser får tas till Island, reds anm.).
– Det blir en mix av kulturarv, intelligens, energi och stabilt temperament. Vi är riktigt taggade och tror på ett stort intresse, säger en upprymd Guðrún Jónsdóttir.
Nästa steg blir att få respektive lands befintliga avelsförening att tända på idén. Ett möte var inplanerat i dag, den 1 april, men det fick tyvärr ställas in på grund av coronakrisen.
– The sky is the limit. I framtiden tror vi även att det kan bli aktuellt med sportvarianter av gotlandsruss, svensk ardenner, det finska kallblodet och den jutska hästen från Danmark. Delar av intäkterna från registreringen av sportindividerna tänker vi kan gå till bevarandet av ursprungsgrenen av respektive ras. Vi i Norden ska verkligen vara stolta över våra fina hästar!

En given exportsuccé?
Innan gränsen stängde hann representanter för de nordiska exportråden besöka fölhagen i Godtruande, och blev eld och lågor! Inte minst tror de att sporthästarna med fjordutseende på cirka 1,65 i mankhöjd kommer att bli efterfrågade i USA.
– Prislappar på runt 700 000 kronor för en unghäst är inte omöjligt, amerikaner betalar bra för att sticka ut, menade en av dem.
Liknande webbartiklar
- Katarina Broberg och fjordhästen Majk tävlar medelsvår dressyr
- Nya framgångar för dressyrnordisen Nitro: "Trodde knappt att det var sant"
- Emil Elsius är årets Hingsthållare
- Christel vill bevara den nordsvenska brukshästen
- Bildextra: Häng med till SM för nordsvenska brukshästar
- Digital skogskörningskurs blev braksuccé: ”Bra metod även i tider utan corona”
- Trickträning med Jessica och hennes nordsvenskar: ”Ta det i små, små steg”
- Hingsten Zak och Vilma, åtta år, har funnit varandra: ”Hästarna litar på henne”
- Vindus och Storm anses ha fel färg: ”Förr klubbades de ihjäl vid födseln”
- 13-åriga Ramirez gör arbetet lättare för elfirman

"Mycket blod, svett och tårar bakom"
Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Jens Fredricson är helt enkelt bäst i världen och tog ett historiskt VM-guld.
Ankarcrona om publiken: "Har nog inte varit med om något liknande"

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!