Nyheter
Publicerad: 2019-11-11
Herman och Denver busade så mycket i hagen att grimman fastnade i en sko.
Osannolika olyckan i hagen kunde ha slutat riktigt illa – grimma fastnade i sko
Ena sekunden busade hästarna i hagen. I nästa sekund hade leken förvandlats till en farlig situation, när en hästs hov satt stenhårt fast i en annan hästs grimma.
Text: Lisa Olsson
Foto: Lisa Olsson och Madicken Parkström
Det hela utspelade sig nyligen på Gråbo ridklubb, som ligger ett par mil nordöst om Göteborg. Hästägaren Marie Cedhagen gick och pysslade i stallet när en hundägare som brukar gå förbi stack in huvudet och lätt panikslagen skrek ”hallååå”.
Marie förstod direkt på tonfallet att något allvarligt hade inträffat och fick snabbt upp mobiltelefonen och ringde ridlärare Pernilla Blomquist, samtidigt som hon sprang mot utgången:
– Pernilla, du måste komma och hjälpa mig nu, fort!
Hästarna stod helt stilla
Synen som mötte dem i hagen var svår att ta in. Den ena hästen Denver stod med frambenet rakt ut, parallellt med marken och med hoven och kotan i en otäck vinkel. Skon på hans hov satt fast i hästen Hermans grimma. Herman i sin tur stod med huvudet nedböjt av tyngden.
Marie och Pernilla gick försiktigt fram till hästarna.
– Vi visste ju inte om de skulle få panik och börja kasta sig, men som tur var stod de helt stilla.
Tyngden från Denvers ben gjorde att grimman satt i spänn och det fanns inte en chans att ta loss den. Pernilla rusade därför i väg och hämtade en kniv.
Hon fick in kniven mellan grimman och huvudet, och Marie stack in sina fingrar mellan Hermans huvud och kniven för att skydda honom. Hade Herman gjort ett ryck med huvudet hade det kunnat gå illa. Men det gick bra.
Hovslagaren ryckte ut
När grimman lossade smällde Denvers hov i backen. Men problemen var inte slut där. När de lyfte hoven såg de vad som hänt. Den metallring på grimman som sitter vid ganaschen satt stenhårt fast mellan hoven och skon. Den hade dragits in nästan fem centimeter längs med skons skänkel och satt fastkilad mot första sömmen.
Marie och Pernilla skar bort det mesta av grimman och tog in Denver i stallet. Efter ett tappert försök att få loss skon insåg de att det inte gick då metallringen satt precis över en av sömmarna. Det blev till att ringa en hovslagare, som var på plats efter bara 20 minuter.
Denvers ägare Anna Jorhage var på jobbet när Marie ringde och berättade vad som hade hänt.
– Min första tanke var att ja, det är ju han som ska lyckas med en sådan grej, suckar hon och beskriver sin häst som lite klumpig.
En dryg vecka senare är Denver fortsatt halt och har stått på smärtstillande i sjukhage sedan olyckan. Inom kort blir det transport till klinik för att kolla om det har blivit några större skador.
Den andra hästen, Herman, verkar ha klarat sig helskinnad.
Mjukdelar kan ta stryk
Veterinär Åsa Hinton undersökte Denver efter olyckan. Hon vill inte uttala sig om enskilda ärenden, men säger att hästar generellt är extremt bra på att skada sig.
– Det är allt från höhäckar till hönät, boxkanter, krubbor, staket… Allt som går att fastna i. De är underbara. Man undrar ofta hur de lyckas, säger Åsa.
Hennes råd är att minimera riskerna och ta bort allt som hästen kan fastna i.
– De är ju flyktdjur och de rycker och rycker, det är mycket mjukdelar som kan ta stryk. Dessutom är det stora djur med mycket kraft så det är klart att de kan skada sig illa, säger Åsa, som förutom veterinär är diplomerad ridlärare och hippolog.
För- och nackdelar med grimma
Hur ska man som hästägare tänka när det gäller grimma i hagen? Försäkringsbolaget Agria har inte någon rekommendation.
– Våra skadereglerare ser ingen ökad risk med grimma på. Det finns så mycket annat de kan skada sig på. Vissa hästar är olycksfåglar hur man än gör, säger Pernilla Melander som är kommunikationsansvarig på Agria.
Det är i stället djurägaren själv som får göra bedömningen vad som känns tryggast, med tanke på hur hästen är och var den står.
– Djurägaren måste ta ett medvetet beslut. Vilka risker vill jag ta och vad är bäst för just min häst i den miljön den befinner sig i. Vilka risker finns om hästen skulle komma lös när det gäller till exempel trafik? Man får väga riskerna mot varandra, säger Pernilla Melander.
Anna Jorhage har i alla fall bestämt sig när det gäller hennes Denver:
– Ska han fortsätta gå med tokstollarna han har gått med nu så blir det ingen grimma på i hagen i framtiden, säger hon bestämt.
Metallringen hade kilats in under skon. Foto: Marie Cedhagen
Liknande webbartiklar
- Efter tragiska dödsolyckan på Bollerup: ”Hon ställde upp i alla lägen”
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär
- Shit häst
- Häst fastnade över boxdörr – räddningstjänsten fick rycka ut
- När man har tröttnat på att stå uppbunden
- Utbrytarkung med obetalbar teknik gör succé
- Hopphästen njuter i hagens swimming-pool: ”Älskar verkligen vattenpölar”
- När längtan efter kvällsmaten blir för stor
- Häst svalt ihjäl – kvinna döms för djurplågeri
- Ung företagare tilldelas stipendium för sin produkt: "Roligt att de tror på min affärsidé"

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!