Herman och Denver busade så mycket i hagen att grimman fastnade i en sko.
Ena sekunden busade hästarna i hagen. I nästa sekund hade leken förvandlats till en farlig situation, när en hästs hov satt stenhårt fast i en annan hästs grimma.
Text: Lisa Olsson
Foto: Lisa Olsson och Madicken Parkström
Det hela utspelade sig nyligen på Gråbo ridklubb, som ligger ett par mil nordöst om Göteborg. Hästägaren Marie Cedhagen gick och pysslade i stallet när en hundägare som brukar gå förbi stack in huvudet och lätt panikslagen skrek ”hallååå”.
Marie förstod direkt på tonfallet att något allvarligt hade inträffat och fick snabbt upp mobiltelefonen och ringde ridlärare Pernilla Blomquist, samtidigt som hon sprang mot utgången:
– Pernilla, du måste komma och hjälpa mig nu, fort!
Hästarna stod helt stilla
Synen som mötte dem i hagen var svår att ta in. Den ena hästen Denver stod med frambenet rakt ut, parallellt med marken och med hoven och kotan i en otäck vinkel. Skon på hans hov satt fast i hästen Hermans grimma. Herman i sin tur stod med huvudet nedböjt av tyngden.
Marie och Pernilla gick försiktigt fram till hästarna.
– Vi visste ju inte om de skulle få panik och börja kasta sig, men som tur var stod de helt stilla.
Tyngden från Denvers ben gjorde att grimman satt i spänn och det fanns inte en chans att ta loss den. Pernilla rusade därför i väg och hämtade en kniv.
Hon fick in kniven mellan grimman och huvudet, och Marie stack in sina fingrar mellan Hermans huvud och kniven för att skydda honom. Hade Herman gjort ett ryck med huvudet hade det kunnat gå illa. Men det gick bra.
Hovslagaren ryckte ut
När grimman lossade smällde Denvers hov i backen. Men problemen var inte slut där. När de lyfte hoven såg de vad som hänt. Den metallring på grimman som sitter vid ganaschen satt stenhårt fast mellan hoven och skon. Den hade dragits in nästan fem centimeter längs med skons skänkel och satt fastkilad mot första sömmen.
Marie och Pernilla skar bort det mesta av grimman och tog in Denver i stallet. Efter ett tappert försök att få loss skon insåg de att det inte gick då metallringen satt precis över en av sömmarna. Det blev till att ringa en hovslagare, som var på plats efter bara 20 minuter.
Denvers ägare Anna Jorhage var på jobbet när Marie ringde och berättade vad som hade hänt.
– Min första tanke var att ja, det är ju han som ska lyckas med en sådan grej, suckar hon och beskriver sin häst som lite klumpig.
En dryg vecka senare är Denver fortsatt halt och har stått på smärtstillande i sjukhage sedan olyckan. Inom kort blir det transport till klinik för att kolla om det har blivit några större skador.
Den andra hästen, Herman, verkar ha klarat sig helskinnad.
Mjukdelar kan ta stryk
Veterinär Åsa Hinton undersökte Denver efter olyckan. Hon vill inte uttala sig om enskilda ärenden, men säger att hästar generellt är extremt bra på att skada sig.
– Det är allt från höhäckar till hönät, boxkanter, krubbor, staket… Allt som går att fastna i. De är underbara. Man undrar ofta hur de lyckas, säger Åsa.
Hennes råd är att minimera riskerna och ta bort allt som hästen kan fastna i.
– De är ju flyktdjur och de rycker och rycker, det är mycket mjukdelar som kan ta stryk. Dessutom är det stora djur med mycket kraft så det är klart att de kan skada sig illa, säger Åsa, som förutom veterinär är diplomerad ridlärare och hippolog.
För- och nackdelar med grimma
Hur ska man som hästägare tänka när det gäller grimma i hagen? Försäkringsbolaget Agria har inte någon rekommendation.
– Våra skadereglerare ser ingen ökad risk med grimma på. Det finns så mycket annat de kan skada sig på. Vissa hästar är olycksfåglar hur man än gör, säger Pernilla Melander som är kommunikationsansvarig på Agria.
Det är i stället djurägaren själv som får göra bedömningen vad som känns tryggast, med tanke på hur hästen är och var den står.
– Djurägaren måste ta ett medvetet beslut. Vilka risker vill jag ta och vad är bäst för just min häst i den miljön den befinner sig i. Vilka risker finns om hästen skulle komma lös när det gäller till exempel trafik? Man får väga riskerna mot varandra, säger Pernilla Melander.
Anna Jorhage har i alla fall bestämt sig när det gäller hennes Denver:
– Ska han fortsätta gå med tokstollarna han har gått med nu så blir det ingen grimma på i hagen i framtiden, säger hon bestämt.
Metallringen hade kilats in under skon. Foto: Marie Cedhagen
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!