Nyheter
Publicerad: 2019-11-11
Herman och Denver busade så mycket i hagen att grimman fastnade i en sko.
Osannolika olyckan i hagen kunde ha slutat riktigt illa – grimma fastnade i sko
Ena sekunden busade hästarna i hagen. I nästa sekund hade leken förvandlats till en farlig situation, när en hästs hov satt stenhårt fast i en annan hästs grimma.
Text: Lisa Olsson
Foto: Lisa Olsson och Madicken Parkström
Det hela utspelade sig nyligen på Gråbo ridklubb, som ligger ett par mil nordöst om Göteborg. Hästägaren Marie Cedhagen gick och pysslade i stallet när en hundägare som brukar gå förbi stack in huvudet och lätt panikslagen skrek ”hallååå”.
Marie förstod direkt på tonfallet att något allvarligt hade inträffat och fick snabbt upp mobiltelefonen och ringde ridlärare Pernilla Blomquist, samtidigt som hon sprang mot utgången:
– Pernilla, du måste komma och hjälpa mig nu, fort!
Hästarna stod helt stilla
Synen som mötte dem i hagen var svår att ta in. Den ena hästen Denver stod med frambenet rakt ut, parallellt med marken och med hoven och kotan i en otäck vinkel. Skon på hans hov satt fast i hästen Hermans grimma. Herman i sin tur stod med huvudet nedböjt av tyngden.
Marie och Pernilla gick försiktigt fram till hästarna.
– Vi visste ju inte om de skulle få panik och börja kasta sig, men som tur var stod de helt stilla.
Tyngden från Denvers ben gjorde att grimman satt i spänn och det fanns inte en chans att ta loss den. Pernilla rusade därför i väg och hämtade en kniv.
Hon fick in kniven mellan grimman och huvudet, och Marie stack in sina fingrar mellan Hermans huvud och kniven för att skydda honom. Hade Herman gjort ett ryck med huvudet hade det kunnat gå illa. Men det gick bra.
Hovslagaren ryckte ut
När grimman lossade smällde Denvers hov i backen. Men problemen var inte slut där. När de lyfte hoven såg de vad som hänt. Den metallring på grimman som sitter vid ganaschen satt stenhårt fast mellan hoven och skon. Den hade dragits in nästan fem centimeter längs med skons skänkel och satt fastkilad mot första sömmen.
Marie och Pernilla skar bort det mesta av grimman och tog in Denver i stallet. Efter ett tappert försök att få loss skon insåg de att det inte gick då metallringen satt precis över en av sömmarna. Det blev till att ringa en hovslagare, som var på plats efter bara 20 minuter.
Denvers ägare Anna Jorhage var på jobbet när Marie ringde och berättade vad som hade hänt.
– Min första tanke var att ja, det är ju han som ska lyckas med en sådan grej, suckar hon och beskriver sin häst som lite klumpig.
En dryg vecka senare är Denver fortsatt halt och har stått på smärtstillande i sjukhage sedan olyckan. Inom kort blir det transport till klinik för att kolla om det har blivit några större skador.
Den andra hästen, Herman, verkar ha klarat sig helskinnad.
Mjukdelar kan ta stryk
Veterinär Åsa Hinton undersökte Denver efter olyckan. Hon vill inte uttala sig om enskilda ärenden, men säger att hästar generellt är extremt bra på att skada sig.
– Det är allt från höhäckar till hönät, boxkanter, krubbor, staket… Allt som går att fastna i. De är underbara. Man undrar ofta hur de lyckas, säger Åsa.
Hennes råd är att minimera riskerna och ta bort allt som hästen kan fastna i.
– De är ju flyktdjur och de rycker och rycker, det är mycket mjukdelar som kan ta stryk. Dessutom är det stora djur med mycket kraft så det är klart att de kan skada sig illa, säger Åsa, som förutom veterinär är diplomerad ridlärare och hippolog.
För- och nackdelar med grimma
Hur ska man som hästägare tänka när det gäller grimma i hagen? Försäkringsbolaget Agria har inte någon rekommendation.
– Våra skadereglerare ser ingen ökad risk med grimma på. Det finns så mycket annat de kan skada sig på. Vissa hästar är olycksfåglar hur man än gör, säger Pernilla Melander som är kommunikationsansvarig på Agria.
Det är i stället djurägaren själv som får göra bedömningen vad som känns tryggast, med tanke på hur hästen är och var den står.
– Djurägaren måste ta ett medvetet beslut. Vilka risker vill jag ta och vad är bäst för just min häst i den miljön den befinner sig i. Vilka risker finns om hästen skulle komma lös när det gäller till exempel trafik? Man får väga riskerna mot varandra, säger Pernilla Melander.
Anna Jorhage har i alla fall bestämt sig när det gäller hennes Denver:
– Ska han fortsätta gå med tokstollarna han har gått med nu så blir det ingen grimma på i hagen i framtiden, säger hon bestämt.
Metallringen hade kilats in under skon. Foto: Marie Cedhagen
Liknande webbartiklar
- Efter tragiska dödsolyckan på Bollerup: ”Hon ställde upp i alla lägen”
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär
- Shit häst
- Häst fastnade över boxdörr – räddningstjänsten fick rycka ut
- När man har tröttnat på att stå uppbunden
- Utbrytarkung med obetalbar teknik gör succé
- När längtan efter kvällsmaten blir för stor
- Häst svalt ihjäl – kvinna döms för djurplågeri
- Ung företagare tilldelas stipendium för sin produkt: "Roligt att de tror på min affärsidé"
- Skadad ryttare hyllar sambo som sköter hästarna: ”Är verkligen lyckligt lottad”

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.

Vad är det som låter i hästarnas hage …
Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, inte så gnäggiga, återföreningen.

Carl Hedin gästar Framgångspodden
Carl Hedin är med i det senaste avsnittet av Framgångspodden. I avsnittet pratar han bland annat om sin stora passion – djuren.

Två ponnyer och vänskapsband för livet
Ponnyerna Frippe och Svante är bästa vänner och de har lyckan att få följas åt genom livet. Något som också skapat vänskapsband mellan familjer.
Gästbloggen: "Att rida ihop alla fyra kändes overkligt och jätteroligt"

Veterinärbristen oroar hästägare
Bristen på veterinärer sätter spår i hela landet, och är sedan länge än tydligare i Norrland där många hästägare har lång väg till akut djursjukvård.
Agrias vd: "Det är alarmerande och ovärdigt ett land som Sverige"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Storfavoriten vann – hemmahoppet skrällde
Det var spännande in i det sista när SM i working equitation avgjordes i samband med SM-veckan i Linköping.

SVA samlar på exotiska fästingar
En fästing är en fästing är en fästing – så tycker nog de flesta. Men så är det inte alls och från SVA efterlyser man exotiska fästingar.
Fotografera ovanliga fästingar och stoppa dem därefter i frysen

Queenie hittad men inte vid liv
Stoet Queenie har hittats men tyvärr inte vid liv. Det meddelar ägaren i ett inlägg på sociala medier sent på söndagen.

Vildpalsternacka sprider oro hos hästägare
Hästarna fick brännblåsor och kraftiga sår på huden efter att de ätit vildpalsternacka i hagen. Hästägare Maria Bohr Frank vill varna andra.
Upplever att det krävs kunskap: ”Aldrig varit med om något liknande”

Hunden Balder hänger gärna med hästarna
Hålla koll så mössen, ge massage, leda hästar eller springa med på ridturer. Jack russeln Balder hjälper gärna till när han hänger i stallet.

Som gymträning för hästar
På Erika Janssons träningar är det kavalettibommarna som är i fokus. Här visar hon hur du bygger styrka hos hästen med övningar från tre till 25 (!) bommar.
"Hästarna övar upp sin rörlighet och stärker sin överlinje"

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Lortgrisar hittas i närmsta vattenpöl
När sommarregnet skapar en swimmingpool i hagen gäller det att passa på att ta sig ett "dopp". Både avsvalkande och lortigt på samma gång.

Käpphästglädje gav 70 000 till forskning
Privatryttare, ridskolor, ridläger, ungdomssektioner och elitryttare. 7 081 personer har engagerat sig och hoppar in pengar till Barncancerfonden.

Patrik Kittel nära pallplats i küren
Det blev den tredje, raka segern för danska Cathrine Dufour när den femstjärniga küren avgjordes i tyska Aachen. Patrik Kittel slutade fyra.

Bildspel: Bella Rose avtackades i Aachen
Inför hemmapubliken i Aachen avtackades Isabell Werths topphäst Bella Rose på fredagskvällen – till åskande applåder och stående ovationer.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!