Nyheter
Publicerad: 2017-06-09
Peders naturbana främjar hållbarhet: "Jag vill skapa intresse för sund hästträning"
Hållbara, friska och glada tävlingshästar är en avgörande faktor för framgång på tävlingsbanan. Nu vill teamet på Grevlundagården, tillsammans med sponsorn Agria, dela med sig av konceptet till ryttare på alla nivåer.
Metoden bakom Agria Naturbana bygger på regelbundna utbildningspass på ett par olika anlagda banor i naturen vilket är en viktig del för att få en självbärig, lösgjord och samarbetsvillig häst på ett naturligt och hållbart sätt.
– Vi vet att hästar mår bra av variation i underlag, omväxlande underlag och mental stimulans. Teamet på Grevlunda har en enorm erfarenhet och kunskap som vi gärna vill sprida vidare i Hästsverige, säger Agrias veterinär Karl-Henrik Heimdahl i ett pressmeddelande.
Både slät och kuperad mark
Att jobba med hästen utomhus i naturen har flera fördelar och att väva in utepass i veckoplaneringen ökar möjligheten att bygga långsiktigt hållbara och friska hästar.
– Jag minns hur jag som ung red i en skogsdunge och fick uppleva den fantastiska känslan av att rida en häst som blev helt lösgjord, elastisk, självbärig och samarbetsvillig på ett mycket enkelt och naturligt sätt, säger Peder Fredricson.
Nu vill han införa metoden i sitt dagliga träningsupplägg och har därför anlagt en naturbana hemma på Grevlundagården. Banorna går omväxlande på slät och kuperad mark, raka och böjda spår och inbjuder till att hoppa diken, lägga snäva volter runt träd, öka och minska tempot, göra övergångar och tempoväxlingar.
– Det här kan alla ryttare göra utifrån sina förutsättningar. Det är enkelt att utgå från det som naturen erbjuder, rid i en skog runt träd eller på ett fält runt höbalar. Hitta dina egna vägar. Resultatet är häpnadsväckande, säger OS-medaljören.
Skapar takt och egenbalans
Genom att sitta i balans mitt över hästen med stilla händer, fokusera på sin sits och hästens takt är syftet med naturbanan att få hästen att arbeta taktmässigt, avspänt i egenbalans med bra bjudning.
– Jag brinner för att inspirera och skapa ett intresse för sund hästträning bland ryttare på alla nivåer. Med Agria Naturbana vill jag bidra till hållbar utbildning för kommande generationer, förklarar Peder.
Fotnot: I dag går startskottet för utbildningsprojektet Agria Naturbana som kommer att presenteras i flera steg under 2017 i form av inspirationsfilmer, aktiviteter i sociala medier och Peders ridövningar.
Se Peders första inspirationsfilm här:
Anki Yngve
redaktion@hippson.se

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!