Nyheter
Publicerad: 2017-11-01
Överst dressyrryttaren Jonathan Medin, underst Lisa Sannervik från polisen.
Polisen handfallen vid sadelstölder: ”Ofta väldigt lite information och iakttagelser”
Upplands ridsportförbund bjöd under tisdagen in till en informationskväll med den senaste tidens sadelstölder i fokus. På plats fanns representanter från polisen och ett försäkringsbolag – flera drabbade sadelägare satt i publiken.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Annelie Eriksson (porträtt) och Adobe Stock
Polisens presstalesman, Lisa Sannervik, inledde med information om att stölder fortfarande pågår i hela landet. Just nu är Uppsala, Västmanland och Bergslagen hårt drabbade.
– Förra måndagen (den 23 oktober, reds anm.) på morgonen drabbades tre stall i Ärentuna av inbrott, berättar hon.
Trots att stölderna pågått under en längre tid har polisen inte funnit en gemensam nämnare.
– Vi har väldigt lite information och är mycket intresserade av teorier och pusselbitar. Det vi kan konstatera är att det handlar om dyrare sadlar som stjäls. Men vi ser inga mönster vad gäller att vissa veckodagar skulle vara mer utsatta än andra. Dock sker brotten nattetid.
Föreslår grannsamverkan
Vid bostadsinbrott får polisen ofta in iakttagelser från grannar. Det handlar då om vittnesuppgifter gällande bilar och misstänka personer som rör sig i området. När de gäller sadelstölderna finns det väldigt få iakttagelser.
– Det är i allra högsta grad organiserade stölder, säger Lisa, och drar en parallell till stölderna av båtmotorer som skedde för drygt fyra år sedan.
Vid den stöldvågen åkte gärningsmännen runt och kontrollerade området innan de slog till. I Uppsala har några av ridskolorna startat en egen telefonkedja där man uppmärksammar varandra på om något avviker från det vanliga.
Ingen vaknade när tjuvarna kom
Dressyrryttaren Jonathan Medin var på plats under mötet. Dels representerade han ett försäkringsbolag, dels hör han till dem som har drabbats av stölderna.
– Den 19 oktober fick jag ett samtal om inbrott från personalen som morgonfodrade. Då hade vi blivit av med ett tiotal sadlar, berättar han.
Jonathan har sin verksamhet på en stor gård med boende nära stallet och flera hundar som sover i husen. Ingen märkte dock att inbrottet ägde rum.
– Vi misstänker att de har "rekat" på något vis innan den natten. Känslan är att de visste vart de skulle gå och framför allt vad de skulle ta. Det måste ha gått väldigt snabbt.
Tjuvarna kom inte bara över dyrgriparna i sadelkammaren, utan även några "billigare" sadlar. Dessa hade nämligen sadelöverdrag av annat märke. Flera märkessadlar lämnades, något Jonathan tror har att göra med att de inte hade sadelskydd på.
– Det olustiga är att man inte vet om de kommer igen. Om de då blir upptäckta vill man inte vara den som tar dem på bar gärning, säger han, och är övertygad om att det rör sig om en rutinerad och orädd liga.
Östersjön – en möjlig flyktväg
Om man skulle komma på tjuvarna under ett pågående inbrott är det upp till var och en att göra en bedömning av situationen. Lisa rekommenderar att du ringer polisens larmnummer, 112, och därefter börjar dokumentera i stället för agera.
– Titta på hur bilen ser ut, ta registreringsnumret. Notera hur många personer det är, om de är män eller kvinnor och hur de är klädda.
Då sadlar har försvunnit från stallar står polisen nästintill handfallen när det kommer till vart stöldgodset tar vägen.
– Vi kan ha teorier och göra antaganden. Troligtvis fraktas sadlarna via Östersjön. Men polisen har inga uppgifter som bekräftar det, säger Lisa.
Svensk lagstiftning gör att polis endast kan kontrollera fordon som är på väg ut ur landet om det finns stark misstanke om att brott har begåtts. Om inte får de rulla på färjan utan genomsökning.
Märkning av sadlarna är viktigt
Blir sadeln stulen är det hemförsäkringen som täcker upp och ger ersättning. En sadelstöld är dock inte bara kännbar ekonomiskt, det tar dessutom tid och kraft att åtgärda förlusten. En ny sadel måste provas ut och kanske till och med måttbeställas. Dock finns det en chans att polisen faktiskt stannar en bil med stöldgods, men då är tiden knapp.
Polis har bara några timmar på sig att bevisa huruvida de påträffade sadlarna är stulna. Utan bevisning finns ingen grund för att hålla de gripna personerna frihetsberövade.
– Därför är det väldigt viktigt att vi får in sadlarnas serienummer och eventuell DNA-märkning, förklarar Lisa.
Checklista – så kan du skydda din sadel
Nästan alla som är närvarade vid mötet känner någon som har drabbats av stölderna. Att sadlar åker med ryttarna hem om kvällarna blir allt vanligare. Ska man behöva vara orolig om nätterna för att en stöld ska ske? Lisa och Jonathan tipsar om hur du kan göra det svårare för tjuven.
1. Se stallet med tjuvens ögon
Vad är stallets styrkor och svagheter? Är det ofta obevakat på dagtid? Rör det sig mycket folk i stallet utan att någon ifrågasätter vad nya personer gör där? Se gården och stallet ur tjuvens perspektiv, både med fokus på eventuell flyktväg och enkelheten att göra inbrott. Finns det till exempel ett fönster i sadelkammaren varifrån man ser vilka sadlar som hänger på väggarna?
2. Starta grannsamverkan
Ridskolorna i Uppsala har som sagt redan börjat att dela med sig av iakttagelser. Vet man om att det rör sig främmande fordon och personer i närheten, eller om grannstallet har fått en påhälsning, är det väldigt bra att informationen sprids.
3. Förbättra skalskyddet
Olika försäkringsbolag har olika krav på lås till sadelkammaren. Kolla upp vad just din hemförsäkring kräver. Dörrar med vanligt lås har visat sig vara en lätt match vid inbrotten, medan en ståldörr gör det svårare för tjuven. Galler vid fönstren kan vara något som avskräcker. Står din häst uppstallad i ett stort stall med endast en nyckel till sadelkammaren? Kanske kan ett kodlås vara en smidig lösning.
4. Dokumentera och märk sadlarna
Har man inget kvitto på sin sadel är ett tips från Jonathan att fotografera den med en nyhetstidning där datumet är synligt. Då får du ett aktuellt skick på sadeln, något som kan göra det lättare vi utbetalning av försäkringspremie om den blir stulen. Har man fotograferat serienumret blir det även enklare att snabbt kunna ge uppgifterna till polisen.
Märker du din sadel med DNA-märkning kan polisen vid ett eventuellt fynd söka efter ägaren direkt på plats. Har de endast serienumret krävs det att sadeln följer med till stationen och kontrolleras mot registret.
5. Larm
Att skrämma bort tjuvarna redan innan de ens har funderat på att göra inbrott är det mest effektiva. Det handlar då om att de inte kan arbeta ostört. På frågan om man ska ha larm, strålkastare eller kamera svarar Lisa:
– Måste man utesluta något? Det gäller att krångla till det för tjuvarna och att öka risken för att de blir upptäckta. Då är chansen större att de avstår från just ditt stall.
Dock vill polisen påminna om att ett larm fungerar bäst om det är en riktigt hög och öronbedövande signal, men det kan samtidigt skapa stor oro i stallet bland hästarna. Hennes tips är att man har ett larm, men att ljudet tjuter på utsidan av stallet.
6. Kameraövervakning
Ur ett förundersökningsperspektiv är kameraövervakning väldigt bra. Dock är polisens erfarenhet att det inte avskräcker i första hand. Men vad säger egentligen lagen om kameraövervakningen?
– Om man filmar på sin egen, privata mark såsom stallplan och väg – då är det okej. Men direkt när du riktar kameran eller en attrapp mot allmän väg krävs tillstånd, förklarar Lisa.
7. Strålkastare med rörelsedetektor
Larm och kameraövervakning är kostsamt. Något som ligger lite billigare i pris, men ändå kan avskräcka tjuvarna, är belysning. Ju ljusare stallplan, desto svårare är det för tjuven röra sig utan att bli upptäckt. En rörelsedetektor utanför stallet som gör att strålkastaren går i gång kan därför vara något att investera i.
Mellan den 11 september och 23 oktober har 18 inbrott och 3 inbrottsförsök gjorts i Uppsala och Västmanlands län. Totalt har 69 sadlar stulits. Ingen misstänkt är gripen för någon av stölderna och få iakttagelser har gjorts. Gemensamt för samtliga inbrott är att de har skett nattetid. Polisen misstänker att det, precis som i resten av landet, rör sig om utländska ligor.
11–12/9: Alunda, tre ställen
13–14/9: Skuttunge
14–15/9: Enköping
16–17/9: Vänge, försök
18–19/9: Enköping, fyra ställen
20–21/9: Västerås
30/9–1/10: Enköping
12–13/10: Ärentuna
16–17/10: Västerås
17–18/10: Västerås, två ställen
18/10: Örsundsbro, två ställen
19–20/10: Bälinge, försök
22–23/10: Ärentuna, tre ställen
Larma direkt
Vid pågående brott, ring alltid 112. Om inbrottet redan har skett – städa inte brottsplatsen utan ring direkt 114 14.
När anmälan upprättas kommer polisen vilja veta:
1. När har brottet ägt rum?
2. Hur har man tagit sig in?
3. Vilka skador har orsakats?
4. Finns det iakttagelser av personer och fordon?
5. Vad har stulits? Beskrivning, serienummer? Är sadlarna märkta?
taggar
Liknande webbartiklar
- Strömsholm inför utökad bevakning efter sadelstölderna: ”En stor obehagskänsla”
- Paret om drömgården på Åland: ”Vill sammanföra ryttare mitt i Östersjön”
- Smart och rolig stallinredning från England
- Veckans inredningstips: Hästar från Sophie Allport
- Läsartips: Förvaring av blöta benskydd
- Rullvagn = smart förvaring till sadelkammaren
- Veckans gård: En hästig oas på skånska slätten
- Hästägaren fångade övergreppet via mobilen
- Konsten att lyckas med kollektivstallet
- Efter storstölden på Strömsholm: ”Många chockade och ledsna”
relaterade artiklar

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!