Romano Star (2000, e. Romantic Star, u. Ananda, ue. Ramiro's Son II)
När Camilla Bjers skulle ta in hästarna från beteshagen i lördags upptäckte hon att valacken Romeo blivit skjuten med luftgevär.
– Det blänkte på hans bog. Skottet hade gått in helt och var inborrat i huden.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Dressyrhästen Romano Star, även kallad Romeo, gick i lördags i beteshagen vid Toftasjön i Halmstad tillsammans med sin hagkompis. När Camilla skulle ta in dem vid halv åtta på kvällen märkte hon direkt att det var något som inte stämde.
– De var lite avstängda, introverta. Vanligtvis brukar de komma när jag ropar på dem. Nu ville de inte det, de tittade misstänksamt på mig, berättar Camilla.
Hon gick fram till dem och såg att något blänkte på Romeos bog.
– Något metalliskt satt fast på bogen. Min första tanke var att han hade blivit skjuten med ett luftgevär. Jag kände igenom dem och på vägen tillbaka funderade jag på om han kanske hade rullat sig och att något från marken trängt in i huden.
Har polisanmält händelsen
Efter en liten stund fick Camilla in hästarna, som först inte ville gå mot utgången, och då började de att slappna av. Foderhästen Zack var oskadd, men det var tydligt att Romeo träffats av något.
– Jag ville kolla vad det var först innan jag ringde polisen. Så jag tog en pincett och pillade ut kulan. Det var ett skott. Det hade gått in helt och var inborrat i huden. De måste ha stått ganska nära och skjutit. Jag tvättade rent, sedan ringde jag polisen och anmälde det. Jag blir verkligen frustrerad, jätteledsen och arg. Vem kan göra så? Hästarna bara går ju, de gör ju inget väsen av sig.
Romeo verkade inte ha ont i bogen, men hans beteende var märkbart förändrat efter händelsen.
– Han var lite avstängd, nästan inte riktigt kontaktbar. Jag tror att han var lite chockad. Polisen bad mig höra runt om någon vet något. Men det rör sig ganska mycket folk här vid sjön, så det är säkert svårt att ta reda på vem som gjort detta.
"Vet inte hur mycket de skjutit"
På måndagen undersökte en veterinär Romeo. Det har blivit en liten vätskeansamling runt såret, men det blöder inte så Camilla är inte orolig för att det ska bli infekterat.
– Men man får ha det under uppsikt så klart. I dag verkar han må bättre. Han visar som vanligt vad han vill. Det är en bestämd herre, väldigt uttrycksfull. Jag kan fortfarande inte riktigt till mig vad som hänt. Nu får jag vara glad att det faktiskt inte var något mer. Man vet ju inte hur mycket de har skjutit mot dem. Om de bara skjutit och träffat en gång, eller om de skjutit och skrämt dem. De hade kunnat bli så rädda att de sprängt staketet, sprungit ut på vägen och blivit påkörda. Om det är någon som sett något så hoppas jag att de kontaktar polisen.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!