Nyheter
Publicerad: 2022-12-18
Thomas arbetar i skogen med sina brabanthästar. Ross Af Breavad som pukhäst till höger.
Ross var brukshäst – nu är han pukbärare hos Beridna högvakten
Brabanthästen Ross af Breavad har lämnat arbetet i skogen bakom sig. I våras tog hans liv en ny vändning när han kom till Stockholm och blev musikhäst hos Beridna högvakten.
Text: Frida Bank
Foto: Marielle Andersson Gueye
Ross af Breavad är uppfödd hos Jessica Bergqvist och Thomas Karlssons utanför Varberg. Paret driver ett lant- och skogsbruk och använder sig av hästarna i arbetet. När Ross föddes förlorade han sin mamma, men som tur var fick han en amma. Ett varmblodssto tog sig an honom och livet gick vidare. Ross kördes in som tvååring och började jobba så smått på gården när han var tre år. Han var duktig på sitt arbete men blev inte riktigt den skogshäst som uppfödarna hade hoppats på.
– Han var inte riktigt maximalt dragvillig. Hästarna som arbetar i skogen behöver verkligen vara starka och kunna ta i, så Ross fick jobba med att harva åkrar och klippa gräs och lite sådant, berättar löjtnant Roger Johansen som är stallchef vid Kavallerikasern.
Hittade Ross av en slump
Ross väg till Beridna högvakten började av en slump. Thomas hade lagt ut en annons om att han hade en balinplastare till försäljning. Mannen som svarade på annonsen var Harald Jönsson. Han är exteriördomare och hjälper Föreningen för den Beridna högvakten när de ska köpa hästar. Han kände till att Beridna högvakten letade efter en ny pukhäst och blev intresserad av brabanthästarna på gården. Det slutade med att en delegation från Stockholm kom hem till Jessica och Thomas tidigt i våras för att titta på deras hästar.
– Vi behövde en stor, grov häst. Thomas skulle egentligen inte sälja Ross, det var hans älskling sedan han var ett litet föl, men till slut så tyckte de att det började låta ganska intressant, berättar Roger.
Ross af Breavad är född 2014 och han är 175 centimeter i mankhöjd.
Thomas Karlsson använder sina brabanthästar i skogen.
Överlämning och introduktion
Före avfärd mot Stockholm tränades Ross i ridning av Jessicas dotter Frida. De fick också låna en puksadel så att de kunde öva med den hemma i en trygg miljö. Sedan flyttade brukshästen till storstaden.
– Vi skulle få ha hästen på prov. Vi ville se hur han fungerade i stadsmiljö och med andra hästar. Ross och hans uppfödare kom till oss en fredag och jag var på plats vid överlämningen hela tiden eftersom jag skulle jobba den helgen. Två pukslagare från musikkåren kom dit och på lördagen tog vi in Ross i ridhuset. Att människorna som jobbat med Ross sedan han föddes var med gav honom trygghet. Pukslagarna fick lära sig lite mer om körning och vilka kommandon som hästen var van vid sedan tidigare. De fick sitta på honom på lördagen och redan då tog vi fram pukorna och spelade lite försiktigt. Sedan blev det repetition på söndagen och efter det åkte Thomas och Jessica hem. Ross blev kvar hos oss.
Var med på Sweden International Horse Show
Sedan har träningen fortsatt. Ross har fått vänja sig vid ljud, musik och storstadstrafik och tar sina nya uppgifter med ro.
– En duktig hästskötare som är bra på att rida fick ta hand om den biten till en början. Han var ju inte så mycket riden sedan tidigare. Det gick bättre och bättre och under tiden var pukslagarna nere någon gång per vecka. Han kom igång väldigt fint.
Högvaktens andra pukhäst, shirehästen Tor, har hjälpt Ross att vänja sig vid sina nya arbetsuppgifter.
– Ross introducerades i verksamheten och fick lära sig att ha musikkåren bakom sig. Först i ridhuset och sedan ute på gården. Han var med när vaktparaden samlades och gick iväg, han följde inte med första gången men fick se hur allt gick till. Efter hand fick han gå vaktparad med Tor vid sin sida, och till slut kunde kan gå med i vaktparaderna själv. Han var till och med i Friends som ensam pukhäst, säger Roger och fortsätter:
– Det har gått precis enligt plan och exakt som vi har önskat. Det är en klok häst i grunden, men vi har också varit väldigt noggranna och lagt mycket tid på att vänja honom vid allt nytt för att få det att funka. Vi har tagit över trygghetsrollen.
"Glad och positiv"
Pukhästarna bor på Kavallerikasern när det är dags för parader och andra evenemang. När Ross är ledig bor han på landet, närmare bestämt hos föreningens hovslagare i Herräng norr om Norrtälje.
– Han är en stor och tung häst men han rör sig väldigt smidigt och lätt fortfarande. Det blir säkert tyngre när han blir äldre, men han är inte lämplig för ridlektioner. Våra andra hästar lär ju soldater att rida, så de går även som lektionshästar när de inte går parader. Men både Ross och Tor och några konvalescenter bor i en lösdrift i Herräng under perioder när det inte är parader eller träningar.
– Jag tror att Ross tycker att han har fått ett bra liv. Han är glad och positiv och tycker om att arbeta med det han gör nu. Det är förstås mycket lättare än att dra i skogen. Han verkar väldigt nöjd.
Ross har snabbt anpassat sig vid sitt nya liv i Stockholm. Här med Magnus Olsson från Livgardets dragonmusikkår på ryggen.
Frida Bergqvist, Jessica Bergqvist och Thomas Karlsson.
Löjtnant Roger Johansen.
Liknande webbartiklar
- Namntävlingen klar – Beridna högvakten presenterar hästen Eminent
- Ernst, Eko eller Excellent – nu kan du rösta på "Hela Sveriges hästs" nya namn
- Nu ska "Hela Sveriges häst" få sitt namn – dags att lämna förslag
- Beridna högvakten bjuder in uppfödare
- Många hästar sökte jobb på Strömsholm
- Hela Sveriges häst heter Ikaros
- Storslaget nationaldagsfirande för beridna högvakten
- Beridna Högvakten tillbaka på Stockholms gator: "Hovklapper är något folk saknat"
- Första beridna vaktparaden på flera vis
- Lyckad visningsdag på Flyinge: "Hittade flera hästar där man nu diskuterar köp"

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!