Arkivfoto: Adobe Stock
I 30 år har Staffanstorps ridsportförening varit i behov av en ny anläggning, men ännu har inget hänt. Nu bjuder klubben in till informationskvällar i hopp om att få gehör från kommunen – och för kunna driva sin verksamhet vidare i framtiden.
Text: Jennie Börs
Staffanstorps ridsportförening startades 1968 och redan 1989 fanns diskussioner kring att föreningen hade vuxit ur sina lokaler. Och tio år senare blev anläggningen utdömd av kommunens dåvarande stadsbyggnadschef.
– Sedan dess har man letat efter ett nytt ställe att bedriva verksamheten på. Föreningen äger inte anläggningen själva, utan det gör kommunen, säger ridklubbens ordförande Lotta Fransén.
Ridskolan drivs dock än i dag i de lokaler som dömdes ut av kommunen för trettio år sedan. Det finns även byggplaner av ett badhus på intilliggande mark, som nyttjas av ridklubben.
– Situationen är i dagsläget katastrof och vi känner att vi inte får något gehör från kommunen. Så nu har vi sagt att det får bära eller brista, vinna eller försvinna.
Samlar ridsportintresserade
Därför bjuder ridklubben in alla som vill att ridsport ska bedrivas i Staffanstorps kommun till två informationskvällar.
– Sedan får vi se hur vi ska agera mot politiken.
Den första informationsträffen hålls i kväll, tisdag, och den andra nu på torsdag. Till kvällens träff väntas ett hundratal personer, även politiker.
– Sedan vet man ju inte hur många som kommer av de som tackat ja, eller om det rentutav kommer ännu fler. Vi har hyrt matsalen på Hjärupslundsskolan då vi vill vara i en kommunal byggnad på neutral mark.
Verksamheten värdefull
Att det finns en ridskola på orten menar Lotta är av stor vikt. Inte minst för personer som inte har möjlighet att ha en egen häst.
– Det är de som blir straffade, de som lägger all sin fritid på ridskolan. Vi vet ju också att hästar ger en enorm psykisk värdefull effekt. Till oss är alla välkomna oavsett om man rider eller inte, bara man har ett medlemskap ur försäkringssynpunkt, säger hon och fortsätter:
– För oss är det viktiga därför att barnen ska kunna cykla själva till oss på ett säkert sätt och att vi kan bli en kvalitetsanläggning utifrån Svenska ridsportförbundets norm. Då kan vi bedriva den verksamhet vi vill.
Med mötet hoppas ridklubben få ett svar och agerande från kommunens håll, om ridskolan ska drivas vidare eller inte.
– Säger de nej får vi avveckla och sälja hästarna, vilket skulle vara förfärligt. Eller så säger de ja, men då måste de steppa upp, visa planen och sätta in resurser.
Tidigare på Hippson.se:
Ridsportföreningen i Staffanstorp kritisk mot debatterade kommunfilmen
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
(Läs mer om vad temaveckan innebär här)
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!