Nyheter
Publicerad: 2021-03-16
Carl Walter Fox är på plats i Valencia med fem hästar. Bilden till höger är tagen innan tävlingen stängdes ner.
Svenska hästar får börja lämna Valencia
Carl Walter Fox, som är på plats i det virusdrabbade Valencia, konstaterar att situationen går åt rätt håll. Under tisdagen får de första svenska hästarna påbörja sin resa hemåt. Här berättar Carl hur isoleringen gått till på tävlingsplatsen och hur hästarna ska ta sig hem på ett säkert sätt.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Lisa Wikström
Det har gått drygt tre veckor sedan det stora utbrottet av EHV-1 konstaterades på tävlingsplatsen i spanska Valencia. Sedan dess har totalt 12 hästar dött och åtta länder har bekräftade fall av smittan med koppling till utbrottet i Valencia, enligt FEI.
– Det hela går åt rätt håll. I nuläget behöver inga hästar på tävlingsplatsen medicineras på grund av EHV-1. Däremot har det förekommit vissa komplikationer med bland annat korsförlamning, som har kommit som en bieffekt. Några behöver därför medicin av den anledningen, men det är ingen som behöver medicineras på grund av viruset, säger Carl Walter Fox.
En av hans hästar på klinik
Carl har fem hästar med sig som alla smittats av viruset. Tidigare hade han två hästar på klinik, men nu har en av dem blivit bättre.
– Jag har en häst kvar på kliniken och fyra på tävlingsplatsen. Läget är stabilt. Hästen som står på klinik är i behov av vård och hon har tappat mycket muskler och styrka, men hon är i övrigt stabil och behöver inte heller medicineras längre, säger han.
Carl tar även hand om sitt uppdrag som ryttarrepresentant vid tävlingarna och deltar i möten och håller kontakt med myndigheter.
– Vi kämpar på. Det händer väldigt mycket just nu, men det börjar ljusna gällande hästarnas status. Det är mycket pappersarbete som ska ordnas mellan myndigheter som nu jobbar för att få hem sina hästar.
Varje dag är det möten med veterinärer och myndigheter. Carl för ryttarnas talan.
Noggrann indelning i zoner
Flera provisoriska stallar har byggts upp på tävlingsplatsen, som har blivit indelad i olika zoner för att separera de smittade hästarna från de friska.
– I den gröna zonen finns de hästar som aldrig varit sjuka eller visat symtom. De har heller inte haft något positivt PCR-test, säger Carl.
I den gula zonen finns hästar som kan ha visat symtom men som man inte vill flytta till den röda zonen. Det var i den röda zonen som huvudutbrottet skedde.
– Utifrån den röda zonen har vi byggt upp små grupper med åtta separata stallar. Allteftersom hästar från den röda zonen blivit symtomfria har de fått möjlighet att flytta till ett eget isolerat stall. Hästarna måste vara symtomfria innan de får lämna den röda zonen för ett eget mindre stall, förklarar Carl.
Sju svenska hästar lämnar tävlingsplatsen
Några av de hästar som aldrig blivit sjuka eller visat symtom har fått lämna tävlingsplatsen för att fortsätta sin karantän på hemmaplan. I dag, tisdagen den 16 mars, får de första svenska hästarna från den gröna zonen lämna tävlingsplatsen.
– Det är sju svenska hästar från den gröna zonen som lämnar tävlingsplatsen i dag. De har aldrig visat symtom, men givetvis ska ryttarna fortsätta att hålla hästarna i karantän på hemmaplan, säger Carl som däremot kommer att bli kvar på tävlingsplatsen ett tag till.
Sedan tidigare har flera hästar från bland annat Frankrike och Belgien lämnat Valencia. Resedokument förbereds även gällande bland annat hästar från Tyskland, Danmark och Storbritannien.
Reser i en ”karantän-tunnel”
När hästarna reser hemåt kommer de att behöva göra stopp längs vägen genom Europa. För att genomföra detta på ett säkert sätt har man tänkt igenom en strategi. Carl kallar resan för en ”karantän-tunnel” och berättar att allt sker med tillsyn och under kontrollerade former.
– Resan är planerad med specifika stopp, så det blir lite som en förlängd karantän. Det är något som vi har jobbat med länge. För varje häst som lämnar gör vi ett protokoll med vilken chaufför som kör varje häst. Det beräknas datum och tid för ankomst till de olika stoppen på vägen och vid vilken tid de behöver lämna platsen, säger han.
Totalt tio hästar behandlas på klinik i Valencia i nuläget.
De senaste uppdateringarna från FEI gällande EHV-1 hittar du här.
Tidigare på Hippson.se
Tre belgiska hästar testade positivt för EHV-1
Så skyddar sig Flyinge mot smitta
GHS inställt
Tävlingsstopp för hästar från Doha
Ännu ett dödsfall efter EHV-1-utbrottet
SvRF rekommenderar ryttare att avstå träningstävling
Pontus Hugosson avbryter sin medverkan i Talang
Flera hästar med EHV-1 från Sunshine Tour
Valencia: Svensk häst död i EHV-1
Carl Walter Fox från Valencia: "Vi kan bara göra vårt bästa"
Sunshine Tour avbryts med omedelbar verkan
SvRF bedömer Europa som ett riskområde
Tävlingsstopp i Sverige
Sunshine Tour avbryts i förtid
Forskningskollen om EHV-1
Tävlingarna i Doha genomförs som planerat
Häst med konstaterad EHV-1 i Doha
Erica Swartz: "Handlar om överlevnad"
"Vakar dygnet runt över hästarna
Trots virusutbrott – svenska tävlingar fortgår
Fortsatt plan att genomföra GHS
Häst med EHV-1 kämpar för sitt liv
FEI ställer in tävlingar i Europa
"Vi följer händelserna minut för minut"
Hästar dör och folk är nedbrutna
SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
50 hästar med feber på tävling i Valencia
Utbrott av EHV-1 på tävlingsplats i Spanien
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Vill du ha hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Äntligen hemma: ”Upplevelsen har varit helt överväldigande”
- Snart får alla svenska hästar lämna Valencia
- Carl Walter Fox från Valencia: "Vi kan bara göra vårt bästa"
- Carl Walter Fox: ”Jag var övertygad om att hon skulle dö”
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- Svensk häst död till följd av EHV-1 i Valencia
- Erica Swartz topphäst lämnar Valencia
- Fem nya dödsfall – totalt 17 hästar döda efter virusutbrottet i Valencia
- Ännu ett dödsfall efter EHV-1-utbrottet
- Valencia: Svensk häst död i EHV-1

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!