Nyheter
Publicerad: 2020-03-14
Arkivfoto: Adobe Stock
Utredning föreslår strängare regler för hantering av hästgödsel
En statlig utredning föreslår att strängare reglering kring hur hästgödsel hanteras ska införas. Detta ska vara en åtgärd för att minska övergödningen med hänsyn till miljön.
I "Övergödningsutredningen" framgår att Sveriges hästar står får nästan 20 procent av stallgödseln från jordbruksdjur. De flesta hästar omfattas dock inte av Jordbruksverkes regelverk kring hur hästgödsel ska hanteras, då hästarna hålls och ägs av privatpersoner som faller utanför regelverket.För att minska övergödningen genom näringsläckage från hästhållningen föreslås därför att särskilda bestämmelser för hästhållares gödselhantering ska tas fram, med hänsyn till miljön. Dessa bör bland annat omfatta allt från lagring och hantering av hästgödsel, till utformning och mockning av hagar samt skyddszoner mot vattendrag.
Kommunernas tillsyn tillräcklig
Den nya utredningen ska genomföras av Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I dagsläget är det därför svårt att svara på hur hästägare kan komma att påverkas av detta i framtiden.
– Det är viktigt att förstå att det är ett förslag till regeringen och det är för tidigt att svara på vilka förslag regeringen väljer att gå vidare med. Men det är en signal om ett ökande intresse för hästar och näringsläckage, skriver Markus Hoffman som är vatten- och växtnäringsexpert hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i ett mejl till Hippson.
Enligt Markus har LRF förklarat att de i dagsläget inte ser något behov av några ytterligare regler för att minska hästars miljöpåverkan. De anser att de möjligheter till tillsyn och krav som kommunerna redan har räcker till.
– Ofta handlar det inte om brist på regler utan om brist på tid för tillsyn, samt brist på kunskap hos kommunerna. LRF tror också att det nya miljörådgivningspaket för hästhållare som nu ställs samman i kampanjen "Greppa näringen" kan få god verkan, skriver Markus.
LRF hoppas på remiss
LRF:s förhoppning är att utredningen ska skickas vidare på remiss av regeringen, då det brukar ge ett stort antal organisationer och myndigheter möjlighet att tycka till.
– Efter det ska regeringen läsa de inkomna synpunkterna och ta ställning till om och hur de vill går vidare med förslagen, avslutar Markus.
Läs mer om Greppa näringen
Läs mer i "Övergödningsutredningen"
taggar
Liknande webbartiklar
- Miljöministern om gödselutredningen: Hästråden införs inte
- Det behövs åtgärder som gör nytta – inte fler lagar
- Vill förbättra vattenmiljön på hästgårdar
- LRF till politiken: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"
- Okej med djurhållning utan lagring av gödsel
- LRF hoppas på ändring av lagen: ”Levande djur kan inte behandlas som döda ting”
- Hästverksamhet kan få kvalitetsmärkning: "En viktig milstolpe"
- LRF: "Akut torka innebär brist på bete och grovfoder"
- Hästar får beta på strandskyddade områden: ”En oerhört viktig dom för hela näringen”
- Så påverkas miljön av mockningen i hagen

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!