Förra året vann Mirja Franzén. Foto: Annelie Eriksson
Hundratals ryttare har försökt, sextio klarade sig genom nålsögat. Nu är det klart vilka ryttare som rider Krafft The tour of amateurs i Falsterbo.
Camilla Cederborg Löwl ägnade stora delar av förra veckan åt att uppdatera telefonen. Måtte hennes 54 ihopsamlade rankingpoäng till Falsterbos amatörtour räcka. Hon visste att det skulle vara snävt och hon visste att det kunde vara sista chansen att få rida finalen tillsammans med sin 20-åriga valack Silver-Night. I torsdags kom beskedet att ekipaget är med.
– Jag var jätte, jätte glad för att jag kom med. Det ska bli så roligt att göra den här resan, säger Camilla Cederborg Löwl från Örebro.
Tränar för John Hickey
Det är andra året hon och Silver-Night startar touren, i år är dock upplägget annorlunda för ekipaget.
– I fjol tänkte jag att han skulle få vila lite innan tävlingen eftersom han är lite äldre, men det funkade inte alls. Han blev alldeles för vild. I år ska vi träna för John Hickey ända fram och han ska hjälpa mig med det mentala, avslöjar Camilla.
Amanda överst på rankingen
En som inte behövde titta lika mycket på telefonen förra veckan var Amanda Bååth från Bollnäs. Med sina 118 poäng låg hon överst på rankingen till tävlingen. Hennes Leaba Sioda har gått som ett skott den här säsongen.
– Jag har ridit Falsterbo Ponny Grand Prix förut, det var 2015 och jag blev åtta, berättar Amanda Bååth.
Har haft en strålande säsong
Hennes storhäst, irländska Leaba Sioda, är åtta år och har mycket vilja.
– Vi köpte henne på en auktion på Irland för två år sedan men i fjol var hon ur tävling nästan hela året, då vi fick operera bort lösa benbitar i bakbenen, berättar Amanda.
I år har säsongen gått precis som planerat och sista tävlingen innan Falsterbo var en 1,30-hoppning i Gangnäs som ekipaget vann.
– Målet är att vinna i Falsterbo, delmålet är att komma till final, säger Amanda Bååth.
Ryttare från hela Sverige har tävlat i Krafft The tour of amateurs. Vilka som kommer till start kan du se här.
Källa: Pressmeddelande från Falsterbo Horse Show
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!