Avstånd vid hoppning

Hoppning

Publicerad: 2005-11-16

Avstånd vid hoppning

Det är inte helt lätt att komma ihåg vilka avstånd man ska ha mellan hindren när man hopptränar. Här har vi sammanställt några generella riktlinjer som gäller för stor häst. Men glöm inte att hoppträningen måste anpassas efter den häst som just du sitter på. En ponny ska självklart gå på kortare avstånd.

Cavaletti
En bra uppvärmning inför hoppträningen är att rida över cavaletti. Det gör hästen gymnastiserad och hjälper den med uppmärksamhet och balans.
I dagligt tal kallar vi ofta vanliga bommar som ligger på marken för cavalettis, men det är missvisande. En cavalettibom är en bom som i varje ända sätts fast i sågbocksliknande stöd, så att den kommer upp en bit från marken. De flesta cavalettibommar byggs så att man kan få varierande höjd genom att vrida på bommen. Lämpligt är att ha tre lägen, ett där bommen nästan ligger på marken, ett där bommen är cirka 25 centimeter hög och ett högsta läge där bommen ligger på ungefär 40 centimeter. Det högsta läget används nästan bara i galopp.
Avstånd mellan cavaletti i skritt: Cirka 0,8 meter
Avstånd mellan cavaletti i trav: Cirka 1,3 meter
Avstånd mellan cavaletti i galopp: Cirka 3 meter

Travbom
Framför enstaka, låga hinder som man rider an på i trav kan man lägga en travbom. Den hjälper hästen och ryttaren att hitta rätt avsprångspunkt. Avståndet mellan bommen och hindret bör vara 2-2,2 meter.

Hoppning i galopp
Grundregeln är att ett galoppsprång är ungefär 3,5 meter långt. Det kan dock variera rejält från häst till häst. För att räkna ut avståndet mellan två hinder räknar man ihop antalet galoppsprång och lägger till det antal meter som går åt till avsprång och landning.

Studs
Studs består av två eller flera hinder som står så nära varandra att hästen inte tar något galoppsprång mellan dem. Istället hoppar den av på hinder nummer två direkt efter att den har landat efter första hindret. Mellan studshinder ska det vara cirka 3-3,5 meter (studshinder byggs alltid relativt låga).

Kombinationer
En kombination är två eller tre hinder mellan vilka hästen tar ett eller två galoppsprång.
Avstånd med ett galoppsprång mellan hindren:
Cirka 7-8 meter
Avstånd med två galoppsprång mellan hindren:
Cirka 10-11 meter
Är hindren väldigt låga eller hästen mycket kortgalopperad kan avstånden vara kortare.

Relaterade avstånd
När två hinder står med tre till sex galoppsprång mellan varandra talar man om att avståndet mellan dem är relaterat. Hinder med relaterade avstånd kan antingen stå på en rak eller en böjd linje. När man fått ordning på grundövningen kan man försöka variera antalet galoppsprång mellan hindren, till exempel försöka få in tre eller fem språng istället för fyra.
Avstånd med tre galoppsprång mellan hindren:
Cirka 14-15 meter
Avstånd med fyra galoppsprång mellan hindren:
Cirka 17,5-18,5 meter
Avstånd med fem galoppsprång mellan hindren:
Cirka 21-22 meter
Avstånd med sex galoppsprång mellan hindren:
Cirka 24,5-25,5 meter

Serier
En hinderserie är när man bygger upp ett antal låga hinder efter varandra med noga avpassade avstånd. Beroende på hur man bygger serien och vilka hinderkombinationer man använder kan man uppnå olika saker. Utifrån avståndstabellerna ovan kan du bygga ihop din egen serie. Men fråga en instruktör om råd om du är osäker.
Hoppningen är ansträngande för hästen och det är bättre att vara nöjd efter ett par bra ”rundor” än att rida hästen trött så att den börjar slarva och kan skada sig.
Ett exempel på hinderserie:
Travbom, två studshinder, ett galoppsprång till ett koppelräck, fyra galoppsprång till en oxer.

Text och bild: Ann Kristin Yngve
Källa: Ridhandboken del 1, Grundutbildning av ryttare och häst (kan beställas från Svenska Ridsportförbundet)

Klart att mamma ska få sig en välförtjänt rykt

Hippson-TV

Medan mamman äter passar det här fölet på att ge henne spatid med massage. Vad är sötchocksvarning om inte det – och visst verkar fölet ha snitsen?

Spana in det gulliga klippet i Hippson-TV

Djursjukskötare anmäls – tog bort vargtänder

Hippson News

En djursjukskötare, som åtar sig uppdrag som hästtandläkare, anmäls för att ha tagit bort vargtänder på flera hästar utan tillstånd.

Länsstyrelsen vill att Ansvarsnämnden prövar fallet

Cheval Liberté och StallkompanietAnnons

Så mår hästarna bäst i hagen – oavsett årstid

Efter foder står väderskydd högst på European Welfare Quality-programmets lista över det viktigaste för hästens välmående. Här ges tips om flera kvalitetsmodeller.

Ger hästen skydd mot regn, vind, värme och insekter

Två timmar som kändes evighetslånga

Blogg

När veterinärmottagningen i Gällivare lagts ner har djurägare i området den närmaste i Kiruna, tolv mil bort. Annika Hagstedt berättar om en otäck väntan.

Gästblogg: "Hur hade jag fixat det om det var min egen häst?"

Inget världsmästerskap 2022 till Falsterbo

Sport

FEI har meddelat vilka länder som vill arrangera VM 2022. Sverige och Falsterbo har tidigare visat intresse för ett dressyr-VM, men är inte längre med på listan.

Jana Wannius: "FEI vill helst se ett samlat VM med fler grenar"

Carl Hedin på hoppbanan med "Footie" igen

Hippson-TV

Förra året fick dressyrryttaren ett wildcard till Amatörtouren i hoppning under Falsterbo. I helgen var det dags att "byta gren" igen för två 1,25-klasser.

Se ritten i Hippson-TV: "Som att cykla, fast lite vingligt"

Nu kan du lämna förslag till nya TR 2021

Hippson News

Processen med att ta fram det nya tävlingsreglementet, TR, som ska gälla från och med 2021 har börjat. Nu kan du säga vad du tycker.

Lämna dina förslag senast den 19 augusti

Framgångsrik helg för flera svenska ryttare

Sport

Under midsommarhelgen blev det vinst både för dressyrryttaren Natalie Oldfors och fälttävlansryttaren Malin Petersen, som tävlat i Polen och Belgien.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T på andra plats

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Svensk GaloppAnnons

Världsmästaren Josefin laddar för repris

Josefin Landgren red sitt första amatörlopp i november 2010 – i dag är hon professionell jockey med Jägersro som bas. Den 30 juni försvarar hon sin VM-titel.

Om vägen till World Cup på Bro Park: "Tävlade först i hoppning"

Vanskliga uttryck får konsekvenser för hästen

Krönikor

Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, har skrivit en tänkvärd krönika om bogar på rymmen och om tappade bakdelar.

Krönika: "Hästen deltar för att vi vill, inte för att den har valt"

Högljudda sågen inga problem

Hippson-TV

Camilla Ivarsson bjuder på ett härligt klipp. Det är CC Studs Going Champion som i det närmaste är helt obrydd inför en högljudd såg.

Se klippet i Hippson-TV: ”Inte många hästar som hade klarat detta”

Lovis, 1 år, snarkar sött och njuter i hagen

Hippson-TV

Esters Legacy, kallad "Lovis", tar gärna en tupplur i hagen – och att dessutom bli kliad på magen av uppfödaren Matilda Holmkvist är lite extra mysigt.

Skruva upp ljudet och hör de gulliga snarkningarna i Hippson-TV

Ordnade tävling till stöd för cancerforskning

Hippson News

Under söndagseftermiddagen anordnades en pay and jump på Säby Equestrian. Då gick hälften av intäkterna gick till Bröstcancerfonden. 

Arrangören till P4: "Kan man ställa upp och hjälpa till har man gjort något"

Sverige tappade tredjeplatsen i Nations Cup

Hoppning

Det blev lite stolpe ut för det svenska hopplaget i Geesterens andra omgång. Där kom det tyvärr ännu fler nedslag – och laget slutade på en femteplats.

Brasilien vann med god marginal

Svenska dressyrlaget tvåa i Nation Cup

Dressyr

Efter den andra omgången av Nations Cup stod det klart att det svenska dressyrlaget behöll sin andraplats. Det blev tre individuella placeringar.

Nederländerna vann på hemmaplan

Saracen Horse Feeds SverigeAnnons

"En stressad häst har inte ro att äta"

Hästen mår bäst av att ha samma rutiner varje dag. Trots det har vi hästar som är på ständigt resande hov och som kommer till nya stall och platser varje vecka.

Tips om hur du fodrar bort resfebern – börja redan på hemmaplan

Smarta hästar stoppas inte av läskig bro

Hippson-TV

Under skogspromenaden stötte den här vackra hästen på en bro. Håller den? Ser den inte lite otäck ut? Nja, bäst att ta sig över på ett annat sätt.

Se det fina klippet i Hippson-TV

Fullspäckad Nations Cup-söndag

Hoppning

Under söndagen red de svenska hoppryttarna årets första nationshoppning. Dessutom fortsatte nationsdressyren med Grand Prix Special och kür.

Starttider, resultatlistor, livesändning – här är allt du behöver veta

Tillverkar svenska läderprodukter

Utrustning

Hästtjejen och entreprenören Madeleine Svenningsson har alltid velat jobba med hästar men inte i stall. Nu startar hon en egen ridsportbutik.

"Detta är en dröm jag har haft i många år"

Efter ryggfrakturerna – Mikaela klar för EM

Hippson News

I slutet på januari fick Mikaela Gustaphson två frakturer i ryggen efter en krasch i ett hinder på tävling. Nu är hon uttagen till ungdoms-EM.

Ryttaren om kommande mästerskapet: ”Känns jättekul”

Ladda mer