Carl Hedin hoppade under klassen Knock Out Mix i Friends arena 2016 och 2017. Foto: Anki Yngve
Dressyrryttaren Carl Hedin har fått ett wildcard till Amatörtouren i hoppning under Falsterbo Horse Show. I serien "The Ride" kan tittare följa hans väg dit.
– Jag ska ge mig i kast med att vara hoppryttare under en månads tid, berättar han.
Text: Frida Bank
Sist vi såg Carl Hedin korta stiglädren och ta sig an en hoppbana var under Sweden International Horse Show i Friends arena. Då ramlade han av och skadade sin fot. Nu har han bestämt sig för att ta sig an ännu en hopputmaning.
– Jag fick frågan om jag ville vara med i ett projekt där man byter gren. Det ska bli så himla kul, säger Carl.
– Jag har inte hoppat sedan Friends. Eller jo, vi gymnastikhoppar ju våra dressyrhästar hemma. Men de är lika dåliga som vi, därför går det bra, säger han och skrattar.
Får hjälp av Lindelöw
Vissa av er kanske minns att Carl faktiskt har tävlat lite i hoppning när han var yngre.
– Det var i ett tidigare liv på låg nivå. Det är något helt annat att göra det på Falsterbos stora gräsbana inför fullsatta läktare. Oj, nu när jag pratar om det blir jag faktiskt lite nervös. Jag var väldigt snabb att anta den här utmaningen. Nu kan jag inte ångra mig, men jag har börjat inse vad jag ställs inför. När jag rider mot första hindret kommer jag att tänka "helvete, det är högt!".
Lennart Lindelöw kommer att agera coach och mentor.
– Men min allra största mentor, min vapendragare och vårdnadshavare, blir hästen For White Foot. Det är Maria Östmans rutinerade hopphäst som jag ska rida. Om det inte går bra i Falsterbo så vet jag att det bara är mitt fel. I morgon ska jag träffa honom för första gången.
Följ resan på Youtube
Den som vill följa Carls resa från dressyrryttare till hoppryttare kommer att kunna ta del av en Youtube-serie i sex delar. Det första avsnittet kommer den 22 juni. Serien produceras av Equisport.tv och presenteras i samarbete med Krafft, Horsemeup och Falsterbo Horse Show.
– Där kan man följa med och se hur det är att rida hoppning om man inte har gjort det innan. Flera intressanta profiler kommer att hjälpa mig för att jag ska komma över hinder nummer ett, bland andra Linda Heed.
Vad anser du är den största skillnaden mellan hoppning och dressyr?
– Det lär vi väl märka... Jag tycker att man som dressyrryttare är väldigt van vid att vara i kontroll. I hoppning är det inte riktigt så, tycker jag. Det är en stor utmaning. Men jag hoppas att jag har nytta av dressyrridningen. Jag tror att jag har ganska bra balans, men det kan visa sig att jag absolut inte har det.
– Bara att korta stiglädren känns läskigt i sig. Jag kommer få mjölksyra i låren.
Vad ser du mest fram emot?
– Att rida över mållinjen och ta mig genom banan. Och att få rida in på Falsterbos stora gräsbana, det får vi som dressyrryttare aldrig göra.
– Jag tycker också att det finns ett värde i att som ryttare vara mångfacetterad. Man behöver inte rida Amatörtouren, men det är en bra utmaning för att bli en bättre ryttare. Jag tror det är bra för många dressyrryttare att ställa sig upp i stigbyglarna och våga galoppera på ibland.
Till Falsterbo kommer Carl även att ta med sig flera unghästar för att tävla dressyr.
– Tre är kvalade än så länge. Om två timmar kanske det blir en till.
Arkiv:
Carl Hedin om skadade foten: "Den har regnbågens alla färger"
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!