Belastningen på hästens framben i hoppning beror på vilken galopp hästen går i. Därför är det viktigt att skifta mellan galopperna. Men även skoning, underlag och träning påverkar.
Text: Sara Slottner, husdjursagronom
Eftersom hästen i upphopp och landning efter ett hinder fortsätter med det asymmetriska rörelsemönster som den har i galoppen så blir belastningen på benen olika hög. Det framben som landar först sätts i närmast hindret medan det ledande frambenet landar något senare.
Forskare använde tryckplatta
I en studie användes sex erfarna hopphästar och tre ryttare som tävlade på medelsvår till svår nivå för att studera belastningen på benen i landningen. Hästarna hoppades ett räcke på 100 cm och kraften i landningen mättes genom att hästarna landade på en tryckplatta. Det följande frambenet sattes i nästan vertikalt medan den ledande sattes i framför armbågen och gled mot underlaget i landningen. Belastningen på varje framben motsvarade omkring 1,5 gånger hästens kroppsvikt. Vinkeln i kot- och hovled var mer extrem i det följande frambenet vilket tyder på ökad belastning på senorna.
Det fanns inte så stora skillnader vare sig mellan de upprepade sprången eller mellan hästarna och det resultatet skiljer sig mot en annan studie där landningen hos oerfarna hopphästar studerades. Forskarna tror att det visar på att skillnaden mellan individer minskar med träning.
Hästarna hade en tendens till att kota över i det ledande frambenet under första halvan av understödsfasen vilket parerades av sträcksenor och -muskler. Denna parering visade sig kräva mycket större kraft än man tidigare trott.
"Andra" frambenet tog mest belastning
I en annan studie filmades omkring 200 hästar med höghastighetskamera under ett internationellt (FEI CSI**) och ett nationellt meeting. Av dessa valdes 39 hästar ut där möjligheten att analysera filmerna bedömdes vara bra. Från dessa 39 utvalda hästar analyserades 42 språng.
Hastigheten vid landning efter hindret för hovarna var mellan 4 och 7 m/s (ca 14-25 km/h), framhovarna hade något lägre hastighet vid landningen än bakhovarna. Vinkeln i landningen skilde sig även här, den följande framhoven hade nästan ingen fart framåt utan landade i nära nog rät vinkel mot marken. Detta ben fick också ta emot den största belastningen i landningen, både på senor och skelett och vinkeln i lederna var mer extrem än på det ledande frambenet. Bakhovarna hade hög hastighet när de träffade marken efter hindret med liknande skillnader mellan ledande och följande hov som för frambenen.
Forskarna betonar vikten av bra skoning, underlag och byte av vilken galopp hästen landar i för att minska på belastningen på framför allt böjsenorna. Om friktionen mellan hov och underlag är större så att hoven inte kan glida i landningen ökar belastningen markant.
Referenser:
Meershoek, L.S., Roepstorff, L., Schamhardt, H.C., Johnston, C. & Bobbert, M.F. 2001. Joint moments in the distal forelimbs of jumping horses during landing. Equine Veterinary Journal 33, s. 410-415.
Hernlund, E., Egenvall, A. & Roepstorff, L. 2010. Kinematic characteristics of hoof landing in jumping horses at elite level. Equine Veterinary Journal (2010) 42 (Suppl 38), s. 462-467.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!