OS-silver, operation och nu ett mäktigt EM-guld. Det senaste året har varit minst sagt händelserikt för H&M All In. En som ständigt står vid hans sida är hästskötaren Malin Henlöv. Här berättar hon om EM-veckan, ”Allans” många egenskaper – och om tårarna efter guldbragden.
Text: Ida Röök
Foto: Haide Westring
Vi når Malin på telefon på måndagsmorgonen. Hon har precis lastat All In och har packat alla grejer för att åka hem till Grevlunda.
– Man är liksom helt slut. Det har varit en oerhört tuff vecka som avslutades på ett helt galet, sjukt sätt, säger hon.
Malin har varit All Ins hästskötare i fyra år, lika länge som han har varit hos Peder Fredricson. Under den här tiden har de fått lära känna en valack som är mycket speciell.
– Han är explosiv och kan bli rädd i olika situationer. Vi har nu mer eller mindre arbetat bort det beteendet, men man vet aldrig när det kommer tillbaka. Man är ständigt lite på sin vakt, säger Malin och fortsätter:
– Vi har en fin relation och jag tror att han verkligen litar på mig. Men han är inte en särskilt känslosam häst. Det är inte så att han trycker huvudet i armarna på en och vill kramas. Han är ganska anonym om man säger så. Men trygghet, det tror jag att han känner.
Ett dramatiskt år
Hon var med när Peder och All In tog OS-silver i Rio förra året. Sedan dess har valacken gått igenom en operation och har successivt tagit sig tillbaka till den absoluta toppen.
– Först hade han boxvila och sedan var det promenader som gällde. Alla på Grevlunda har hjälpts åt för att ge honom de bästa förutsättningarna att komma tillbaka. Jag red honom en hel del under igångsättningen. Det blev inga dressyrpass, mest uteritter. Här hemma brukar han hålla sig på mattan faktiskt, men man vet aldrig. Man skulle kanske inte säga att han är lat, men det behövs ett hinder för att trigga i gång honom.
Malin ansvarar för vad som nu räknas som världens bästa häst. Men det är inget hon går och tänker på dagarna i ända.
– Då hade jag ju blivit galen. Jag kan inte hela tiden vara rädd för att han ska skada sig eller så. Jag måste lita på att jag gör mitt jobb bra, men det är klart att det ligger där i bakhuvudet hela tiden.
Otroligt stor press
Hela året har målet för Peder och All In varit klart, det var guld på EM som gällde.
– Det är helt osannolikt att vi lyckades. Helt fantastiskt. Men vi har haft det målet hela tiden och har jobbat stenhårt för att nå det, säger Malin.
Veckan i Göteborg blev helt annorlunda i jämförelse med OS i Rio.
– Under OS var det inte så många som hade höga förväntningar på oss, mer än vi själva då kanske. Men här hemma i Göteborg har det varit så otroligt mycket press och alla har nästan förväntat sig ett guld.
Inför den sista rundan var Malin riktigt nervös.
– Jag har aldrig varit så nervös någon gång tidigare. Det var helt galet. Allt annat än guld hade varit en besvikelse i det läget. När det sedan var klart var vi ju glada, men det är liksom lite så att det måste sjunka in. Jag tror inte att Peder riktigt förstod att han hade klarat det när han kom ut från banan.
Längtar ut i hagen
Så fick ”Allan” äntligen visa upp sin fyrsprångsgalopp under ärevarvet. Han blir så uppspelt att innan mästerskapet var färdigridet ville de inte ta in honom i den miljön.
– Han skötte sig riktigt bra. Jag kunde njuta av ögonblicket men var lite på min vakt ändå, säger Malin.
När så dopningskontrollerna var utförda och Malin och ”Allan” kom tillbaka till stallet släppte allt.
– Jag grät som ett litet barn. Det är så mycket känslor. Man är så trött. Det är så svårt att förstå att det är på riktigt.
Nu är de alltså på väg hem, Malin vet inte om det blir något firande på Grevlunda. I första hand ska hon se till att ”Allan” får komma in i sin box och sedan direkt ut i hagen.
– Jag tror inte att han är särskilt intresserad av att vara med på något firande faktiskt. Han vill nog bara komma hem och ta det lugnt. Sedan får vi se hur han verkar, är han bara pigg så tävlar han nog om ett par veckor.
Här är Peders tack till fansen – och till sin bevingade häst:
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!