Jens Fredricson red själv, och instruerade sedan en grupp ryttare under clinicen.
För Jens Fredricson sitter nyckeln till en framgångsrik ryttare i sitsen, samt i att grundridningen måste fungera.
– Jag vill att man utvecklar vikthjälperna i sin kommunikation med hästen, säger han.
Text och foto: Ida Röök
Förra veckan höll Jens Fredricson clinic inför fullsatta läktare på Varbergs ridskola. Tema för clinicen var ”Grundridning är hur kul som helst”. Och visst bjuder Jens på många skratt och roliga liknelser under kvällen.
Hans mantra är att markarbetet är viktigare än hoppningen. Och då är det inte minst hästens framåtbjudning och balans, rakriktning och liksidighet – samt ryttarens inverkan – som är nyckeln till framgångarna.
När det gäller ryttarens sits vill han att man använder vikthjälper och skänkel för att rida hästen fram till en mjuk hand och en jämn kontakt. En skicklig ryttare utvecklar sin förmåga att använda vikthjälperna, som blir en signal för hästen.
Stirrar på hästens huvud
Det sista du vill är att dra hästen i munnen för att bromsa, kontakten ska ridas fram – från hästens bakben och till bettet.
– Många stirrar sig blinda på hur hästen håller sitt huvud, men hemligheten sitter i hur den använder sina bakben. Tänk om alla ryttare som sitter och tittar ner på hästens hals och huvud i stället kunde se hur bakdelen på hästen jobbar, säger Jens med glimten i ögat.
Ridskolehästen Born 2 love U 2 Y jobbar efter hand på fint med Jens.
Han rider en av ridskolans hästar. Och då börjar han med att koppla bort sina händer helt och hållet.
– När jag sitter upp på en för mig ny häst har jag alltid en stund där jag känner efter hur den är. Jag rider bara för skänklarna och vikthjälperna.
Jens instruerar publiken att sätta sig på sina sittben.
– Man brukar ju säga att man inte ska sitta som en säck potatis i sadeln. Det har egentligen inget att göra med att det är snyggt att rida med rak rygg, utan beror på att man då känner sina sittben, säger Jens.
Han illustrerar det hela med att svänga in ridskolehästen på en mindre volt, helt utan att styra med tyglarna.
– Den lyssnar riktigt fint på mina vikthjälper, konstaterar han nöjt.
Går med bakbenen innanför
Det här med rakriktning och att hästen spårar är riktigt viktigt för att hoppningen ska fungera. Jens jobbar med ridskolehästen på en volt, den går gärna med bakbenen lite innanför spåret.
– För att kunna hoppa bra behöver den jobba med båda sina bakben, lika mycket.
Jens liknar hästen vid en bil. Varje hjul driver den framåt, men om ett av bakhjulen driver lite mer än det andra blir det knasigt.
– Att få hästen att arbeta jämnt med bakbenen är viktigt. Bakbenen ska rättas in efter frambenen, så att hästen spårar och bjuder fram till ett jämnt stöd på båda tyglarna.
Även i hoppningen använder sig Jens av sina vikthjälper. Han visar en lite ”galen” anridningsteknik som han föredrar.
– Många bromsar sina hästar hela vägen fram till hindret och släpper sedan allt i språnget. Hästen far då ofta iväg och korsgalopperar kanske i svängen till nästa hinder, säger Jens.
Han gillar att stå i lätt sits, låta hästen komma fram i en frisk galopp och sedan rida an hindret.
– Det här fungerar inte om inte hästen är i balans.
Många ryttare får ofta höra ”sitt upp”, framför hindret.
– Men vad händer då? Du rätar upp dig, spänner ryggen och handen åker – ja den åker ju bakåt och du drar hästen i munnen. Jag tänker i stället att jag ska föra fram höften, axlarna åker då lite bakåt men handen är kvar där framme. Då rider du med i hästens rörelse framåt.
Jens rider med fram till ungefär tre språng framför hindret. Då för han fram sin höft, som en nästintill osynlig halvhalt.
– Mina halvhalter tas inte med handen, dem gör jag genom att föra fram höften. Alltså genom att vinkla mitt bäcken och spänna magen, förklarar han.
Jens rider med, fram till ungefär tre galoppsprång framför hindret.
Han "sitter inte upp", utan vinklar i stället sin höft inför hindret.
Passar inte alla
Jens är dock medveten om att den här anridningstekniken inte passar alla ryttare och hästar.
– Är du ett riktigt kontrollfreak kommer du ha svårt att rida hästen på det här sättet, du måste lita på din häst till 100 procent. Och om hästen inte är i balans fungerar det inte heller. Det finns massor av anridningstekniker och ingen är rätt eller fel. Många föredrar att ha hästen mer mellan hjälperna. Men jag gillar att låta hästen själv ta sig an uppgiften, jag vill inte lägga mig i för mycket.
Jens menar att den här metoden utvecklar hästens egen taxeringsförmåga och lär den att backa av framför hindret.
Ändrar inte för mycket
När Jens instruerar andra ryttare försöker han att inte peta för mycket i deras sits och ridsätt.
– Det är känsligt det där. Det är som att kritisera någons barn, konstaterar han.
Hästen måste byggas upp från A till Ö, menar Jens. Det går liksom inte att fuska och börja någonstans mitt i.
– Rakriktning, framåtbjudning, balans och att rida hästen för vikthjälperna är något som måste fungera i markarbetet innan hoppningen kan bli bra, säger han.
För honom är det också viktigt att våga fråga om saker man inte förstår.
– Ridsporten har någon slags kultur att man ska veta saker, fast man aldrig har fått dem instruerade för sig. Annars utpekas man som ”dum”. Jag gillar inte den kulturen. Jag tycker absolut att man ska våga fråga, det är ju så man lär sig och blir bättre.
Glädjen och kärleken till hästen kommer alltid först för Jens.
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!