Hoppning
Publicerad: 2012-09-19
Linnea Ericsson: ”Jag rider aldrig utan graman”
Danska Linnea Ericsson är känd som en skicklig unghästutbildare. När Hippson träffar henne hemma på gården utanför Fredensborg, i samband med träningsreportaget till Hippson Magazine nr 5 (till prenumeranterna 20/9), passar vi på att fråga hur hon matchar sina unghästar. Dessutom berättar hon om sin i Sverige mycket kontroversiella syn på gramantyglar.
Text: Andrea Berlin
Foto: Lavaletto.se
Hur gör du för att lyckas så bra med dina unghästar i exempelvis Falsterbo, år efter år?
- Det är faktiskt en svår fråga. Jag har under perioder haft väldigt bra unghästar, då har jag passat på att kvala dem. Men jag har aldrig planerat långt i förväg att hästarna måste dit, utan har i stället känt av under träningens gång om de har verkat kapabla. Eftersom det är en svår tävling måste de vara helt klara både träningsmässigt och mentalt. Är hästarna inte det så låter jag hellre bli, allt måste stämma, det är jätteviktigt. Dessutom vill jag hinna med att tävla dem på lite svårare tävlingsplatser innan, för att förbereda dem ordentligt. Att bara kvala in känns inte tillräckligt.
Tycker du att championaten är ett viktigt delmål?
- Det är inte jätteviktigt, men eftersom man inte kan rida så mycket mer än unghästklasser är det kul att ha det som delmål. Jag vet dock att mina hästar kan bli lika bra ändå, oavsett om de går championaten eller inte. Det är mer en rolig tävling innan de är klara för de riktigt stora klasserna. Men de flesta hästarna blir sålda på vägen. Just nu har jag bara en häst kvar som har gått i Falsterbo. Det blir lätt så, eftersom vår verksamhet bygger på att sälja hästar efter hand.
Hur ser träningsupplägget ut för unghästarna?
- Alla hästar går i skrittmaskin varje dag och i hage när vädret tillåter. Utöver det rids de ungefär fem dagar i veckan, ofta blir det hoppning en av dagarna. Jag försöker att planera träningen så att den blir så jämn som möjligt varje vecka, vilket innebär att jag är noggrann med att anpassa den för de hästar som är hemma medan de andra tävlar.
- Har jag någon unghäst som är tittigare än andra hoppar jag den gärna fler dagar i veckan. I övrigt rider jag mycket markarbete eftersom jag trivs bäst på ridbanan. Jag är med andra ord väldigt dålig på att variera träningen. Eftersom jag är så rädd för att ramla av när jag rider ut så blir det inte av att jag gör det. På så sätt blir hästarna väldigt välridna, men samtidigt blir de lätt rädda för saker eftersom de inte får se så mycket utanför banan. Är hästarna bara fyra år vill jag maximalt rida dem tre gånger i veckan. I alla fall om de presterar bra för sin ålder, hamnar de efter i utbildningen får de naturligtvis jobbas lite mer.
Är det någonting i din träning som skiljer sig från andras?
- Jag rider alltid med gramantyglar, även på unghästar, eftersom jag vill att hästarna ska lära sig den rätta formen direkt. Jag vill inte dra i bettet och vara hård i handen för att få hästen i form, då är det lätt att de blir okänsliga i munnen. Själv tycker jag att jag blir mycket mjukare i handen, och hästen uppfattar hjälperna lättare, om gramanen är där och hjälper till. På danska heter det "glidtygel" vilket jag tycker är ett bra ord, eftersom den glider genom bettringarna. Jag kan faktiskt inte förstå hur man generellt kan se gramanen som ett dåligt hjälpmedel, även om den används rätt.
- En del hästar funkar bra när man tar av gramanen. Några vill gärna ta upp huvudet, men jag tycker inte att det gör något eftersom de har fått musklerna på rätt ställe när de har arbetat rätt i markarbetet. Hur hästen bygger muskler och hur den formas är det viktigaste. Gramanen har jag inte på för att dra ner huvudet utan för att stabilisera formen.
- När jag har bommar framme och hoppar småhinder brukar jag också ha graman på, men då knäpper jag upp den vid handen - i fall att hästen skulle fastna (se bild). Då kan tygeln lätt dela på sig och glida ur av sig själv. När jag hoppar större hinder tar jag förstås av den.
- Många av mina elever, även de som är orutinerade ryttare, råder jag att rida med graman. Det är något man måste lära sig när man tränar för mig. Går hästen i fel form får ryttaren ofta dra och slita mer med sin hand. Med gramanen får de i stället en känsla för hur hästen arbetar rätt och kan då fokusera på att rida mjukt. Det som kan vara risken för den orutinerade ryttaren är att man rider hästen för mycket på framdelen och får den framtung. Därför gäller det självklart att lära sig att använda hjälptygeln rätt, så att hästen bär sig på bakbenen.
Hur tänker du när det gäller bett?
- Även på fyra- och femåriga hästar sätter jag på ett stångbett om de är hängiga i handen. Jag anser inte att åldern har betydelse för vilken utrustning man ska välja. När hästen sedan börjar bli bättre och mindre hängig byter jag till ett mildare bett.
Vad prioriterar du mest i vardagsträningen?
- Helt klart markarbetet. Min pappa hjälper mig varje dag, från morgon till kväll på ridbanan. Vi rider tillsammans, oftast fem till sex hästar om dagen. För honom blir det aldrig något slarv, han är den absolut bästa tränaren.
Vad tror du är det vanligaste ryttarfelet under utbildningstiden?
- Det är lätt att man skyndar på för fort och att hästarna får gå för hårt. Jag är noggrann med att låta dem vila efter en hård säsong med championat. De kan få vila helt i tre månader och bara gå i hagen hela dagarna, det är otroligt viktigt att de får återhämta sig både i kroppen och mentalt.
Tycker du att det är skillnad på utbildningen av unghästar i Sverige jämfört med i Danmark?
- Svenskar vill gärna hoppa höga klasser med sina unghästar i slutet på säsongen, det vill säga 1,30 med en femåring och 1,40 med en sexåring. Själv vill jag aldrig hoppa dem så högt. Systemet att man måste rida felfria klasser innan man får avancera och rida mot klockan tycker jag är bra. I Danmark finns nämligen inga regler, där får man rida unghästarna i vilka klasser man vill.
Fotnot: I Sverige finns det sedan 2010 en förordning som säger att en häst dagligen måste kunna röra sig fritt i sina naturliga gångarter. Här gäller alltså att hästen ska kunna röra sig fritt i en rasthage eller likande varje dag. För mer information se Jordbruksverkets hemsida.
Född: 1979
Bor: Kilegården utanför Fredensborg, Danmark.
Familj: Sambon Shane Carey (som också är tävlingsryttare), pappa Christer Ericsson (tränare och ryttare), mamma Sanni Ericsson (ansvarig för stallet, dressyrryttare) och två anställda hästskötare/beridare.
Antal hästar: 20 hästar i träning (familjen äger cirka hälften av dem).
taggar
Liknande webbartiklar
- Bildspel: Följ med till danska Kilegården
- Nyårskrönika: Toppar, floppar och snackisar under 2009
- A, B, C och D - Linnea och Christer Ericssons enkla system
- Lärare på Strömsholm: "Viktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar"
- Hjälptyglarnas vara eller icke vara
- På Stall Stensunda är det förbjudet med hjälptyglar vid ridning
- Tysk nolltolerans mot aggressiv ridning
- Sylve sympatiserar med gramanförbud på tävling
- Tyskland kan följa efter Schweiz och förbjuda gramantyglar
- Gramantygeln - ett omdiskuterat hjälpmedel
relaterade artiklar

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!