Hoppning
Publicerad: 2017-09-22
Niklas Arvidsson klar för final i unghäst-VM: ”Decurio är den bästa häst jag suttit på”
Uppdatering, söndag:
Niklas Arvidsson och Decurio var det enda svenska ekipaget i sjuårsfinalen. Tyvärr gjorde en fjäderlätt rivning att de missade omhoppning, men de blev ändå bästa svenska ekipage på unghäst-VM med sin 16:e plats.
Till samtliga resultat >>
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ursprunglig artikel: Unghäst-VM i hoppning pågår i belgiska Lanaken den här veckan. Niklas Arvidsson var felfri i båda kvalen med sjuåriga Decurio och är klar för final. Ryttaren öser superlativ över valacken.
Text: Ida Röök
Foto: Haide Westring
– Det är den bästa häst jag har suttit på. Han gör allting så väldigt enkelt, ingenting känns stort eller svårt och jag känner mig aldrig bekymrad inför något på banan när vi rider in. Jag rider helt utan sporrar och spö, behöver knappt lägga benen om honom. Ibland känns det som att jag bara åker med. Det är en dröm för alla att få rida en sådan individ, som jag ser det har den all potential att bli en framtida mästerskapshäst, säger en närmast lyrisk Niklas Arvidsson.
Måste hålla sig cool
Sjuåringarnas andra kval reds på fredagen. Niklas nollade torsdagens klass och även i fredagens kval tog de sig runt felfritt. De officiella listorna över klara ekipage till final har ännu inte kommit ut.
– Ja, jag var femma i går och felfri i dag så det räcker till final. Decurio är het och ganska nervös av sig. Den största utmaningen för mig är att hålla mig cool, jag får inte störa honom eller bli irriterad. Det märker han direkt, säger Niklas.
Det är många som visar intresse för valacken Decurio (e. Diarado, ue. Cornet Obolensky) som ägs av Carina Qvarfort. Unghäst-VM är ett perfekt skyltfönster för den som vill sälja sin fyrbenta atlet.
– Varje gång jag rider ut från banan kommer det fram tre–fyra stycken och frågar om han är till salu. Svaret är och förblir nej. Ägaren vill vara med och se hur långt hästen kan gå.
Inte tävlat så mycket
Nu väntar alltså final på söndag. Niklas sticker inte under stol med att han helst av allt, alltid, vill vinna.
– Jo så är det, men målet var att komma till final. Och får vi bara en bana som passar oss kan vi absolut vara med och slåss om topplaceringarna. Det är ingen tvekan om den saken. Däremot ska man komma ihåg att Decurio inte har tävlat så mycket, blir det omhoppning vet jag inte riktigt hur bra vi kan stå oss. På söndag kommer han få gå det största han någonsin har gjort. Inga hinder är för höga för den här hästen, men det gäller att jag håller mig cool också.
Inte som det var tänkt
För Evelina Höglund och Chapman, som Hippson skrev om tidigare i veckan, är VM-äventyret över. I den andra rundan blev det 15 fel för ekipaget och hobbyryttaren Evelina får sikta in sig på lördagens consolation-klass.
– Igår hade vi ett nedslag annars en kanonrunda. Idag smet han för första gången ut från kombinationen, rev ett med lite tidsfel som följd, så 15 fel totalt. Ingen bra dag men så är det väl ibland, skriver Evelina i ett meddelande till Hippson.
Liknande webbartiklar
- Niklas Arvidsson köper ridanläggningen utanför Halmstad
- Dags för lagfinal i elitallsvenskan: ”Ökar gemenskapen i klubben”
- Ryttare till final i 7-star Spring Tour – med chans på femstjärnigt i Falsterbo
- Från ridskola till final i Falsterbo på fyra år: ”En dröm som går i uppfyllelse”
- Två svenskar laddar för världscupfinalen i dressyr
- Mathilda rider Breeders-final på familjens uppfödning: ”Drömmen är att nå Grand Prix”
- Sofia Westborg äger och rider en av världens bästa unghästar just nu: ”En jätterolig bonus”
- Evelina Höglund om VM-äventyret: ”Ett kvitto på att jag lyckats utbilda honom själv”
- Unghäst-VM i dressyr pågår: Yvonne Österholm finalklar
- Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Vad händer med din häst när du dör?
Advokat Eva Johansson har skrivit en text om hur du bör förbereda för vem som tar hand om din häst om du dör. Ett svårt, men ack så viktigt ämne.

Två stjärnor hemma igen efter tävling
Både H&M All In och H&M Indiana visade formen under GCT-meetinget i St Tropez, men nu njuter de båda på respektive hemmaplan igen.

Startklart för Nation Cup i Storbritannien
Fälttävlansryttarna fick en stark start i Nation Cup när de tog en tredjeplats. Fyra svenskar baserade i Storbritannien är redo för omgång två.
Förbundskaptenen: "Alla sitter på bra och rutinerade terränghästar"

Räddningstjänsten lyfte häst ur dike
En häst behövde under torsdagen från ett lyftas ur ett dike i Kareby. Räddningstjänsten var på plats med tre enheter, rapporterar Kungälvs-Posten.

Malin summerar storsegern i Frankrike
Ekipaget levererade nolla efter nolla under GCT-tävlingarna i franska St Tropez. Det hela avslutades som bekant med en seger i Grand Prix.
Ryttaren berättar om tävlingshelgen med H&M Indiana för SVT Sport
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

My Lagerberg tävlar igen trots sjukdomen
Trots sina sju hål i luftstrupen väljer My Lagerberg att satsa helhjärtat på hästarna. Hon är i full gång med att återuppta sin tävlingskarriär.
Ryttaren om vägen tillbaka: ”Rädd för att säga högt att jag ska satsa”

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!