Hoppning
Publicerad: 2007-04-13Om Hippsons hoppexpert Helena Persson
Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
- Det hela började med att vi bodde nära ridskolan och att jag och mamma började rida. Då var jag fem år och blev ganska snart besatt av hästar. Jag cyklade med snören som tyglar på cykeln, lekte häst hela tiden och var hos sköthästen varje dag, berättar Helena.
Text: Anki Yngve
Foto: Emma Rost
På den vägen fortsatte det, som tolvåring fick hon sin första egna ponny och vid femton års ålder började hon rida stor häst.
- När jag var yngre höll jag på med lite olika sporter, jag löpte, simmade och spelade fotboll. Men efter att jag fick egen ponny var ridningen det enda som gällde, säger Helena.
Från början var hon ganska feg när hon kom upp på hästryggen, även om hon kunde vara kaxig på marken.
- Ändå skulle jag prompt fortsätta!
Livslångt sabbatsår
På den egna ponnyn ramlade Helena av en hel del, så rädslan blev så småningom avdramatiserad.
- Efter gymnasiet jobbade jag hos min tränare Lars Parmler i ett år. Det skulle vara ett sabbatsår innan jag började läsa juridik på universitetet. Det sabbatsåret pågår fortfarande! skrattar hon.
Helena flyttade hem till Stockholm, började hålla träningar, red och vikarierade lite som lärare under ett par år. För att över huvud taget ha råd med hästarna bodde hon kvar hemma hos föräldrarna ganska länge. Med tiden hade hela familjen blivit engagerad i sporten, både mamma och syster rider och pappa, som från början fått det här med hästarna "påtvingat", är nu riktigt intresserad.
Verona första topphästen
Det var stoet Verona som tog upp Helena till landslagsnivå. Hon blev tipsad om hästen via Lars Parmler, men det tog nästan ett år innan hon fick köpa henne. Då var Helena 19 år gammal.
- Det gick väl inte så jättebra det första halvåret men med tiden uppstod det kemi mellan oss, berättar hon.
Enligt Helena fick Verona utstå en hel del missar från sin unga och orutinerade ryttarinna. Men stoet slet på och gick faktiskt hela åtta säsonger i svår klass!
- Hon gick bort för två år sedan, men jag fick två föl från henne som båda är jättefina. Och så har jag ett barnbarn till henne också!
Classic H - med berömt humör
Efter Verona tävlade Helena ett par andra hästar innan Classic H kom in i bilden.
- Hon hade ett berömt humör så det var mycket upp och ner i början, minns hon.
Som åttaåring tog Classic H över som Helenas förstahäst och de följdes åt till 2004 då stoet såldes - för en summa som Helena inte kunde tacka nej till.
- Det största vi gjorde tillsammans var nog att vinna Grand Prix i Falsterbo. Sedan red vi aldrig riktigt EM, OS och VM eftersom jag alltid var femteryttare i laget. Men när jag ser tillbaka är jag jättestolt över att ha varit femma i landet när svensk hoppning var som starkast. Och Classic presterade fantastiska resultat, jag är jättetacksam för den tiden!
Omstart med unghästar
Pengarna för Classic H använde Helena till en total omstart, med eget ridhus och unga hästar.
- Inom ett halvår sålde jag alla hästar som gick på lite högre nivå, den äldsta som jag behöll var sex år. Det är så himla dyrt att ligga ute och tävla, har du ingen stjärnhäst så går det inte ihop ekonomiskt. Det är knappt att det lönar sig att tävla i Sverige, man måste nästan utomlands... förklarar Helena.
Just nu har hon jättefina unghästar som hon tror mycket på. Dessutom rider hon Clark, som ägs av en elev, och som har tagit henne tillbaka till landslaget.
- Han är helt annorlunda än Classic, lättare och mer framåt. En tuff häst, men kvickare och rappare. Han har vunnit en del 1,50-hoppningar och är jättekul att tävla!
Vill vinna SM
Under våren (2007, reds. anm.) kommer Helena att starta nationshoppning i Köpenhamn och därefter någon Super League-omgång.
- Sedan ska vi hem och vinna SM! Det är jag verkligen sugen på, jag och Peter Eriksson har lika många SM-tecken så vi tävlar lite extra med varandra! Fast på ett vänskapligt sätt..., berättar hon.
Vid sidan av tävlandet är Helena en uppskattad tränare, hon bedömer att hon har ungefär 40 elever i veckan.
Vad är din träningsfilosofi?
- Jag tror på ganska omväxlande träning, inte på ridning sju dagar i veckan i ridhus. Jag är inte heller någon stor vän av att hoppa mycket och stort hemma. Jag hoppar på mindre hinder som gymnastik och för att träna lydnad. Och så sparar jag de stora sprången till tävling!
- Vad gäller den dagliga träningen så tror jag att alla toppryttare arbetar på ungefär samma sätt. Det är ett evigt tragglande med grunderna. Jag tror inte att hobbyryttare riktigt kan förstå hur mycket arbete det ligger bakom en svårklasshäst, och hur mycket en sådan häst faktiskt jobbas.
Dina två bästa hästar har varit ston. Är du en "storyttare"?
- Jag har alltid haft ganska mycket ston, även om jag just nu har flest valacker i stallet. Kanske beror det på att jag är tålmodig och envis, och "kryper in under huden" på stona.

Helena Persson på Classic H.
Namn: Helena Persson
Född: 1969
Bor: Västerhaninge, Stockholm
Familj: Mamma, pappa, syskon
Andra intressen: Äta middag med vänner, dansa ("Hellre än bra!")
Favorithäst genom tiderna: Verona ("För att jag hade henne så länge och för att hon fick kämpa så mycket på grund av ryttarens okunnighet.")

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världsettan Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning

Ridtravarna tävlar i Friends arena
Det finns ett liv efter karriären som kapplöpningshäst. Det kommer publiken på Friends att få ta del av när Life After Racing Trophy avgörs.

Så sänder TV4 från SIHS
I dag börjar Sweden International Horse Show på Friends arena. För de som inte kan vara på plats i arenan kommer TV4 sköta tv-sändningen.

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ponnyn Lidur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lidur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!