Arkivfoto: Stella Röhlcke
Till helgen fylls Flyinges ridhus med både snabba ponnyer och snabba bilar. Det är dags för Baltic Cup, presenterat av Sparbanken Skåne, på Flyinge med Nordens bästa ungdomsryttare på plats. För den som inte kan få nog av hästkrafter samlas även gamla och nya bilar i lilla ridhuset.
Baltic Cup är en serie för ungdomsryttare i norra Europa som vill tävla internationellt. Ryttarna rider allt från B-ponnyer till stora hästar. 2017 går två deltävlingar i Sverige, det är på Flyinge och i Helsingborg.
– Baltic Cup är ett viktigt och jättebra arrangemang där unga ryttare får rida på en tävling med internationell känsla, säger Helena Holm som är landslagsledare för ponny- och childrenryttare.
Hästfest med lag
Tävlingen pågår i fyra dagar, från torsdag till söndag. På fredagen och lördagen går lagklasserna.
– Att rida i lag är helt klart lite anspänning och det är verkligen nyttigt för ryttarna att träna på, säger Helena Holm.
En internationell tävling innebär också ett annorlunda regelverk för ryttarna och mycket mer information att förhålla sig till. Helena Holm, med kollegan Svante Johansson som är landslagsledare för juniorer och young rider, kommer att vara på plats för att stötta ryttarna.
– När det är internationellt gäller det att läsa på ordentligt i den information man får av arrangören. Det är fasta tider för veterinärbesiktning och andra regler för vaccinationer. Ja, det är en riktigt bra övning för framtida uppgifter helt enkelt, säger Helena Holm.
Bilar tar plats i lilla ridhuset
Det finns flera anledningar till att besöka tävlingen, som har fri entré. Laghoppningarna är ett spännande inslag och naturligtvis Grand Prix-klasserna. På lördagen kan den som är intresserad av fler hästkrafter besöka tävlingen mellan klockan 10.00 och 15.00, då ställer företaget Ucars Exclusive ut gamla och nya bilar i lilla ridhuset.
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!