Hoppning
Publicerad: 2017-06-02
Petronella Andersson har radat upp placeringarna under meetinget i Schweiz. Foto: Tomas Holcbecher
St Gallen: Sverige femma i Nations Cup
Det blev en slutlig femteplats för Sverige i fjärde omgången av Nations Cup. Italien vann med Schweiz på andra plats och Tyskland på tredje.
Uppdatering 16.58
Vilken avslutning av Angelie von Essen och Newton Abbot. De klarade den andra rundan felfritt och helt plötsligt såg det lekande lätt ut. Men det är det inte. Frankrike, som var felfritt i första rundan och i ledning, har ramlat ner till sjunde plats med 25 fel medan Sverige har klättrat till femte på 24 fel.
Uppdatering 16.39
Åtta fel för Petronella och Ivoor van T Paradijs, som får göra sin runda i ösregn då vädret plötsligt slagit om. Nu kan Sverige som bäst sluta på 24 fel och det ser ut som att vi kommer sist. Precis innan Petronellas ritt skedde en oväntad rockad. Frankrike tappar sin ledning och har nu tolv fel. I stället är det Schweiz som har en bra dag på hemmaplan och tar täten med åtta fel.
Uppdatering 16.21
Nej, det här går inte alls vägen i dag. Andra rundan började väldigt fint för Jonna Ekberg och Cassini Bay, sedan var det som att luften tog slut. Två rivningar och ett tidsfel, nio fel.
Uppdatering 16.03
Felfritt för Henrik och Chacanno! Ekipaget gjorde en strålande runda. Nu var det fullt fokus och ingen tvekan över hindren. Andra omgången har börjat och vi håller tummarna. Mycket kan fortfarande hända. Frankrike leder med en nolla, sedan Schweiz på åtta fel, följt av Belgien och Italien med nio fel. Sverige ligger sist med 16 fel. Kan Sverige vända detta? Brasilien och Tyskland har vid starten av andra omgången 13 fel var.
Uppdatering 15.37
Yes! Angelie von Essen och Newton Abbott kliver in på banan och ger svenskarna en felfri runda! Lugnt, stabilt och säkert. Riktigt snyggt. Just nu är Frankrike i ledning med två felfria rundor. Några ekipage återstår i den första omgången, sedan är det en kort paus innan nästa omgång börjar klockan 16.
Uppdatering 15.18
Nej, det här är inte svenskarnas dag... 24 fel för Petronella Andersson och Ivoor van T Paradijs. De rev först det tredje hindret och sedan var det tyvärr plockepinn. Tråkigt, då Petronella redan har tagit flera fina placeringar under meetinget i Schweiz (läs nedan). Även om Petronellas runda inte räknas med innebär detta att Sverige som bäst kan sluta på 16 fel i dag. Det har börjat trilla in några fler felfria ritter – av Belgien, Frankrike och Schweiz.
Uppdatering 14.59
Tyvärr ytterligare åtta fel. Jonna Ekberg och tioåriga Cassini Bay får med sig bommar vid hinder nio och i kombinationen, nummer tio. Inte riktigt den start vi hade hoppats på för svenskarna. Å andra sidan har bommarna trillat för nästan samtliga ryttare. Precis innan Jonna kom in på banan gjorde Martin Fuchs och Clooney 51 den första felfria rundan till hemmapublikens glädje.
Uppdatering, 14.41
Åtta fel för Henrik von Eckermann och hingsten Chacanno, som inleder för Sverige. Ekipaget började bra men Henrik fick mana på sin kamrat ordentligt inför vattenhindret. De klarade det långa språnget fint, men sedan föll bommarna vid nästa rättuppstående. Tyvärr fick de även med sig både bommar och buskar över det sista hindret. Inga felfria ekipage än så länge. Nästa ryttare för Sverige är Jonna Ekberg.
Uppdatering 14.33
Hej allihopa! Vi är i gång! Det svenska laget får en tuff utmaning att ta sig runt den stora banan som består av 12 hinder, 15 språng. Tillåten tid är 80 sekunder, maxtid 160 sekunder.
Här hittar ni banskissen
FÖRHANDSINFORMATION
Redan på torsdagen slog svenskarna till med flera placeringar. Petronella Andersson med Evidence kom tolva och Jonna Ekberg på Dolitaire Chavannaise red in på plats 13 i en inledande tidshoppning. Petronella kom även sexa i följande klass, då tillsammans med valacken Entre Nous. I torsdagens avslutande klass, en 1,50-hoppning, var det dags igen. Petronella på Ivoor van T Paradijs och Helena Persson på Bonzai H kom på plats 12 respektive 13.
Petronella fortsätter att visa fin form
Fredagen har inte börjat sämre. På förmiddagen var det åter igen Helena och Petronella som visade framfötterna när de kom på elfte respektive tolfte plats. I tidshoppningen red både Petronella och Angelie von Essen felfritt vilket räckte till fina placeringar som nummer fyra respektive fem. Vilken start! Det bådar riktigt gott inför eftermiddagens nationshoppning.
Det svenska laget, i startordning:
Henrik von Eckermann – Chacanno
Jonna Ekberg – Cassini Bay
Petronella Andersson – Ivoor van T Paradijs
Angelie von Essen – Newton Abbot
Första rundan startar klockan 14.30. Andra rundan klockan 16.00. Det svenska laget ligger på andra plats i tävlingen, efter förra veckans omgång i Rom. Frankrike är i ledning, men mycket kan hända under de kommande veckorna.
Årets Nations Cup startade i Lummen, Belgien, i april. Då kom Sverige på plats sju av åtta tävlande lag. Under andra omgången, i franska La Baule, fick det svenska gänget en rejäl revansch och efter en spännande omhoppning blev det en andraplats. Den tredje omgången reds i Rom förra veckan. Sverige kom då femma.
Det svenska laget samlar poäng på följande deltävlingar:
Lummen, Belgien 26–30 april
La Baule, Frankrike 11–14 maj
Rom, Italien 24–28 maj
St Gallen, Schweiz 1–4 juni
Rotterdam, Nederländerna 22–25 juni
Falsterbo, Sverige 13–16 juli
Till start- och resultatlistor
FEI-TV sänder direkt (betalkanal)
Arrangörens hemsida
Liknande webbartiklar
- Sverige femma i Nations Cup – Douglas dubbelnollade
- Superrevansch för Sverige i Nations Cup
- Sverige sist i Nations Cup i Dublin
- Dags för Nations Cup i Dublin – sista omgången innan finalen
- All In startade 1,40 i Knokke – Jonna Ekberg bästa svensk
- GP-seger till Tops-Alexander – Rolf-Göran bästa svensk
- Placering för Henrik von Eckermann
- Hopplandslaget för 2016 uttaget
- Svenska hoppryttarna till Falsterbo uttagna
- Sista chansen för Sverige att säkra finalplats

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!