Foto: Tomas Holcbecher, Haide Westring (Eckermann) och Hippson (Lindelöw)
Efter en spännande tidshoppning står det klart att Sverige är ett av åtta lag som går vidare till lördagens stora Nations Cup-final i Barcelona. En klass som rids i strålkastarljus – något förbundskaptenen försäkrar inte påverkar de svenska, rutinerade hästarna.
Uppdaterat 17.41:
Denna första omgång fick verkligen en nervpirrande upplösning. Men det höll! Sverige gick vidare till lördagens stora final.
Tillsammans med Belgien, Schweiz och Irland låg svenskarna på 8 fel – tiden skulle avgöra. Det blev guldmedaljörerna från EM som missar finalen, Irlands ryttare var inte tillräckligt snabba.
Vi ringer upp Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona för att höra hur känslan är i Barcelona.
– Mission completed, inleder han glatt och fortsätter:
– Målsättningen var att ta oss vidare och det har vi gjort. Vi är väldigt glada för det.
Henrik erkänner att det alltid är pirrigt i laghoppningar, men han är nöjd med sitt lag och ryttarna är väldigt nöjda med sina hästar.
– Det var en väl avvägd bana som gjorde det spännande hela vägen.
Laget kan ändras
Inför lördagens final har förbundskaptenen möjlighet att ändra laguppställningen och ryttarnas startordning om han vill. Detta är ett beslut han kommer att ta på finaldagen – om han ändrar något.
– Nu är det fullt fokus inför lördagen.
Resultat
Uppdaterat 17.24:
Aj aj aj, nu blir det spännande. Christian K hoppar super med Peder Fredricson, men en bom faller. Det gör att Sverige slutar på 8 fel efter att Rolf-Göran Bengtssons resultat strukits. Blir det tiden som avgör om Sverige går vidare till final eller inte? Kampen om den sista platsen bland de åtta lagen står mellan Sverige, Irland, Belgien och Schweiz – samtliga med 8 fel.
Uppdaterat 16.33:
Douglas Lindelöw och Zacramento fick en förarglig rivning på näst sista hindret. Så fyra fel för det svenska laget och femte plats så här långt. Åtta lag går till lördagens final och väl där startar alla lag på noll fel.
Uppdaterat 15.45:
Rolf-Göran Bengtsson inledde fint men på slutet av banan kom rivningarna. Det började med hinder nio, en bred oxer där bakbommen föll. Därefter föll sista hindret i trekombinationen och så ytterligare en bom. Därmed slutar de på tolv fel, ett resultat Sverige förhoppningsvis kan räkna bort. Än så länge, tack vare Henriks och Mary Lous felfria inledning, ligger Sverige på noll fel. Med två ekipage avklarade är även Nederländerna, USA, Italien och Frankrike nollor.
Uppdaterat 15.00:
Felfri inledning av Henrik von Eckermann och Mary Lou, därmed sällar sig Sverige till USA och Nederländerna som också klarat av banan felfritt!
FÖRHANDSINFORMATION
De åtta bästa lagen från torsdagens omgång går vidare till finalen. I lördagens finalrunda börjar alla lag på noll fel. Om flera lag ligger på åttonde plats efter torsdagens första omgång räknas de tre bästa tiderna i varje lag. Lag nio och neråt rider Challenge Cup på fredag kväll.
Henrik och Mary Lou inleder för Sverige
Sveriges fyra lagryttare har följande startnummer:
10. Henrik von Eckermann/Mary Lou
25. Rolf-Göran Bengtsson/Spring Dark
40. Douglas Lindelöw/Zacramento
55. Peder Fredricson/H&M Christian K
Evelina Tovek är femte ryttare i laget, men rider inte första omgången.
Tävlingarna direktsänds i FEI-TV (betalkanal).
Start- och resultatlistor
FEI-TV
Fullständiga regler
Arkiv: Ankarcrona: "Alla är supertaggade"
Se alla lagryttare ta sig an utmaningen att rita en häst. Gissa vem som lyckas bäst i svenska laget:
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!