Månadens häst - mars

Juniorartiklar

Publicerad: 2006-03-27

Månadens häst - mars


Sent omsider kan vi presentera Månadens häst för mars - Järvsöfaks! Kanske världens vackraste kallblod? Han är i alla fall världens snabbaste kallblod och riktigt poppis hos svenska folket. Järvsöfaks har vunnit fler segrar än något annat kallblod, den största var förmodligen den mot döden.

Text: Emma Rost
Foto: Emma Rost & Kanal 75

Järvsöfaks innehar världsrekordet för kallblod. I juli 2005 travade han på otroliga 1.17,9 över 1640 meter! Så snabbt har inget annat kallblod någonsin sprungit. Han är dessutom världsrekordhållare i antal raka segrar, hela 42 stycken, tagna mellan 3 april 2003 och 21 april 2005. Järvsöfaks är helt enkelt en enastående häst.

Han föddes för tolv år sen av stoet Järvsö Anna. Pappa heter Trollfaks. Ända sedan starten har han varit i träning hos travtränaren Jan-Olov Persson utanför Hudiksvall. De är ett strävsamt par som nått stora framgångar. Järvsöfaks har vunnit det mesta som en kallblodshäst kan vinna, bland annat Elitkampen. Järvsöfaks är en hingst, men helt genomsnäll och ställer upp på allt. Bland annat var det "Faksen" som drog Jan-Olovs bröllopsvagn när han gifte sig för några år sedan.

2004 såg det ut som om det skulle vara ute med Järvsöfaks. Han drabbades av den fruktade Baron Gruff-sjukan och var nära att dö. Efter en lång konvalescens kunde han så göra come back i slutet av 2004. Nu är han nästan bättre än någonsin! Faksen är omåttligt populär hos svenska folket. Han har blivit framröstad till Årets häst tre år på raken! Det är inte så svårt att förstå om man ser Faksen på tävlingsbanan. Han vet att han är störst, bäst och vackrast och ser ut som en kung!

Järvsöfaks i Globen.Faksen leker hemma i hagen.Senaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.