Månadens häst - mars

Juniorartiklar

Publicerad: 2006-03-27

Månadens häst - mars


Sent omsider kan vi presentera Månadens häst för mars - Järvsöfaks! Kanske världens vackraste kallblod? Han är i alla fall världens snabbaste kallblod och riktigt poppis hos svenska folket. Järvsöfaks har vunnit fler segrar än något annat kallblod, den största var förmodligen den mot döden.

Text: Emma Rost
Foto: Emma Rost & Kanal 75

Järvsöfaks innehar världsrekordet för kallblod. I juli 2005 travade han på otroliga 1.17,9 över 1640 meter! Så snabbt har inget annat kallblod någonsin sprungit. Han är dessutom världsrekordhållare i antal raka segrar, hela 42 stycken, tagna mellan 3 april 2003 och 21 april 2005. Järvsöfaks är helt enkelt en enastående häst.

Han föddes för tolv år sen av stoet Järvsö Anna. Pappa heter Trollfaks. Ända sedan starten har han varit i träning hos travtränaren Jan-Olov Persson utanför Hudiksvall. De är ett strävsamt par som nått stora framgångar. Järvsöfaks har vunnit det mesta som en kallblodshäst kan vinna, bland annat Elitkampen. Järvsöfaks är en hingst, men helt genomsnäll och ställer upp på allt. Bland annat var det "Faksen" som drog Jan-Olovs bröllopsvagn när han gifte sig för några år sedan.

2004 såg det ut som om det skulle vara ute med Järvsöfaks. Han drabbades av den fruktade Baron Gruff-sjukan och var nära att dö. Efter en lång konvalescens kunde han så göra come back i slutet av 2004. Nu är han nästan bättre än någonsin! Faksen är omåttligt populär hos svenska folket. Han har blivit framröstad till Årets häst tre år på raken! Det är inte så svårt att förstå om man ser Faksen på tävlingsbanan. Han vet att han är störst, bäst och vackrast och ser ut som en kung!

Järvsöfaks i Globen.Faksen leker hemma i hagen.Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market