Så får du hästen extra fin

Juniorartiklar

Publicerad: 2005-11-07

Så får du hästen extra fin


Text: Anki Yngve
Foto: Emma Rost

 

Här är en checklista över tips och knep du kan använda när du gör hästen uppvisningsfin. Naturligtvis får du anpassa pysslet efter hur mycket tid du har på dig och vilken typ av tävling det gäller!

Rykta inte bara dagen före tävling:
Det viktigaste tipset vad gäller hästens päls är att du ryktar den regelbundet. En häst blir inte blank av en enda rykt! Vissa fodertillskott - till exempel B-vitamin - kan hjälpa upp blankheten, men ryktandet kommer du aldrig ifrån.
Massera gärna lite med en massageborste (plastborste med grova piggar) innan du ryktar. De flesta hästar tycker att det är skönt att få massage och det stimulerar fettsäckarna under huden. Fettet gör i sin tur pälsen blank.

Tvätt:
Allra finast blir hästen om du tvättar den en eller två dagar före tävlingen. Tänk på att använda ljummet vatten, med kallt vatten blir hästen snabbt genomfrusen. Använd hästschampo som du sköljer ur noggrant efter tvätten.
Därefter tar du på pälsglans. Det finns både som spray och som engångstrasor du gnider hästen med. Prova dig fram till ett bra märke, pälsglans varierar verkligen i kvalitet!
Pälsglansen är inte bara till för att få hästen blankare, den stöter också bort smuts. Det gör att du får mindre att göra om hästen skulle rulla sig i boxen natten till tävlingsdagen...
Glöm inte att lägga på din häst ett täcke medan den torkar, den får inte bli nedkyld. Rykta sedan länge, missa inte att rykta huvud och ben.

Ben och hovar:
Om din häst har ett eller flera vita ben kräver det lite extra jobb. Vitast blir benen om du tvättar dem med grönsåpa och skrubbar bort eventuella fläckar. Ta lite pälsglans på benen efter tvätten, det är smutsavstötande.
Var noggrann med att få rent hovarna, det höjer helhetsintrycket. Smörj sedan in dem med hovfett och låt hästen "stå på tork" i gången. Blöta hovar och strö går inte ihop, därför måste hovarna vara helt torra innan du släpper in hästen i boxen igen. Om du inte har tillgång till hovfett går det bra att få hovarna blanka med hjälp av babyolja.

Om du har en skimmel:
Lina Campbell, hästskötare hos Peter Eriksson, berättade hur hon gör för att få hingsten Cardento så vit. Hon gör ett eget skimmelmedel som består av 80%-ig veterinärsprit och en klick skimmelschampo. Blandningen använder hon sedan på hela hästen.

Svansen:
Tvätta svansen och spraya på pälsglans. Ansa/klipp håren runt svansroten, en oklippt svans ser lätt "buskig" ut.
Därefter lindar du svansroten. Var noga så att du inte lindar för hårt (i värsta fall kan blodtillförseln strypas!). Använd en padd under lindan om den är elastisk. Lindningen gör att svansen får en fin form när den torkat. Om du inte vill linda kan du sätta på ett tättsittande svansskydd (typ Vulcan).
Har din häst lite tunn svans kan du göra en stor fläta av den del av svansen som inte är lindad. På tävlingsdagen tar du bort flätan och borstar svansen luftig. Vågigheten kommer att göra att svansen ser lite tjockare ut.

Mule och ögon:
Om du smörjer in områdena runt mule och ögon med barnolja (typ Natusan) kommer hästen att se blankare och mer uttrycksfull ut. Detta knep används flitigt på arabutställningar.

Öron:
Vik öronen på mitten och klipp bort det som sticker ut. Men undvik att klippa bort de hår som finns inuti hästens öron, de används som ljudisolering.

Manen:
På dressyrtävling bör du ALLTID knoppa manen. På hopptävling kan du ha manen utsläppt om den ser välvårdad ut.
Knoppar gör du genom att göra flätor i manen som du sedan rullar/viker upp till en rund form. Vanligast är att man fäster knopparna med ett litet gummiband, men man kan också sy dem med nål och tråd. Då knyter du tråden runt ändan på flätan, viker upp den och syr fast knoppen (sy runt och igenom knoppen som i en åtta). Att sy knopparna tar mycket längre tid, men de sitter kvar bättre.
Om du knoppar manen med gummiband, se till att snoddarna har samma färg som taglet. Bruna snoddar i en svart man blir sällan snyggt. Tänker du däremot sy knopparna är det oklokt att ha exakt samma färg på tråden som på manen. Då blir trådarna omöjliga att hitta när du ska ta bort knopparna! Om du syr knoppar - använd stoppnål (som inte är vass) och tjock tråd, typ björntråd.
Har inte hästen väldigt tjock och fin pannlugg rekommenderar vi att du knoppar även den. Spretig man kan stävjas med hjälp av hårgele som du tar i manen innan du flätar. I en man som ska flätas bör du INTE använda pälsglans, då blir den glatt och svårjobbad.
Hitta en tjocklek på knopparna som passar din häst. På en mycket muskulös hals kan det vara snyggt med riktigt stora knoppar.
Till viss del kan du lura betraktarens öga med hjälp av knopparnas placering. Tänk efter hur du vill påverka halsens överlinje innan du börjar fläta.








Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.