Krönikor
Publicerad: 2006-07-21Maria Luthelius sommarkrönika:
Börsdipp med ovanligt mycket dipp?
Snart är det semester. Men innan dess ska Hoppa veterinärbesiktigas inför köpet, dessutom ska hon betalas. Men inga pengar dyker upp, trots flera försök att sälja fond. Och så ska jag hinna ta Grönt Kort för Fru Björk.
Jag var nästan hästägare. Det enda som saknades var en veterinärbesiktning, ett påskrivet kontrakt och betalningen. Besiktningen skulle ske på fredagen. Veckan därpå var en familjesemester till Sardinien inplanerad. Semesterveckan tänkte jag ägna åt sol och bad och Grönt Kort - det så kallade "körkortet" som krävdes för att få tävla.
Jag hade förmånen att få skriva teoriprovet privat för Fru Björk, som var överdomare. Hon hade lånat ut sitt kursupplägg och ett antal TR, alltså tävlingsreglementen, med regler om vad man får och inte får göra när man tävlar. Allt låg snyggt och prydligt i en hög för att så småningom packas ned i resväskan.
Fru Björk var nära vän till Tränarens familj. Visst kunde hon tänka sig att ställa upp och hjälpa en stackars otävlad kvinna att ta Grönt Kort. "Men du får läsa in allt själv. Någon kurs har jag inte tid att hålla", sa Fru Björk med myndig stämma. Hon var en dam som var van vid att folk lydde.
När tre dagar hade gått ringde Fru Björk och frågade om jag var redo att skriva teoriprovet.
"Nu?", undrade jag lite lätt skärrad. Allt låg som sagt i en prydlig hög för att packas in i resväskan - och läsas igenom på Sardinien. Inte i Stockholm. Jag jobbade mer än heltid, hämtade barn på dagis, red fem mil hemifrån, inte hade jag haft en endaste liten stund över till att läsa på.
"Inte just precis nu", sa Fru Björk medgörligt. "Om ett par veckor?" föreslog jag lite försiktigt. Jag ville ju ha lite marginal. Tänk om det var VÄLDIGT soligt på Sardinien, då var det kanske lite drygt att sitta inne och studera vad man har på sig på en dressyrtävling. Eller vilka licenser som krävs för att få tävla nationellt.
"Två veckor???" fnös Fru Björk. Jag försökte med en vecka, men det gick minsann inte för sig det heller. Det var fler som behövde låna Fru Björks digra material. "Du kan skriva på måndag, då är jag ändå i stallet och tittar på när min dotterdotter tränar."
På nätet läste jag allt jag hittade om Grönt Kort. En 13-årig tjej skrev att provet hade varit lätt som en plätt, eftersom man fick titta i TR hur mycket man ville när man svarade på frågorna. Det lät förhållandevis betryggande, tyckte jag. Sedan läste jag en annan tråd, där en ridlärare informerade om att hon brukade lägga upp sin kurs för att ta Grönt Kort på 40 timmar. Då blev jag lite stressad. Jag pluggade i alla fall mycket noggrant. Min femåriga dotter undrade vad jag höll på med.
"Stör inte!" väste jag. "Jag gör något viktigt. Jag studerar." "Hur gör man då?" undrade hon.
Det blev fredag eftermiddag och dags att skriva kontrakt. Jag hämtade upp PH - min nära vän och inspirationskälla. (Det är PH som alltid genomför sina drömmar. Hittills har han hunnit vara konstnär, massör, frisör, dokusåpakändis, art director och gift med en miljonär. För tillfället arbetade han i en glasskiosk i Mörby Centrum. Men det var bara för att han "behövde komma ifrån lite".)
PH skulle fungera som moraliskt stöd. Jag hade kunnat ta med min familj, men de kändes så yviga och många inför den här typen av aktivitet. Jag behövde fokusering. PH var genast med på noterna. Han var en man som gillade äventyr. Till saken hör att han är väldigt allergisk, framförallt mot pälsdjur och i synnerhet hästar. Men det gjorde bara äventyret ännu mer spännande. ”Living on the edge!” som PH sa när jag hämtade upp honom på Kungsholmen.
Fyrtiofem minuter senare mötte vi veterinären i Sigtuna. Hon var lugn och noggrann, påminde lite om min bästa kompis i mellanstadiet som var frälsningssoldat. (Kan man vara frälsningssoldat i mellanstadiet? Hennes föräldrar var i alla fall det.)
Hur som helst gav veterinären ett behagligt intryck. Det verkade Hoppa också tycka, eftersom hon skötte sig exemplariskt, trots obekväma böjprov på alla hennes fyra ovanligt långa rasben. Hoppa godkändes utan anmärkning. (Så klart!)
Vi gick ner till tränaren och skrev kontrakt och PH snörvlade och det tror jag faktiskt att även Tränaren gjorde. Lite. Eller så var han bara förkyld. (Min man har den fula ovanan att fråga mig om jag är förkyld när vi tittar på sorgliga filmen. "Är du förkyld, eller?")
På vägen hem var PH nöjd och rödögd. "Jag fick mental kontakt med Hoppa. Det märks att hon är en klok och känslig häst." (Ja, PH har som sagt många strängar på sin lyra…)
Hemma tänkte jag genast sätta in pengar på Tränarens konto. En fond skulle säljas, men det gick inte. Jag försökte ett par gånger, men utan resultat. På lördagen gjorde jag ett par nya försök, men det var helt lönlöst. Tänk om det inte fanns några pengar på fonden? Kanske hade det varit en börsdipp med ovanligt mycket dipp?
På måndagen ringde jag min personliga bankkvinna, som undrade vad jag höll på med. Hon noterade elva försäljningsuppdrag på en och samma fond. Ibland är jag lite snabb. Men hur skulle jag kunna veta att det inte går att lösa in en fond under helgen? Bankkvinnan hjälpte mig i alla fall så att Tränaren fick sina pengar och jag min fina häst. Bankkvinnan var inte lottlös hon heller. Hennes historia om mig skulle säkert inkassera många poäng i fikarummet.
Lyckligtvis var det snart semester. Men innan dess var det måndag och dags att ta Grönt Kort. När jag kom till stallet satt Fru Björk redan på en bänk och solade. "Du har väl läst på?" Jag nickade. Visst hade jag läst på. Det var det enda jag hade gjort under helgen, förutom sålt fonder.
Vi gick in i det lilla fikarummet och Fru Björk satte sig mitt emot mig. Jag tog emot provet, ögnade igenom det och fick en chock. Fru Björk bläddrade (prasslade) i en hästtidning och jag tittade på frågorna igen och undrade vem den där lätt-som-en-plätt-trettonåringen var. Detta var inte lätt som en plätt. Inte alls. Detta krävde noggrannhet och uthållighet.
Jag tog i tu med den första frågan. Funderade, slog i TR och kryssade slutligen för bokstaven A och tittade i TR en gång extra för säkerhets skull och så var fråga ett besvarad. Ansträngningen gjorde mig lite matt. Tjugoåtta frågor senare och efter en massa bläddringar i TR var jag klar. Och helt färdig. Jag hade gett allt.
Fru Björk rättade under tystnad. Då och då harklade hon sig. Jag var plötsligt övertygad om att jag hade kört. Självklart hade jag rört ihop allt. Se bara hur jag hanterade fondförsäljningen. Dagens 13-åringar är ju kloka människor. Smarta och begåvade. Bildade. Det är klart att det är lätt som en plätt för dem.
"Du hade alla rätt", sa Fru Björk. Jag var både lättad och lite förvånad. Och mycket stolt. Men med tanke på att man faktiskt får slå i TR för att hitta svaren på frågorna var det kanske inte helt oväntat. Men ändå. En ganska stor bedrift var det i alla fall. Framförallt med tanke på att det är ett tag sedan jag var 13 år och allt var lätt som en plätt.

Den nyblivna hästägaren Maria Luthelius vikarierar som sommarkrönikör på Hippson. Miss X har nämligen tagit välbehövlig semester!
MARIA OM SIG SJÄLV
Namn: Maria Luthelius
Ålder: 37
Familj: Min man Jocke, barnen Medina 5 år och Tim 2 år. Katten Skrullis.
Bor: På Norrmalm, mitt i Stockholms city.
Kort beskrivning: Jag upplever att livet är fullt av möjligheter. Det gäller bara att vara lite uppmärksam - och våga ta steget.
Häst: Hoppa, 13 år, ett sto som jag köpte fredagen den 2 juni i år. Hon bor i Sigtuna och är en jättefin hopphäst, som tävlat 1.40-klasser. Tanken är att hon ska fungera som min läromästare, eftersom jag själv endast startat i en clearround i Hallstavik.
Andra intressen: Har precis skrivit en bok om spårvagnar, där tyngdpunkten ligger på personporträtt.
Övrigt: Av respekt för min omgivning använder jag ibland inte riktiga namn på människor och djur som figurerar i mina texter. Däremot är allt som står sant. På gott och ont.
relaterade artiklar

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!