Krönikor
Publicerad: 2005-09-06Saras dagbok: Stockholm Horse Game
Nu är det på det viset att det är ingen idé jag skriver några mer dagböcker. Det räcker med att jag skriver en dagbok för hela året och i den kan jag skriva att jag och Cabben varit och tävlat och haft i snitt mellan ett och två nedslag i alla klasser. FÖR SÅ ÄR DET JU!!!!
Jag håller på att bli fullständigt galen på alla de här nedrans nedslagen, så galen att jag nästan tror att jag måste ta och sluta rida.
Jag och Cabben har varit med på Stockholm Horse Game. Vi försökte hoppa två stycken 125-klasser på B-banan för det var vad vi skulle orka med trodde jag och det hade jag nog rätt i.
Tävlingen var i mina ögon otroligt välarrangerad, stor heder åt alla tappra människor som anordnade den. Det finns säkert de som tyckte det fanns saker som kunnat vara bättre men själv upplevde jag i princip inget sådant, tvärtom.
Vart jag än gick (från veterinärbesiktningen till sekretariat till hoppbana B till restauranger och uttagningsautomater) så blev jag fullkomligt överväldigad av anläggningen och ordningen och arrangemanget i det stora hela, själv har jag aldrig varit med om något liknande tidigare.
Det största av allt är nog ändå det faktum att till den här tävlingen var ALLA välkomna, världscupsryttare som lektionsryttare. Här var det minsann inte fråga om något special-invitation-mega-super-stjärnor-enbart-göre-sig besvär-arrangemang à la Djursholm eller Södertälje utan ett hej-och-välkommen-vad-du-än-heter-arrangemang à la Märsta och Fornboda. Tack för det Märsta och Fornboda!
Stundtals var det till och med mer publik vid en 110-hoppning på bana C än vid en 140-hoppning på bana A men det hoppas jag att "elitryttarna" kan bjuda "lektionsryttarna" på. Själv var jag alldeles till mig för att jag skulle rida fram samtidigt som Thomas Velin till en klass, hemska tankar for runt i mitt huvud. Tänk om Cabben skulle förvandlas till ett monster och helt plötsligt hugga Thomas Velins häst i strupen och jag skulle bli stämd på miljonbelopp och hela mitt liv skulle vara förstört. Hela den framridningen koncentrerade jag mig mest av allt på att hålla mig så långt borta som möjligt från den danska världscupsryttaren och hans häst.
Men nu till resultaten, eller frånvaron av dem rättare sagt. Första klassen var något slags kval till något som kallades för Lilla Speed-rundan. Tidshoppning alltså. Det började bra, Cabben var högt över de sex första hindrena men då kom jag på att det där gick ju för sakta för att kunna ta sig till final så jag satte en jäkla fart. Rakt in i i en trekombination. Naturligtvis var en bom tvungen att rasa men det märkte inte jag så jag fortsatte ösa på framåt. Vilket gick ganska bra ända till sista hindret där ytterligare en bomf-n föll. Åtta fel alltså och en väldigt missnöjd Sara, väldigt dåligt ridet faktiskt.
Sedan åkte vi hem för dagen och väl på Lunda fick Cabben syn på ett ponnyföl som flyttat dit samma dag och då var det kört. Snällaste, underbaraste, lugnaste lilla Cabben förvandlades till rena rama hingsten, han for omkring och skrek och vevade med frambenen och var helt oregelig. Jag fick lotsa in honom i boxen och kasta igen dörren och sedan var det bara att hålla för öronen och hoppas att väggarna skulle hålla. Suck. Tänk att han alltid ska bli så där så fort han ser ett föl, är det någon som vet varför?
Dagen efter åkte vi rätt tidigt till tävlingen för att jag ville se lite av de andra klasserna, vår klass som också var DM började sist av alla. Vi startade rätt sent i startfältet också och då jag red in på banan fanns bara två nollor, alla tycktes ha stora problem med framförallt kombinationerna och ett Marabou-hinder och en gul oxer. Jag bestämde mig för att vi MÅSTE vara felfria och red fruktansvärt noggrant, lade in ett extra galoppsprång fram till en av kombinationerna bland annat. Och det gick förvånansvärt bra, Cabben hoppade som aldrig förr och mot sista hindret som var en trekombination tänkte jag att nu skulle jag banne mig inte lämna något åt slumpen. Förberedde honom in i minsta detalj för vad som komma skulle och hej och hå så flög vi över a-hindret. Men ett BOMELÄNDE föll ÄNDÅÅ!
Arrghhhhhhhh, jag blir tokig! Som om det inte var nog med det kunde jag inte åka hem för vi låg på placering så jag fick stå i sekretariatet och vänta på att klassen skulle ta slut så jag fick ta min sketna lilla sjuttondeplaceringsrosett och åka hem men då kom den sista ryttaren in och gick felfritt så vi kom på artonde plats och inte ens blev placerade. Uäääääää, uääääää!
Jag var på fruktansvärt dåligt humör när jag kom hem den kvällen. Tänk vad det här med hästarna kan påverka ens sinnesstämning mycket, det är ju för galet egentligen. Henke förstod allvaret i det hela och visade in mig i badrummet med ett glas vin. Väl i badet och med vinglaset i handen tyckte jag att livet kändes lite, lite bättre, kanske jag skulle fortsätta rida i en månad till i alla fall.
Då ringde telefonen, det var min syster som satt med älskade gamla morbror Olle på sjukhuset. Jag fick prata några ord med honom. Han fyllde 86 år den dagen men hade inte fått någon tårta, läkarna ville amputera hans ben och det lades kanske mer vikt på det än på en tårta. Jag tyckte dock att han skulle be mamma och min syster köpa en tårta åt honom men då sa han med humoristisk underton (som alltid) att det var bättre de sparade pengarna till gravölet.
Usch, här blev man ganska fort blir nerplockad på jorden igen. Vad är fyra fel i en hoppklass mot att Olle måste amputera sina ben? Dagens sensmoral är alltså att man inte ska tillåta sig bli så humörmässigt påverkad av detta med hästeriet, det finns så otroligt många saker som är så otroligt mycket viktigare. Det är så man skäms faktiskt.

Tidigare skrev hon dagböcker om sig själv och hästen Cabaré (Cabben) på sajten Remont. På allmän begäran publicerar nu Hippson några av dagböckerna!
relaterade artiklar
- Saras dagbok, sista delen: Nu blommar asfalten
- Saras dagbok, del 9: Stockholm Horse Game
- Saras dagbok, del 8: Hallå Team Aspvik - jag blev inte alls utesluten!
- Saras dagbok, del 7: Stolpe ut i Sundsvall
- Saras dagbok, del 6: Botkyrka, gröna banan samt barbackarapport
- Saras dagbok, del 5: Lik i garderoben
- Saras dagbok, del 4: Fler tävlingar på G
- Saras dagbok, del 3: Cabben är fantastisk!
- Saras dagbok, del 2: Så mycket kostar det
- Saras dagbok, del 1: Häst och bebis

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!