
Hippson nummer 2 2021
I Hippson nummer 2 2021 besöker vi den unge beridaren André Brandt som har samlat erfarenhet och rutin hos Anders och Christina Kjellson på Hästak. Temat i tidningen är avel där bland annat en uppfödare och en avelsexpert ger råd till dig som drömmer om att vara med när ett föl ser dagens ljus för första gången. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare.
I årets andra nummer besöker vi Anders och Christina Kjellson på Hästak. Där har de under 30 år producerat hopphästar och flera har blivit riktiga stjärnor. Vi får även träffa den unga beridaren André Brant som har samlat erfarenhet och rutin hos paret. Temat i tidningen är "Avel i liten skala" där bland annat en uppfödare och en avelsexpert ger råd till dig som drömmer om att vara med när ett föl ser dagens ljus för första gången.
I gåtan reder professor Görel Nyman ut hur embryotransfer går till samt hur det påverkar stona. Forskaren Sofia Mikko berättar om den specialiserade aveln av SWB-hästar och om hästens genetiska bagage. Vi ger även tips på utflykter till dig som vill tillbringa sommaren tillsammans med din häst i Sverige. Självklart är numret fullspäckat med ridinspiration, ridövningar samt tips från flera veterinärer.
Hippson nummer 2 2021 börjar delas ut till prenumeranterna torsdagen den 15 april. Du kan även läsa de flesta artiklarna på vår premiumsajt.
Reportage: Fostrar två- och fyrbenta talanger
Anders och Christina Kjellson på Hästak har producerat hopphästar i 30 år och flera har blivit riktiga stjärnor. Möt paret och den unge beridaren André Brandt.
Fostrar två- och fyrbenta talanger
TEMA: Avel
Går du i avelstankar? En uppfödare och en avelsexpert ger råd till dig som drömmer om att vara med när ett föl ser dagens ljus för första gången.
Ett hobbyföl blir till
Vad ska man tänka på?
Lyckat avelsprojekt på ridskolan
GUIDEN
I "Guiden" hittar du massor av övningar, expertråd och konkreta tips för bättre ridning och hästhållning. Avdelningen är uppdelad i två delar, "Träning" och "I stallet".
Träning
- TAKT OCH RYMT FÖR UNGHÄSTEN. André Brant delar med sig av övningar som stärker den unga hästens självförtroende.
- HARMONI MED HALSRING. Felicia Zacho rider barbacka med halsring och berättar hur du gör steg för steg.
- PIRUETTENS ABC. Lätta hjälper och ett tydligt system är vägen till fina piruetter, tipsar Caroline Darcourt.
I stallet
- EN BRA START PÅ LIVET. Hur föder man upp en trygg, lätthanterlig och hållbar häst?
- HÄLSA I FOKUS I LIVETS BÖRJAN. Veterinär Izabella Granswed ger tips och råd till dig med dräktigt sto, föl och unghäst.
- DET VIKTIGA STALLAPOTEKET. Ett välfyllt stallapotek är hästägarens bästa vän om en olycka sker.
Dessutom:
»Talang är hästen genetiska bagage.« Forskare Sofia Mikko berättar om den specialiserade aveln av SWB-hästar och om hästens gener.
Hur påverkar stona av embryotransfer? Professor Görel Nyman reder ut hur det går till och vilka eventuella för- och nackdelar som finns.
»Varje häst kostar lika mycket att föda upp.« Uppfödaren Ulrika Jacobs om varför hästköpare upplever att det råder brist på »vanliga« hästar
Foxhunter hade fanns över hela världen. En av alla tider mest berömda hopphästar hade oddsen mot sig, men kunde hoppa som ingen annan.
... och mycket, mycket mer!

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!