I det sista numret av Hippson för år 2020 besöker vi ryttaren och influencern Carl Hedin. Han berättar om sitt kändisskap, hur han har format sitt framgångskoncept samt om hur han utbildar sina unga hästar. Vi ger oss också ut på trendspaning där vi frågat ryttare, stallägare samt försäljare vilka trender som är här för att stanna samt vilka som väntar runt hörnet. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare.
DIGITAL PRENUMERANT FÖR BARA EN KRONA!
Just nu kan du teckna en digital prenumeration för bara en krona. Som prenumerant har du tillgång till hela vår premiumsajt med hundratals artiklar, över 400 ridövningar och nästan 2 000 expertsvar. Dessutom handlar du som prenumerant alltid fraktfritt i Hippsons bokshop.
Bli digital prenumerant här
TIDNINGSPRENUMERANT FRÅN 41 KRONOR PER MÅNAD
Givetvis går det även att teckna en "vanlig" tidningsprenumeration där du förutom allt det digitala även får hem tidningen i brevlådan.
Bli tidningsprenumerant här
Hippson nummer 6 2020 börjar delas ut till prenumeranterna torsdagen den 3 december och finns att köpa i butik från tisdagen den 8/12. Du kan även läsa de flesta artiklarna på vår premiumsajt.
Carl Hedin är dressyrryttaren som även tävlat i hoppning, och en av Sveriges största ridsportprofiler på sociala medier. Han berättar hur han format sitt framgångsrecept.
»Jag har ju inte upplevt de stora mästerskapen. Det är något som finns i horisonten.«
När året går mot sitt slut bad vi ryttare, stallägare och försäljare att berätta vilka trender som har kommit för att stanna – och vad som väntar runt hörnet. Missa inte läsarnas önskelista!
Trendspaning i hästvärlden
I "Guiden" hittar du massor av övningar, expertråd och konkreta tips för bättre ridning och hästhållning. Avdelningen är uppdelad i två delar, "Träning" och "I stallet".
»Är man i balans har man tillgång till sin kropp.« Fysioterapeute Birthe Vogelius delar med sig av tips att ta med i jakten på den perfekta sitsen.
Hur hittar proffsen framtidens fyrbenta stjärnor? Jens Fredricson berättar hur han letar häst till sig själv och till eleverna på Flyinge och Strömsholm.
»I år har vi lärt oss att inte ta något för givet.« Förbundskaptenen Bo Jenå gästskriver om lärdomar av coronapandemin.
Den sista resan med häst. Både likvagnar och hästar som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
... och mycket, mycket mer!
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!