
Hippson nummer 4 2021
I Hippson nummer 4 besöker vi en vårdhäst, tre polishästar och en omskolad travare. Temat handlar om avmaskning, där vi undersöker hur tillförlitliga träckprovsanalyserna är samt varför selektiv avmaskning förespråkas. Vi lär oss mer om hästens päls, går igenom hur hästen bäst förbereds inför hösten, och bjuder på mängder med ridövningar och experttips.
I årets fjärde nummer besöker vi hästägare som har helt olika hästar. Vi träffar Evelyn Banffy och miniatyrhästen Akilles som är en fena på trickträning och sprider glädje på äldre- och demensboenden. Vi träffar också den omskolade travaren Lulu Face och Jessica Jakobsson som tävlar både hoppning och dressyr, och polisrytteriet i Göteborg som har tre shirehästar i arbete.
Temat i tidningen handlar om avmaskning och där har vi undersökt om träckprov från samma häst ger olika svar från laboratorierna. SVA:s Eva Osterman Lind berättar om selektiv avmaskning och parasiter.
I gåtan reder vi ut vad kissing spines egentligen är och hur det påverkar hästen. Veterinär Izabella Granswed ger råd för hur du förbereder hästen inför hösten, och så får du lära dig mer om hästens päls och klippning. Självklart är numret även fullspäckat med ridinspiration och ridövningar.
Hippson nummer 4 2021 börjar delas ut till prenumeranterna torsdagen den 5 augusti. Du kan även läsa de flesta artiklarna på vår premiumsajt.
Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
Stor och liten. Varmblod och kallblod. Våra älskade hästar kommer i många former. Här möter du en vårdhäst, tre polishästar och en ridtravare som tävlar både dressyr och hoppning.
»Om det är något jag kommer ångra när jag dör är det att jag aldrig köpt en häst«
TEMA: Avmaskning
När hösten närmar sig och hästen tas in från betet är det läge att göra träckprov. Men hur tillförlitliga är analyserna och varför förespråkas selektiv avmaskning?
Det stora träcktestet
Träckprov håller resistensen i schack
Lista: Så minskar du parasittrycket
GUIDEN
I "Guiden" hittar du massor av övningar, expertråd och konkreta tips för bättre ridning och hästhållning. Avdelningen är uppdelad i två delar, "Träning" och "I stallet".
Träning
- Hoppa studsserie med Evelina. Evelina Tovek tipsar om övningar som ger flyt och harmoni över hindren.
- Vänj hästen vid »läskiga mattan«. Lisa Maria Norlander berättar hur du ger unghästen självförtroende att hoppa även de mest skrämmande hinder.
- Vikten av att rida rätt vägar. Peter Härnstam slår ett slag för bland annat hörnpasseringar och ger råd att ta med sig både i vardagen och vid tävling.
I stallet
- Päls av och täcke på – eller? Lär dig mer om hästens päls och hur den påverkas av att bli klippt, samt tips för hur du tränar din häst att acceptera klippmaskinen utan stress.
- Checka hästen inför hösten. Veterinär Izabella Granswed går igenom hur du bäst förbereder hästen för en kallare årstid samt vilka hälsokollar som är bra göra efter sommaren.
- Välkommen till täckesdjungeln! Hippsons produktredaktör visar ett axplock av aktuella täckesnyheter och gamla favoriter.
Dessutom:
»Började rapporteras i mitten av 2000-talet« Veterinär Cecilia Ekberg berättar om hästens tandsjukdomar och EOTRH specifikt.
Vad är egentligen kissing spines? Veterinär Lotta Wallin reder ut vad diagnosen innebär samt hur det påverkar hästen.
»Det måste till något mer konkret«. Anna Bohlin om valet att berätta sin historia i boken »Händelserna på hästgården«.
Grundade den svenska veterinärutbildningen. Peter Hernquist fick på 1700-talet i uppdrag av regeringen att inrätta en veterinärskola.
5 tips inför hästköpet. Fullmakt, googla, prova, besiktiga och kontrakt. Advokat Eva Johansson ger sina fem bästa råd inför hästköpet.
Vanliga frågor till hästjuristen. Vad händer när en häst blir sparkad på betet och kan man reklamera en häst med lös benbit?

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.

Stärk och lösgör med klassiska "fyrkanten"
Den klassiska övningen är riktigt nyttig, inslag av den kan användas dagligen menar C-tränaren Emma Byström. Upplägget fyller flera syften.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!