
Hippson nummer 5 2021
I Hippson nummer 5 besöker vi Kajsa och Lotta Björe hemma på Mälsäters gård där det sällan är en lugn stund. Temat handlar om trafik och vi har besökt Beridna Högvakten i Stockholm. Vi lär oss mer om den viktiga veterinärbesiktningen, hur man ökar poängen på dressyrbanan samt frågar oss om hästen kan äta för mycket äpplen och morötter? Självklart bjuder magasinet även på mängder med ridövningar och experttips.
I årets femte nummer besöker vi hoppryttaren Kajsa Björe och hennes mamma Lotta på deras gård. Med en ambitiös dotter och en mamma med många bollar i luften blir det sällan en lugn stund – och framåtanda och kunskap finns det gott om.
Temat i tidningen handlar om hästar i trafiken och där hämtar vi inspiration från Beridna Högvakten, vars hästar tränas till att bli självsäkra stadshästar.
I gåtan reder vi ut om hästar kan äta för mycket äpplen eller morötter och veterinär Izabella Granswed ger råd för hur du får ut det mesta av veterinärbesiktningen. Självklart är numret även fullspäckat med ridinspiration och ridövningar.
Hippson nummer 5 2021 börjar delas ut till prenumeranterna torsdagen den 30 september. Du kan även läsa de flesta artiklarna på vår premiumsajt.
Porträtt: Två generationer drivna hästtjejer
En ambitiös dotter och en mamma med många bollar i luften. Hos Kajsa och Lotta Björe är det sällan en lugn stund – och framåtanda och kunskap finns det gott om.
»Att få dela hästintresset och göra det här ihop är en lyx för mig«
TEMA: Blir ett med trafiken
Hästarna i den Beridna högvakten tränas till att bli självsäkra stadshästar. Variation, positiva upplevelser och att se alla som egna individer är ledorden.
Vardagliga möten med trafik är nyckeln
GUIDEN
I "Guiden" hittar du massor av övningar, expertråd och konkreta tips för bättre ridning och hästhållning. Avdelningen är uppdelad i två delar, "Träning" och "I stallet".
Träning
- Börja med tömkörning. Förbundskapten Bo Jenå ger tips på hur man introducerar tömkörning för unghästen.
- Enkla byten med Marina. Marina Mattsson visar hur du får till det enkla bytet, en övning som passar ryttare på olika nivåer.
- Fokus på rakriktning och styrka. Victoria Almgren delar med sig av flera hoppövningar som inte minst passar den unga hästen
I stallet
- Så plockar du poäng på banan. Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad. Domare Annette Fransén Iacobaeus berättar vad du ska tänka på.
- Få ut det mesta av hästbesiktningen. Veterinär Izabella Granswed guidar oss igenom hästbesiktningen
- Syns du i mörkret? När höstmörkret smyger sig på är reflexer en billig livförsäkring. Vi listar sju varianter.
Dessutom:
»Det är hästarna som för oss samman«. Att ett tjugotal delägare går ihop och köper häst kan vara framtidens sätt att äga häst, menar Helén Uddefors, vd på SWB.
Kan hästen äta för mycket äpplen och morötter? Kan hästen få för mycket av det goda och finns det frukter och grönsaker som den inte tål?
»Fyll hela anläggningen med verksamhet«. Som chef för Örebro fältrittklubb har Lotta Hillbom lärt sig om lönsamhet, organisation och att våga tänka nytt.
Inga städer utan hästar. Genom åren har hundratusentals hästar offrat sina liv för människans bekvämlighet i städerna
Stallmaskot. Läs om fem faror för hund och katt och möt Sveriges charmigaste stallmaskot.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!