Förbundskaptenerna blickar tillbaka – och framåt!

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2005-12-31

Förbundskaptenerna blickar
tillbaka – och framåt!

Ett nytt år har precis inletts, därför passade Hippson på att ringa upp Sveriges förbundskaptener i dressyr, hoppning och fälttävlan. Vi har låtit dem blicka både framåt mot det kommande året och bakåt mot det år som har gått.

Text: Anki Yngve       Foto: Ridsportförbundet
______________________________________________________________


Förbundskapten i hoppning:

MARIA GRETZER

Vad är ditt gladaste minne från året som gått?
- Det är att vi tog oss upp i Super League. Det blir en tuff uppgift att hålla sig kvar, men platsen i ligan är otroligt viktig eftersom den innebär att så många ekipage får chansen att komma ut på stora tävlingar och prova på mer än vad de kanske väntat sig att få göra.

Finns det något du inte är så glad över?
- Förra året blev lite av ett mellanår för hoppningen, men så måste det få vara ibland. Med facit i hand kanske det till och med har varit bra, vi har fått ta nya tag och har fått en nytändning. Alla ryttarna är väldigt på hugget inför nästa år och vi har mycket träningar och kurser på G.

Vad står hoppningen inför för utmaningar under nästa år?
- Dels har vi ett VM och det som är viktigast där är inte att ta medalj i första hand utan att säkra ett OS-kval. För att vara helt säker på att direktkvala till OS måste man vara bland de fem bästa, men sexa kan eventuellt också räcka.
- Rikstränaren Henk Nooren har sagt att han inte tycker att vi ska sätta upp som mål att hålla oss kvar i Super League efter nästa år. Det är tufft för ett litet land som Sverige att göra det. Men när vi drog den strategin för ryttarna så ville alla visst hålla sig kvar. Så det kan man säga är en ny målsättning från ryttarna själva, även om det kan bli svårt. Alla är så fruktansvärt på hugget vilket är jättekul!

Om du får önskedrömma, vad vill du ska hända under 2006?
- Det som hade varit otroligt skönt vore att kvala till OS. Det går före medaljer, att hålla oss kvar i Super League, allting… Då skulle vi få ha ett litet mellanår igen och träna i lugn och ro inför OS. Det skulle också betyda större ekonomiska resurser i och med stödet från SOK. Vi har jätteansträngd ekonomi och det är tufft att få det att gå ihop. Med SOK:s bidrag skulle det bli en väldig skillnad.
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i fälttävlan:

JAN JÖNSSON

 Vad är du mest nöjd med om du ser tillbaka på 2005?
- Det är vår insats på senior-EM, även om vi inte tog medalj. Vi var fyra i lag och hade hela sex ryttare som var felfria i terrängen.

Är det något du är mindre belåten med?
- Ja, vi måste bli bättre i dressyr. Där har vi faktiskt startat ett projekt där landslagsryttarna på seniorsidan får hjälp av Annica Westerberg, Susanne Gielen och Kyrka Kyrklund vid sidan av sina vanliga tränare. Det är jag väldigt glad för.

Vad blir 2006 års stora utmaning för din gren?
- Det är definitivt VM. Vi kämpar på och kommer att göra allt som står i vår makt för att försöka ta medalj. Det är inte orealistiskt. Världscupfinal på hemmaplan i Malmö är också stort.

Om du får drömma, vad önskar du för fälttävlans del under 2006?
- Det bästa vore att vi tog medalj på VM, individuellt eller i lag. Det hade varit en kanongrej!
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i dressyr:

ELISABET LUNDHOLM

Vad gläds du mest åt från 2005?
- Mest gläds jag åt Jan Brinks framgångar dels i Aachen, dels individuellt och i lag under EM. Sedan är jag naturligtvis väldigt glad över framgångarna för seniorlaget och den delade EM-bronsmedaljen. En annan sak jag är jätteglad för är alla ungdomar som är så motiverade och ponnylaget som nästan tog EM-medalj. Dessutom har alla i elitgruppen höjt sina prestationer ett snäpp och det för framtiden viktiga projektet "God ridning" har mött stort intresse.

Finns det något du är mindre nöjd med?
- Allt kan ju alltid göras bättre. Jag skulle vilja se fler hästar underifrån som kom upp i Grand Prix. Det finns ju såpass många som går "lilla rundan". Likaså skulle jag gärna se en ännu högre nivå ute på tävlingar i medelsvår klass. Då skulle vi också få fler Grand Prix-hästar. Vi behöver hålla fortsatt fokus på grundutbildningen och grundridningen.
- Sedan har vi haft en del problem med skador under det gångna året, det hoppas jag att vi slipper framöver.

Vad är den stora grejen nästa år?
- Som för alla andra grenar är det VM i Aachen. Det har gått bra i år, men vi behöver höja oss ytterligare ett snäpp för att göra riktigt bra resultat där. Jan Brink har stått för framstående resultat men vi behöver fler som höjer sina prestationer.

Om du får önska något inför det nya året, vad skulle det vara?
- Vi vill ha ett framgångsrikt år för dressyren och självklart skulle det vara fantastiskt med en medalj på VM. Men jag önskar också att vi får många fler Grand Prix-ryttare på en bra nivå och att "God ridning" kommer igång ordentligt som tävlingsform.
 

Arrangerar digital påskdressyr med twist

Dressyr

Påskutklädnad och kreativ påskhälsning. Catrin Henrikssons påskdressyr är något utöver det vanliga och i år testar hon även ett digitalt tävlingsupplägg.

"Kanske kan sprida glädje och skratt för fler"

Britt bryter sig in i födelsedagspaketet

Hippson-TV

Shettisen förlorade sin mamma och fick en ny familj hos Sollefteå SRF. I helgen var det dags för treårskalas och Britt var riktigt nöjd med presenterna.

Se klippet: Lyckan är stor när ponnyn får ätbara paket

Ydre-GrindenAnnons

Bygg egen hinderpark – av återvunnen plast

Ydre-Grinden erbjuder ett komplett utbud av hindermaterial. Läs om hindren som bland andra hoppryttaren Björn Svensson, aka Captain Tourettes, använder.

Marita på Ydre-Grinden: Vi jobbar endast med högsta kvalitet

"Alla stall behöver en krisplan för smitta"

Blogg

Johannas häst blev sjuk och konstaterades ha EHV-1. Med ett snabbt agerande för att förhindra smittspridning blev ingen annan häst på gården sjuk.

Gästblogg: Läs hur Norra Evlinge gård på Värmdö hanterade situationen

Inlärningsprinciper gör träningen effektiv

Hippson News

Hur kommunicerar vi bäst med hästen och hur fungerar dess inlärning? Det förklarade forskaren Elke Hartmann under en föreläsning i Uppsala.

"Hästens hjärna saknar förmåga att lösa problem på förhand"

Victoria, 9 år, har en fantastisk läromästare

Hippson-TV

Danska Lone Bang Larsen delar ett klipp på sin pensionerade dressyrhäst Fitou L, med Lones dotter Victoria i sadeln. Och de glänser tillsammans!

Video: Se Fitou, 21 år ung, piaffera med lill-matte

Glock's Victorio leker helst med grimman

Hippson-TV

Hästarna hos Stall Glock i Nederländerna gillar att bjuda på bus. Och deras tvåbenta vänner delar gärna med sig av buset i klipp på Instagram.

Video: Varför ha på sig grimman när man kan roa sig med den?

Hageby ridklubb hoppas på hemmahopp

Hippson News

Hageby RK:s evenmang för att samla in pengar har ställts in. Nu hoppas föreningens sponsoransvarig på hemmahopp och frivilliga bidrag.

"Vi har vi fått ställa in både vår tävling och ett käpphästevent"

Arkiv: Brand i Hageby – ett 20-tal hästar fick evakueras

Arkiv: Hageby RK startar insamling efter branden

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Svenska FoderAnnons

Ta hjälp när du väljer foder till din häst

Gert och Kerstin Henriksson driver butiken Naturnära och är sedan många år återförsäljare till Svenska Foder. Här ger de tips och råd inför det viktiga fodervalet.

Återförsäljare: "Rätt foderval bygger på en korrekt grovfoderanalys"

I Strömsholm vilar framgångsrika hästar

Hippson News

I Strömsholm finns troligtvis Sveriges enda hästkyrkogård för framgångsrika tävlings- och skolhästar. Här vilar 14 trotjänare från 1900-talet.

Lyssna på radioreportaget från Sveriges Radio P4 Västmanland

Miljoner kan sökas till hästforskningsprojekt

Hippson News

I sin årliga utlysning välkomnar Stiftelsen hästforskning nu forskningsansökningar. Totalt ska nästan 19 miljoner kronor delas ut till olika projekt.

Forskare i både Sverige och Norge kan söka

Hästen Alex tränar piaff och galopp för hand

Hippson-TV

Grand Prix-ryttaren Louise Sättermann ser många fördelar med att träna hästen från marken. Hon uppmanar andra att prova för varierad träning.

Klipp + intervju: "Gör att man får ett fint samspel"

Ändrade kvalregler och pengarna tillbaka

Hippson News

Fortfarande pågår förberedelserna för att arrangera årets Falsterbo Horse Show som planerat. Men coronapandemin gör att vissa ändringar behövs.

Ser över reglerna för unghäst- och amatörklasser – pengar åter om FHS ställs in

Farrington håller sig i form med hopprep

Hippson-TV

Den tidigare världsettan Kent Farrington, USA, bjuder på lite träningspepp. Han behärskar ett hopprep minst lika bra som han tar sig an en GP-bana.

Se det imponerande klippet i Hippson-TV

SvRF och SIF fortsätter som två skilda förbund

Hippson News

Förbunden har tittat på olika lösningar kring en eventuell sammanslagning. Nu kommer beskedet att de har fattat ett gemensamt beslut.

"Finns skillnader i våra verksamheter som gör det svårt"

Schockemöhle SportsAnnons

Anatomiska träns ger rörlighet och komfort

De anatomiska tränsen från Schockemöhle Sports förebygger tryck och ger större rörelsefrihet. Designen är framtagen utifrån kunskap om hästens känsliga huvud.

Se hur tränset fungerar på hästens huvud

Lövsta sänder digital hingstvisning i påsk

Unghästar och avel

Hingstvisningarna i Helsingborg och på Lövsta seminstation har ställts in på grund av coronaviruset. Nu väljer arrangören en annan lösning.

Jens Fredricson: "Möjliggör att lyfta fram dem ännu mer”

Peder om vardagen under coronakrisen

Hippson News

SVT Sport besöker Peder Fredricson och hans hästar hemma på Grevlunda. Ryttaren berättar om OS-flytten och visar vad han gör om dagarna.

"Mitt i allt det hemska finns det också lite bra saker"

Presenteras i samarbete med: Mountain Horse

Vinn rosa sneakers från Mountain Horse

Hippson News

Dags att uppdatera vårgarderoben med ett par nya skor? I veckans tävling har du chans att vinna ett par bekväma och snygga sneakers i rosa.

Läs hur du deltar i tävlingen – det är superenkelt!

Unghästbedömningarna flyttas fram

Hippson News

SWB förlänger säsongen för unghästbedömningar, med anledning av coronaviruset. Detta då flera arrangemang riskerar att ställas in.

Öppnar för föreningar att hålla bedömningarna i höst

Ladda mer