Hippson Lifestyle
Publicerad: 2012-05-15
Är inte hunden tillräckligt lydig är det bäst att ha den kopplad i stallet. Dock finns det regler om att den inte får vara kopplad längre stunder.
Lös hund i stallet kan vara en säkerhetsrisk
Hästfolk är ofta detsamma som hundfolk. Men att ha hunden med i stallet kan innebära en säkerhetsrisk, om den inte är extremt lydig vill säga.
Text: Ida Röök
Foto: Per Svalander
På stallplaner runt om i landet möts man ofta av ett gäng lösa hundar. Många hästägare har valt att skaffa hund, den tar man med sig till stallet och låter vara lös omkring hästarna. Men det är inte alltid det fungerar utan problem. Hundar kan jaga hästarna, eller själva bli trampade om de kommer i vägen för en skrämd pålle. Den senaste tiden har fall med skrämda hästar, sparkade hundar och även dispyter mellan människor gällande hundar i stall uppmärksammats.
Säkrast med koppel
För att förvissa sig om att säkerhetsaspekten alltid kommer först, i hanteringen av både häst och hund, är förmodligen ett koppeltvång det allra tryggaste att införa i stallet.
- Egentligen är inte stallmiljön särskilt annorlunda för hunden att vistas i om man jämför med vad den utsätts för på stan i form av cyklister, springande barn eller andra hundar. Hunden måste vara lydig i alla situationer, om den ska vara lös i stallet krävs det en oerhörd disciplin. Är inte hunden så pass lydig att den ligger eller sitter intill sin ägare medan han eller hon grejar med hästen borde hunden vara kopplad, säger Anne-Marie Folkesson, utbildningschef på Svenska Brukshundklubben.
Få hunden att nonchalera hästen
Hon menar att man måste se till vilken typ av hund det är man har innan man bestämmer om den ska följa med till stallet eller inte. Det går så klart att lära en hund att uppföra sig, men det innebär en del jobb beroende på hur den reagerar på hästen.
- Om du vill att hunden ska kunna vara i stallet utan problem måste den lära sig att nonchalera hästarna och att lyssna på dig i alla situationer, förklarar hon.
För att uppnå detta kan du ta in hunden i stallet så att den får vänja sig vid miljön utan att det är några hästar där, visa den sedan hästar på håll och närma dig dem successivt. Om hunden blir upphetsad, och visar intresse för att exempelvis jaga hästarna, ska du som ägare distrahera den.
- Använd godis eller en leksak, varje gång hunden visar passivitet gentemot hästen berömmer du den. Det gäller att få den ointresserad av att närma sig hästen, säger Anne-Marie.
Ska inte kunna förfölja vilt
Hon har själv hundar, och ganska ofta när hon är ute och promenerar möter hon häst och ryttare med hunden lös vid sidan om.
- Ska man rida med hunden lös måste man vara helt säker på att den lyssnar i alla situationer som kan uppkomma på vägen. Bara för att du har kontroll över hunden från marken betyder inte det att den lyssnar även när du sitter uppe på hästryggen, säger Anne-Marie.
Mellan 1 mars och 20 augusti ska du hålla din hund under sådan tillsyn att den hindras från att springa lös där det kan finnas vilt, detta regleras i jaktförordningen. Under resten av året ska du hålla uppsikt över hunden och hindra den från att driva eller förfölja vilt.
- Dessa bestämmelser innebär i praktiken att det är få hundägare som faktiskt kan ha sina djur lösa, eftersom de inte har den lydnad som krävs, säger Anne-Marie.
Hon menar att det är ömsesidig respekt som ska gälla, från alla håll.
- Som ryttare med hund måste du ha sådan uppsikt att du inte riskerar att hamna i problemfyllda situationer. Detsamma gäller ju även hundägare som inte rider. Man kan inte släppa hunden lös i skogen vind för våg, säger hon.
"En säkerhetsaspekt"
Många stall har infört regler när det gäller hundar. På Gustavsbergs Ryttarsällskap utanför Stockholm har personalen sina väldresserade hundar lösa under förmiddagarna, men när verksamheten drar i gång efter lunch råder koppeltvång.
- Det är en säkerhetsaspekt både för människor, hästar och hundar. Dessutom är det inte alla människor som tycker om hundar och då ska de inte behöva utsättas för dem om de inte vill det, säger Anna-Karin Nylander, delägare och ridlärare på den stora anläggningen - som inhyser ungefär 80 hästar.
Där har man aldrig stött på några problem med lösspringande hundar, men trots det har föreningen alltså valt att ha koppeltvång.
- Det är så mycket som kan hända och i en verksamhet som vår, där många barn finns, vill vi inte riskera något. Hundarna får följa med in på läktaren i ridhuset också, men skulle de störa på något sätt säger vi ifrån direkt. Å andra sidan kan man inte skydda hästarna i oändlighet heller, de måste ju så klart vänja sig vid hur verkligheten ser ut, säger Anna-Karin Nylander.
Otäck hundattack
Ett av de mest uppmärksammade fallen på senare tid var när tre ryttare attackerades av två lösspringande hundar under en ridtur. En av ryttarna fick svåra bitskador i ansiktet.
- Man kan inte säga generellt hur du ska uppträda om hundar kommer efter dig när du rider. Några blir triggade om du försöker galoppera ifrån dem, andra kan du avvärja med hjälp av rösten och genom att gå emot dem. Men det är jättesvårt att råda hur man ska hantera en sådan situation, säger Anne-Marie Folkesson.

Sociala medier räddade överraskningsfölet
En dag när Karolina Rosqvist kom ut i hästarnas hage låg det ett litet föl där. Söta lilla Samherji är resultatet av en tjuvbetäckning.
Se SVT:s inslag när de hälsar på Karolina och Samherji i stallet

Placering för Henrik von Eckermann
På fredagskvällen blev Henrik von Eckermann placerad i en 1,50-klass med omhoppning tillsammans med Glamour Girl.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hästar motiverar elever till skolarbete
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet.
Socialpedagogen: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”

Är alltid ditt ansvar att hästen har vatten
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservplanen.
"Bara fantasin sätter gränser för var det går att få tag i vatten."

Den coolaste katten i hästhagen
Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. I hagen med unghästarna trivs han bra.

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg
Gothenburg Horse Show krockar i år med tävlingar i Doha. Patrik Kittel har nu bekräftat, till SVT Sport, att han väljer att tävla i Qatar istället.

Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
Genom ett systematiskt säkerhetsarbete hoppas Svenska ridsportförbundet kunna minska antalet olyckor inom sporten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Patrik Kittel tog en placering i Amsterdam
Världscupen har intagit Amsterdam och för dressyrens del är tävlingen i full gång. På fredagen tog Patrik Kittel en placering.

Ökade kostnader drabbar ridskolor
Det har blivit allt dyrare att driva ridskola och flera terminsavgifter har höjts. Vissa elever väljer att sluta rida när även privatekonomin påverkas.

Video: Fredrik Bergendorff om säkerhet
Sveriges förbundskapten berättar om förslaget kring nya flaggregler och hur nya utlösningsbara hinder med svensk teknik kommer på bred front inom fälttävlan.
Se och lyssna på intervjun: "Har fått ryttarna att rida ännu mer exakt"

De är årets testryttare vid Bruksprovet
En av publikfavoriterna vid Bruksprovet är hingstarnas testridning. Här presenteras årets testryttare i både hoppning och dressyr.

Rak häst i uppridning på medellinjen
Hur får man till den där perfekta uppridningen i galopp längs medellinjen, följt av halt, hälsning och igångsättning?

Ett kungligt liv nära hästarna
Drottning Elizabeth II var en passionerad hästälskare. Hästarna följde henne genom livet och hon har gjort ett stort avtryck inom ridsporten.
Delade hästintresset med familjen

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Bruno lämnar hagen med elegant språng
Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet hoppar han över tråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.

Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
Straffpoäng för riven flagga, regler om marklinjer och MIM-teknik. Svenska initiativ och teknik ska göra internationell fälttävlan säkrare.

Hästar rids genom öppen eld för att renas
Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien.

Vinterns träning har gett resultat
Almida Ericsson har varit på årets första tävling och är nöjd med hur det gick. Hon vågar galoppera på och kan hålla nervositeten under kontroll.
Träningsakademin: "Kändes jättebra att starta året på bästa sätt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!