Hippson Lifestyle
Publicerad: 2012-05-15
Är inte hunden tillräckligt lydig är det bäst att ha den kopplad i stallet. Dock finns det regler om att den inte får vara kopplad längre stunder.
Lös hund i stallet kan vara en säkerhetsrisk
Hästfolk är ofta detsamma som hundfolk. Men att ha hunden med i stallet kan innebära en säkerhetsrisk, om den inte är extremt lydig vill säga.
Text: Ida Röök
Foto: Per Svalander
På stallplaner runt om i landet möts man ofta av ett gäng lösa hundar. Många hästägare har valt att skaffa hund, den tar man med sig till stallet och låter vara lös omkring hästarna. Men det är inte alltid det fungerar utan problem. Hundar kan jaga hästarna, eller själva bli trampade om de kommer i vägen för en skrämd pålle. Den senaste tiden har fall med skrämda hästar, sparkade hundar och även dispyter mellan människor gällande hundar i stall uppmärksammats.
Säkrast med koppel
För att förvissa sig om att säkerhetsaspekten alltid kommer först, i hanteringen av både häst och hund, är förmodligen ett koppeltvång det allra tryggaste att införa i stallet.
- Egentligen är inte stallmiljön särskilt annorlunda för hunden att vistas i om man jämför med vad den utsätts för på stan i form av cyklister, springande barn eller andra hundar. Hunden måste vara lydig i alla situationer, om den ska vara lös i stallet krävs det en oerhörd disciplin. Är inte hunden så pass lydig att den ligger eller sitter intill sin ägare medan han eller hon grejar med hästen borde hunden vara kopplad, säger Anne-Marie Folkesson, utbildningschef på Svenska Brukshundklubben.
Få hunden att nonchalera hästen
Hon menar att man måste se till vilken typ av hund det är man har innan man bestämmer om den ska följa med till stallet eller inte. Det går så klart att lära en hund att uppföra sig, men det innebär en del jobb beroende på hur den reagerar på hästen.
- Om du vill att hunden ska kunna vara i stallet utan problem måste den lära sig att nonchalera hästarna och att lyssna på dig i alla situationer, förklarar hon.
För att uppnå detta kan du ta in hunden i stallet så att den får vänja sig vid miljön utan att det är några hästar där, visa den sedan hästar på håll och närma dig dem successivt. Om hunden blir upphetsad, och visar intresse för att exempelvis jaga hästarna, ska du som ägare distrahera den.
- Använd godis eller en leksak, varje gång hunden visar passivitet gentemot hästen berömmer du den. Det gäller att få den ointresserad av att närma sig hästen, säger Anne-Marie.
Ska inte kunna förfölja vilt
Hon har själv hundar, och ganska ofta när hon är ute och promenerar möter hon häst och ryttare med hunden lös vid sidan om.
- Ska man rida med hunden lös måste man vara helt säker på att den lyssnar i alla situationer som kan uppkomma på vägen. Bara för att du har kontroll över hunden från marken betyder inte det att den lyssnar även när du sitter uppe på hästryggen, säger Anne-Marie.
Mellan 1 mars och 20 augusti ska du hålla din hund under sådan tillsyn att den hindras från att springa lös där det kan finnas vilt, detta regleras i jaktförordningen. Under resten av året ska du hålla uppsikt över hunden och hindra den från att driva eller förfölja vilt.
- Dessa bestämmelser innebär i praktiken att det är få hundägare som faktiskt kan ha sina djur lösa, eftersom de inte har den lydnad som krävs, säger Anne-Marie.
Hon menar att det är ömsesidig respekt som ska gälla, från alla håll.
- Som ryttare med hund måste du ha sådan uppsikt att du inte riskerar att hamna i problemfyllda situationer. Detsamma gäller ju även hundägare som inte rider. Man kan inte släppa hunden lös i skogen vind för våg, säger hon.
"En säkerhetsaspekt"
Många stall har infört regler när det gäller hundar. På Gustavsbergs Ryttarsällskap utanför Stockholm har personalen sina väldresserade hundar lösa under förmiddagarna, men när verksamheten drar i gång efter lunch råder koppeltvång.
- Det är en säkerhetsaspekt både för människor, hästar och hundar. Dessutom är det inte alla människor som tycker om hundar och då ska de inte behöva utsättas för dem om de inte vill det, säger Anna-Karin Nylander, delägare och ridlärare på den stora anläggningen - som inhyser ungefär 80 hästar.
Där har man aldrig stött på några problem med lösspringande hundar, men trots det har föreningen alltså valt att ha koppeltvång.
- Det är så mycket som kan hända och i en verksamhet som vår, där många barn finns, vill vi inte riskera något. Hundarna får följa med in på läktaren i ridhuset också, men skulle de störa på något sätt säger vi ifrån direkt. Å andra sidan kan man inte skydda hästarna i oändlighet heller, de måste ju så klart vänja sig vid hur verkligheten ser ut, säger Anna-Karin Nylander.
Otäck hundattack
Ett av de mest uppmärksammade fallen på senare tid var när tre ryttare attackerades av två lösspringande hundar under en ridtur. En av ryttarna fick svåra bitskador i ansiktet.
- Man kan inte säga generellt hur du ska uppträda om hundar kommer efter dig när du rider. Några blir triggade om du försöker galoppera ifrån dem, andra kan du avvärja med hjälp av rösten och genom att gå emot dem. Men det är jättesvårt att råda hur man ska hantera en sådan situation, säger Anne-Marie Folkesson.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!