Hippson Lifestyle
Publicerad: 2012-05-15
Är inte hunden tillräckligt lydig är det bäst att ha den kopplad i stallet. Dock finns det regler om att den inte får vara kopplad längre stunder.
Lös hund i stallet kan vara en säkerhetsrisk
Hästfolk är ofta detsamma som hundfolk. Men att ha hunden med i stallet kan innebära en säkerhetsrisk, om den inte är extremt lydig vill säga.
Text: Ida Röök
Foto: Per Svalander
På stallplaner runt om i landet möts man ofta av ett gäng lösa hundar. Många hästägare har valt att skaffa hund, den tar man med sig till stallet och låter vara lös omkring hästarna. Men det är inte alltid det fungerar utan problem. Hundar kan jaga hästarna, eller själva bli trampade om de kommer i vägen för en skrämd pålle. Den senaste tiden har fall med skrämda hästar, sparkade hundar och även dispyter mellan människor gällande hundar i stall uppmärksammats.
Säkrast med koppel
För att förvissa sig om att säkerhetsaspekten alltid kommer först, i hanteringen av både häst och hund, är förmodligen ett koppeltvång det allra tryggaste att införa i stallet.
- Egentligen är inte stallmiljön särskilt annorlunda för hunden att vistas i om man jämför med vad den utsätts för på stan i form av cyklister, springande barn eller andra hundar. Hunden måste vara lydig i alla situationer, om den ska vara lös i stallet krävs det en oerhörd disciplin. Är inte hunden så pass lydig att den ligger eller sitter intill sin ägare medan han eller hon grejar med hästen borde hunden vara kopplad, säger Anne-Marie Folkesson, utbildningschef på Svenska Brukshundklubben.
Få hunden att nonchalera hästen
Hon menar att man måste se till vilken typ av hund det är man har innan man bestämmer om den ska följa med till stallet eller inte. Det går så klart att lära en hund att uppföra sig, men det innebär en del jobb beroende på hur den reagerar på hästen.
- Om du vill att hunden ska kunna vara i stallet utan problem måste den lära sig att nonchalera hästarna och att lyssna på dig i alla situationer, förklarar hon.
För att uppnå detta kan du ta in hunden i stallet så att den får vänja sig vid miljön utan att det är några hästar där, visa den sedan hästar på håll och närma dig dem successivt. Om hunden blir upphetsad, och visar intresse för att exempelvis jaga hästarna, ska du som ägare distrahera den.
- Använd godis eller en leksak, varje gång hunden visar passivitet gentemot hästen berömmer du den. Det gäller att få den ointresserad av att närma sig hästen, säger Anne-Marie.
Ska inte kunna förfölja vilt
Hon har själv hundar, och ganska ofta när hon är ute och promenerar möter hon häst och ryttare med hunden lös vid sidan om.
- Ska man rida med hunden lös måste man vara helt säker på att den lyssnar i alla situationer som kan uppkomma på vägen. Bara för att du har kontroll över hunden från marken betyder inte det att den lyssnar även när du sitter uppe på hästryggen, säger Anne-Marie.
Mellan 1 mars och 20 augusti ska du hålla din hund under sådan tillsyn att den hindras från att springa lös där det kan finnas vilt, detta regleras i jaktförordningen. Under resten av året ska du hålla uppsikt över hunden och hindra den från att driva eller förfölja vilt.
- Dessa bestämmelser innebär i praktiken att det är få hundägare som faktiskt kan ha sina djur lösa, eftersom de inte har den lydnad som krävs, säger Anne-Marie.
Hon menar att det är ömsesidig respekt som ska gälla, från alla håll.
- Som ryttare med hund måste du ha sådan uppsikt att du inte riskerar att hamna i problemfyllda situationer. Detsamma gäller ju även hundägare som inte rider. Man kan inte släppa hunden lös i skogen vind för våg, säger hon.
"En säkerhetsaspekt"
Många stall har infört regler när det gäller hundar. På Gustavsbergs Ryttarsällskap utanför Stockholm har personalen sina väldresserade hundar lösa under förmiddagarna, men när verksamheten drar i gång efter lunch råder koppeltvång.
- Det är en säkerhetsaspekt både för människor, hästar och hundar. Dessutom är det inte alla människor som tycker om hundar och då ska de inte behöva utsättas för dem om de inte vill det, säger Anna-Karin Nylander, delägare och ridlärare på den stora anläggningen - som inhyser ungefär 80 hästar.
Där har man aldrig stött på några problem med lösspringande hundar, men trots det har föreningen alltså valt att ha koppeltvång.
- Det är så mycket som kan hända och i en verksamhet som vår, där många barn finns, vill vi inte riskera något. Hundarna får följa med in på läktaren i ridhuset också, men skulle de störa på något sätt säger vi ifrån direkt. Å andra sidan kan man inte skydda hästarna i oändlighet heller, de måste ju så klart vänja sig vid hur verkligheten ser ut, säger Anna-Karin Nylander.
Otäck hundattack
Ett av de mest uppmärksammade fallen på senare tid var när tre ryttare attackerades av två lösspringande hundar under en ridtur. En av ryttarna fick svåra bitskador i ansiktet.
- Man kan inte säga generellt hur du ska uppträda om hundar kommer efter dig när du rider. Några blir triggade om du försöker galoppera ifrån dem, andra kan du avvärja med hjälp av rösten och genom att gå emot dem. Men det är jättesvårt att råda hur man ska hantera en sådan situation, säger Anne-Marie Folkesson.

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Den svåra konsten att fånga en häst på bild
Visst har det hänt oss alla? När hästen står så vackert, men så fort man plockar fram kameran för att ta en bild så tittar de bort.

Slipp dragkampen mot grässtråna
Brukar din häst kasta sig efter varje munsbit den ser? Lär hästen beta på kommando istället, med hjälp av etologen Emelie Deboussard och stoet Barta.

Njut av maten och tvätta dig sen
När maten är god gör det ju inget om man kladdar lite. Men när hela ansiktet är täckt av rester kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!