Hippson Lifestyle
Publicerad: 2006-01-03Köpa häst-skolan, del 1: Kan jag köpa häst?
Drömmen om en egen häst finns nog hos nästan alla som rider. En egen kompis att träna med, tävla med och pyssla om. Som gnäggar när man kommer och som man plockar rosetter med på tävlingsbanan.
Men det är ett stort ansvar, som kostar i både pengar och tid, och innan man sätter igång med hästköpet bör man fundera igenom det noga. Första delen av Hippsons köpa häst-skola handlar om just det – har jag förutsättningarna för att kunna köpa häst?
Tar massor av tid
Det finns framför allt tre saker som är viktiga att fundera över.
1. Har jag tillräckligt med kunskaper för en egen häst?
2. Har jag råd?
3: Har jag tid?
Börjar vi med det sista så kan man väl säga att det går att lägga ner i princip hur mycket tid som helst på sin häst, men ska man räkna generellt handlar det om tre till fyra timmar i stallet varje gång man är ute. Det är mer pyssel än ridning med egen häst. Hur mycket tid det tar beror framför allt på hur man har stallat upp sin kompis.
Olika uppstallningsalternativ
Kan man ha hästen hemma har man hela ansvaret för den och då tillkommer alla fodringar, utsläpp och intag från hagen, skötsel av stallet och så vidare. Inackorderingsstall har lite olika nivå på sin service, från helt kollektivt då hästägarna tillsammans sköter om alla sysslor i stallet, till fullservice då boxen är mockad när man kommer ut till hästen och stallpersonalen ansvarar för alla fodringar. Det behöver väl knappast sägas att det senare är ett ganska dyrt alternativ?
Stort ansvar
Hästen är en levande varelse som behöver omvårdnad varje dag, året om. Som hästägare måste man ha tillräckligt med kunskaper för att se till att hästen sköts på rätt sätt, får rätt mat och motioneras på ett sätt som bygger upp hästen och inte skadar den. Man måste kunna se om hästen är skadad eller sjuk och kunna behandla enklare åkommor, som till exempel sår, själv.
Linda Holtz är ridlärare på Hufvudsta Ridskola i Solna utanför Stockholm. Hon tycker inte att det går att säga hur länge man ska ha ridit innan man skaffar sin första egna häst.
- Det är jätteindividuellt. Man ska ha ridit så pass länge att man rider säkert och klarar av hästen i skritt, trav och galopp. En del klarar det efter bara några år, andra klarar det aldrig. Man måste vara i balans.
Skaffa en mentor
Linda tycker inte att det är så dumt att som hästägare ha en ”mentor”, någon med mer erfarenhet och kunskap som kan hjälpa till och svara på frågor. Det kan vara en tränare, någon man litar på i stallet eller en bra veterinär och det gäller alla ryttare, oavsett nivå.
- Det viktigaste är att man har ödmjukhet och en vilja att lära. Och kärleken till hästen förstås! Man måste kunna ta hjälp av andra, oavsett vilken nivå man är på, säger hon.
På Hufvudsta Ridskola har de ingen specifik verksamhet som förbereder lektionsryttarna för egen häst, framför allt för att det inte är så många som slutar och köper egen häst.
- Vi ligger så centralt och det är bekvämt att rida på ridskola. Folk inser att det är svindyrt att stalla upp en häst i Stockholm, så vi har inte så mycket elever som skaffar egen häst. Men vi har pratat om det. Och våra lektioner går ut på att förbereda eleverna så att de kan rida utan instruktör, säger Linda.
Börja med erfaren häst
Lindas främsta råd till en elev som tänker köpa egen häst är att leta ordentligt efter en häst som kan lära ut.
- Jag tycker att man ska ha en erfaren häst som första häst. Och se till att ha en tränare från början som man kan ta hjälp av. Sedan brukar jag också ifrågasätta om ryttarna inser hur mycket tid det faktiskt tar. En egen häst måste man ta hand om sju dagar i veckan, säger hon.
Linda tror också att detta är det vanligaste misstaget som folk gör, de inser inte hur mycket tid det trots allt tar i anspråk att ha egen häst.
- För ungdomar tror jag också att de inte inser att de tappar alla kompisar. På ridskolan har de massor av kompisar och det blir oftast inte samma grej i ett privatstall. För vuxna är det lättare, men ungdomar är inte sociala på samma sätt, säger Linda.
Stora hål i plånboken
Att ha egen häst gör stora hål i plånboken. Och ju närmare en storstad man bor, desto dyrare blir det. Framför allt är det priset på stallplats som stiger i storstadsregionerna. Stallplats är också oftast den största löpande utgiften i hästhållningen. Vi har tittat lite på hur mycket det kan variera beroende på var i landet man bor. Det vi har tittat på är en stor anläggning med ridhus.
Stockholm:
Stockholms Ridhus: 5 575 kronor + moms/månad, då ingår alla fodringar och mockning samt foder och strö. Dessutom måste man lösa medlemskap i Stockholms Fältrittklubb för 400 kronor/år, samt lösa manegekort (ingen prisuppgift).
Göteborg:
Göteborgs Ridhus: 2 540-3 112 kronor/månad, inklusive alla fodringar och mockning vardagar. Foder och strö köps till självkostnadspris. Dessutom måste man som hästägare lösa manegekort för 2000 kronor/termin.
Malmö:
Malmö Civila Ryttarförening: 2 650 kronor/månad, då ingår inte mockning eller in- och utsläpp från hage, men foder och strö.
Torshälla, Södermanlands län:
Privat anläggning: 2790 kr – 2990 kronor/månad, inklusive utsläpp och intag, fodringar, foder och strö. På anläggningen finns ridhus 20x60 samt skrittmaskin.
GÖR EN BUDGET
Det kan vara en bra idé att göra upp en budget innan man släpper loss drömmarna helt. Vid sidan av stallplatsen måste man räkna på följande poster:
- Försäkring – Kostnaden beror på hästens värde och typ av försäkring.
- Foder – I stallhyran ingår ofta hö, havre och kanske betfor, men många hästar äter andra typer av foder.
- Hovslagare – En kostnad som ovillkorligen dyker upp var 6:e-8:e vecka.
- Träningar – Alla ryttare oavsett nivå behöver rida för tränare lite då och då.
- Tävling – Vill man tävla sin häst måste man räkna in kostnader för licenser, anmälningsavgifter, resor etc.
- Veterinärvård – även en frisk häst måste träffa veterinären ibland. Det kan handla om vaccinationer, avmaskning, tandraspning etc. Och alla hästar kan bli sjuka och då skenar kostnaderna snabbt iväg.
- Utrustning – Hästen måste ha sadel, träns etc. Här gäller som med allt annat: ”Buy quality, cry once”. Utrustning slits och måste bytas ut då och då.
För att dryga ut kostnaden kan man ha en medryttare ett par gånger i veckan, som står för en del av kostnaden.
Nästa del i hästköparskolan
Kan du efter det här ändå svara ja på frågorna: Har jag kunskaperna? Har jag tiden? Har jag pengarna?
Då är det bara att gå vidare med drömmen om en egen häst. I nästa del av Hippsons köpa häst-skola tittar vi närmare på hur man hittar drömhästen!

En egen häst är många ryttares stora dröm.

Ska du tävla med hästen får du räkna med sådant som resor och licenser i din budget.

Ridläraren Linda Holtz poängterar att man bör skaffa en rutinerad första häst.

Även tänder och hovar måste skötas.
relaterade artiklar

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!