Hippson Lifestyle
Publicerad: 2006-01-03Köpa häst-skolan, del 1: Kan jag köpa häst?
Drömmen om en egen häst finns nog hos nästan alla som rider. En egen kompis att träna med, tävla med och pyssla om. Som gnäggar när man kommer och som man plockar rosetter med på tävlingsbanan.
Men det är ett stort ansvar, som kostar i både pengar och tid, och innan man sätter igång med hästköpet bör man fundera igenom det noga. Första delen av Hippsons köpa häst-skola handlar om just det – har jag förutsättningarna för att kunna köpa häst?
Tar massor av tid
Det finns framför allt tre saker som är viktiga att fundera över.
1. Har jag tillräckligt med kunskaper för en egen häst?
2. Har jag råd?
3: Har jag tid?
Börjar vi med det sista så kan man väl säga att det går att lägga ner i princip hur mycket tid som helst på sin häst, men ska man räkna generellt handlar det om tre till fyra timmar i stallet varje gång man är ute. Det är mer pyssel än ridning med egen häst. Hur mycket tid det tar beror framför allt på hur man har stallat upp sin kompis.
Olika uppstallningsalternativ
Kan man ha hästen hemma har man hela ansvaret för den och då tillkommer alla fodringar, utsläpp och intag från hagen, skötsel av stallet och så vidare. Inackorderingsstall har lite olika nivå på sin service, från helt kollektivt då hästägarna tillsammans sköter om alla sysslor i stallet, till fullservice då boxen är mockad när man kommer ut till hästen och stallpersonalen ansvarar för alla fodringar. Det behöver väl knappast sägas att det senare är ett ganska dyrt alternativ?
Stort ansvar
Hästen är en levande varelse som behöver omvårdnad varje dag, året om. Som hästägare måste man ha tillräckligt med kunskaper för att se till att hästen sköts på rätt sätt, får rätt mat och motioneras på ett sätt som bygger upp hästen och inte skadar den. Man måste kunna se om hästen är skadad eller sjuk och kunna behandla enklare åkommor, som till exempel sår, själv.
Linda Holtz är ridlärare på Hufvudsta Ridskola i Solna utanför Stockholm. Hon tycker inte att det går att säga hur länge man ska ha ridit innan man skaffar sin första egna häst.
- Det är jätteindividuellt. Man ska ha ridit så pass länge att man rider säkert och klarar av hästen i skritt, trav och galopp. En del klarar det efter bara några år, andra klarar det aldrig. Man måste vara i balans.
Skaffa en mentor
Linda tycker inte att det är så dumt att som hästägare ha en ”mentor”, någon med mer erfarenhet och kunskap som kan hjälpa till och svara på frågor. Det kan vara en tränare, någon man litar på i stallet eller en bra veterinär och det gäller alla ryttare, oavsett nivå.
- Det viktigaste är att man har ödmjukhet och en vilja att lära. Och kärleken till hästen förstås! Man måste kunna ta hjälp av andra, oavsett vilken nivå man är på, säger hon.
På Hufvudsta Ridskola har de ingen specifik verksamhet som förbereder lektionsryttarna för egen häst, framför allt för att det inte är så många som slutar och köper egen häst.
- Vi ligger så centralt och det är bekvämt att rida på ridskola. Folk inser att det är svindyrt att stalla upp en häst i Stockholm, så vi har inte så mycket elever som skaffar egen häst. Men vi har pratat om det. Och våra lektioner går ut på att förbereda eleverna så att de kan rida utan instruktör, säger Linda.
Börja med erfaren häst
Lindas främsta råd till en elev som tänker köpa egen häst är att leta ordentligt efter en häst som kan lära ut.
- Jag tycker att man ska ha en erfaren häst som första häst. Och se till att ha en tränare från början som man kan ta hjälp av. Sedan brukar jag också ifrågasätta om ryttarna inser hur mycket tid det faktiskt tar. En egen häst måste man ta hand om sju dagar i veckan, säger hon.
Linda tror också att detta är det vanligaste misstaget som folk gör, de inser inte hur mycket tid det trots allt tar i anspråk att ha egen häst.
- För ungdomar tror jag också att de inte inser att de tappar alla kompisar. På ridskolan har de massor av kompisar och det blir oftast inte samma grej i ett privatstall. För vuxna är det lättare, men ungdomar är inte sociala på samma sätt, säger Linda.
Stora hål i plånboken
Att ha egen häst gör stora hål i plånboken. Och ju närmare en storstad man bor, desto dyrare blir det. Framför allt är det priset på stallplats som stiger i storstadsregionerna. Stallplats är också oftast den största löpande utgiften i hästhållningen. Vi har tittat lite på hur mycket det kan variera beroende på var i landet man bor. Det vi har tittat på är en stor anläggning med ridhus.
Stockholm:
Stockholms Ridhus: 5 575 kronor + moms/månad, då ingår alla fodringar och mockning samt foder och strö. Dessutom måste man lösa medlemskap i Stockholms Fältrittklubb för 400 kronor/år, samt lösa manegekort (ingen prisuppgift).
Göteborg:
Göteborgs Ridhus: 2 540-3 112 kronor/månad, inklusive alla fodringar och mockning vardagar. Foder och strö köps till självkostnadspris. Dessutom måste man som hästägare lösa manegekort för 2000 kronor/termin.
Malmö:
Malmö Civila Ryttarförening: 2 650 kronor/månad, då ingår inte mockning eller in- och utsläpp från hage, men foder och strö.
Torshälla, Södermanlands län:
Privat anläggning: 2790 kr – 2990 kronor/månad, inklusive utsläpp och intag, fodringar, foder och strö. På anläggningen finns ridhus 20x60 samt skrittmaskin.
GÖR EN BUDGET
Det kan vara en bra idé att göra upp en budget innan man släpper loss drömmarna helt. Vid sidan av stallplatsen måste man räkna på följande poster:
- Försäkring – Kostnaden beror på hästens värde och typ av försäkring.
- Foder – I stallhyran ingår ofta hö, havre och kanske betfor, men många hästar äter andra typer av foder.
- Hovslagare – En kostnad som ovillkorligen dyker upp var 6:e-8:e vecka.
- Träningar – Alla ryttare oavsett nivå behöver rida för tränare lite då och då.
- Tävling – Vill man tävla sin häst måste man räkna in kostnader för licenser, anmälningsavgifter, resor etc.
- Veterinärvård – även en frisk häst måste träffa veterinären ibland. Det kan handla om vaccinationer, avmaskning, tandraspning etc. Och alla hästar kan bli sjuka och då skenar kostnaderna snabbt iväg.
- Utrustning – Hästen måste ha sadel, träns etc. Här gäller som med allt annat: ”Buy quality, cry once”. Utrustning slits och måste bytas ut då och då.
För att dryga ut kostnaden kan man ha en medryttare ett par gånger i veckan, som står för en del av kostnaden.
Nästa del i hästköparskolan
Kan du efter det här ändå svara ja på frågorna: Har jag kunskaperna? Har jag tiden? Har jag pengarna?
Då är det bara att gå vidare med drömmen om en egen häst. I nästa del av Hippsons köpa häst-skola tittar vi närmare på hur man hittar drömhästen!

En egen häst är många ryttares stora dröm.

Ska du tävla med hästen får du räkna med sådant som resor och licenser i din budget.

Ridläraren Linda Holtz poängterar att man bör skaffa en rutinerad första häst.

Även tänder och hovar måste skötas.
relaterade artiklar

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!