Hippson Lifestyle
Publicerad: 2006-01-10Köpa häst-skolan, del 2: Hitta drömhästen!
En kolsvart hingst med fladdrande man och stolt nacke, en pampig dressyrhäst som gör allt du ber om eller en liten rar fjording med snälla ögon – vi drömmer alla om olika saker. Men hur hittar man egentligen drömhästen?
Den allra första frågan man ska ställa sig är: Vad vill jag ha ut av mitt hästägande? Vill jag träna och tävla eller är jag nöjd med en kompis att rida ut i skogen på och pyssla med? Det är avgörande för vilken häst du ska köpa eftersom det är rättvisast mot både hästen och dig om den har förutsättningar för det du vill att den ska prestera.
Den andra frågan är vilken ålder och utbildningsgrad din nya häst ska ha. Generellt gäller att ju mer orutinerad ryttaren är, desto mer rutinerad häst ska man köpa. Det kan vara lockande att köpa en billig unghäst som verkar lovande, men det kan bli dyrt i längden om man inte vet vad man håller på med.
Gör en önskelista
Innan man sätter sig och lusläser hästannonser eller surfar runt på Internet och letar häst är det en bra idé att göra en önskelista. Skriv ner alla punkter som drömhästen ska uppfylla. Bra parametrar att ha med i önskelistan är:
Ålder
- Fundera över vilken ålder som är idealisk för dig. Är det din första egna häst, köp inte en unghäst.
Utbildningsståndpunkt
- Sätt upp ett krav på vad hästen ska kunna. Fundera över vilken disciplin som är viktigast. Hopp-, dressyr eller fälttävlan? Eller något annat?
Tävlingsmeriter
- Ska hästen ha tävlat och presterat något? Vill du veta att du köper en rosettplockare eller är det inte så viktigt?
Kön
- Vill du ha en valack, ett sto eller en hingst? En del människor funkar bäst med ston, andra med valacker. Att köpa hingst är vanskligt om man inte är väldigt rutinerad själv. Dessutom kan det vara svårt att hitta stallplats till en hingst.
Pris
- Vad har du råd med?
Geografiskt läge
- Bestäm dig för en geografisk radie inom vilken du kan tänka dig att åka och titta på hästar. Att göra långa resor över halva landet för att titta på en häst lönar sig sällan. Fundera också på om du ska köpa hästen utomlands. Inte sällan får man mer för pengarna i till exempel Danmark eller Tyskland, men i stället måste du importera hästen.
Härstamning
- Härstamningen kan vara viktig eftersom den kan påverka ridbarhet, temperament etc. Men om alla andra parametrar stämmer så ska man inte strunta i att titta på en häst även om man inte är nöjd med stamtavlan. Och tvärtom – en imponerande stamtavla garanterar inte en toppenhäst.
Typ av häst
- Vilken typ av häst passar dig? Känslig, ädel och elektrisk eller lite tyngre och lugnare?
Dags att börja leta
När du vet vad du ska leta efter är det bara att sätta igång. Det enklaste är att börja surfa på hästannonser på nätet eller köpa någon av alla hästtidningar som finns i handeln. Är du ute efter någon speciell ras kan det vara värt att ta kontakt med rasföreningen för att få tips på uppfödare. Länkar till rasföreningarna inom Svenska Hästavelsförbundet hittar du här: http://www.svehast.se/allm/lankar.htm.
Välj ut ett antal hästar som du är intresserad av och boka in besök och provridning. Ett tips är att försöka samla ihop hästarna så att du lägger till exempel en helg på att åka runt och provrida fem-sex stycken (eller fler, om de finns nära varandra).
Provrid många hästar
Var beredd på att det tar tid att hitta drömhästen. Provrid många olika typer av hästar så att du är säker på vad du faktiskt letar efter och även får ett hum om vad det är för typ av hästar som finns på marknaden i ditt prisläge.
När du är ute och provrider, se till att inte bara få rida hästen, utan även testa att hantera den. Hur uppför sig hästen i stallet? När man borstar, sadlar, tränsar? Vilken inställning har den till sin omgivning? Vaket nyfiken eller ointresserad? Verkar den ha några ovanor som krubbitning, luftsnappning, vävning eller liknande?
Hästens blick ska vara just vaken, nyfiken och glad. Fråga om du får testa att rida ut och se hur hästen fungerar även utanför ridhuset eller ridbanan. Fråga hästägaren allt du kan komma på om hästens bakgrund. Fråga också hur hästen är att lasta, sko, klippa, ta med sig på träningar/tävlingar och så vidare.
Extra hjälp
Ta med dig någon duktig person som du litar på när du åker ut och tittar på häst. Det kan vara lätt att falla för ett par vackra hästögon, eller en ball färg eller ett häftigt steg och glömma bort andra viktiga parametrar som korrekt exteriör, bra temperament, lämplig utbildningsnivå och så vidare. Då behövs det någon som kan vara en ”reality check” och påpeka att den fina unghästen med de fantastiska ögonen kanske inte är en lämplig förstahäst trots allt.
Här kan det vara på sin plats med några viktiga varningar.
- Köp inte en häst med grava exteriöra avvikelser. Hållbarheten försämras drastiskt med en häst som till exempel är rejält inåttåad eller krokhasig. Korrekta rörelser är också viktigt för hållbarheten.
- Köp inte en problemhäst. Det finns ingen anledning att köpa sig problem om man inte måste och det är en dålig idé att ge sig på att ”rädda” hästar.
- Undvik hästar som har vilat länge eller som är väldigt sent tagna. Det är svårt att veta om de alls håller för belastningen som ridning ändå är. Framför allt är detta viktigt om du vill tävla.
Hästförmedlare är ett alternativ
Det kan vara en bra idé att ta hjälp av en hästförmedlare eller ett försäljningsstall. De är ofta proffs på att matcha ihop rätt häst med rätt köpare. Malin Nordstrand på försäljningsstallet Stall Pirett berättar hur det går till när de hjälper kunder att hitta hästar.
- De ringer ofta och söker en viss häst och antingen så har vi en hemma som kan passa, eller så ringer vi när vi får in en som passar. Eller så förmedlar vi köpet om säljaren av någon anledning inte vill stalla upp sin häst här. Då får köparen åka själv och titta, säger Malin.
På Stall Pirett har de plats för 16 hästar och just nu har de framför allt c- och d-ponnyer hemma.
- Vi har ponnyer från lätt klass till medelsvår och de stora hästarna går upp på elitnivå, säger Malin.
Hon menar att en av fördelarna med att vända sig till ett försäljningsstall är att de är väldigt noga med vad det är för kund, vilken häst kunden söker. De ställer ingående frågor till hästköparen, vad hon eller han har gjort tidigare och vad de vill med sin häst.
- Alla har sin drömhäst, sin bild och vi försöker leta upp den, säger Malin.
Dessutom tycker hon att det är en fördel att försäljningsstallet testat hästen ett tag och vet vad den har för fördelar och nackdelar, vilket ett försäljningsstall kanske är ärligare med än om man köper från en privat säljare.
En fungerande häst
Malin menar att det viktigaste är att man hittar en häst som fungerar i ens vardag. När man provrider så ska man verkligen testa hästen, se att den håller vad säljaren lovar.
- Säger säljaren att den hoppar lätt A så ska man hoppa en hel bana på lätt A-nivå och inte bara ett enstaka hinder, säger Malin.
När en köpare kommer till Stall Pirett så ser Malin gärna att de provar hästen minst två gånger och att de verkligen testar den. Köparen får hoppa hästen och även rida ut, för att se hur hästen reagerar i olika miljöer.
Hittar man en häst som man gillar ger Malin rådet att prata med ägaren till hästen och ta reda på så mycket som möjligt från henne eller honom. Hon tycker också att man ska ringa försäkringsbolaget och kolla att hästen verkligen är försäkrad för det sagda beloppet, samt att det inte är några reservationer på den. Har hästen några specialbeslag eller liknande kan det även vara bra att prata med hovslagaren.
- Jag tycker att det är bra om tränaren är med. Det jag inte gillar är om köparen videofilmar hästen och sedan visar tränaren hemma. Är tränaren engagerad i sin elev så kan han eller hon följa med och antingen se mig visa hästen eller sitta upp själv. Det har hänt flera gånger att tränaren sagt att det är en bra häst efter att ha sett filmen, och så är det inte det för eleven, säger Malin.
Klinikbesiktning
Alla hästar som kommer till Stall Pirett ska vara klinikbesiktigade. Vill man göra en ny besiktning så tycker Malin bara att det är bra, framför allt om det har gått några veckor mellan klinikbesiktningen och köpet.
- Vill man inte det så rekommenderar jag ändå alltid att köparen ringer upp veterinären som gjort besiktningen och pratar med honom eller henne.
Blir det dyrare att köpa en häst via en hästförmedlare än att hitta den själv? Malin tror inte det.
- Vi plockar ganska snabbt ut rätt häst till rätt kund och då sparar man in både bensinpengar och tid, säger Malin.
I nästa del av Köpa häst-skolan besöker vi en av Sveriges mest erfarna hästutbildare och hästhandlare. Missa inte hans råd!

Drömhästen. Kanske en vit andalusier med lång man...

...eller en trogen tävlingskompis?

Det är viktigt att häst och ryttare passar ihop. Dels vad gäller ambitionsnivå, men också vad gäller exteriör och temperament hos hästen.

Då och då anordnas det saluhästvisningar där man kanske kan hitta sin drömhäst. Stora saluhästvisningar hålls bland annat på Strömsholm och på Falsterbo.

Det är en klar fördel om tränaren följer med och tittar på hästen, tycker Malin Nordstrand på försäljningsstallet Stall Pirett.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!