Olivia och hennes familj – mamma Annette, pappa Rikard och syskonen Alva och Maja.
Olivia Boman bor med sin familj på en hästgård utanför Tranås. För lite mer än ett år sedan gjorde de ett val för livet. De skakade av sig jobbstressen och satte hästarna framför allt. Oliva berättar mer om resan.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Olivias mamma har genom åren haft ett hästintresse, men dottern har inte ridit mer än på ridskola några enstaka gånger. Familjen har länge ägt olika restauranger och med det jobbet kommer ett stressigt liv.
– Vi var aldrig på samma plats, vi kände att vi hamnade i en ond cirkel och att vi behövde göra något drastiskt för att förändra våra liv. Att äga en restaurang innebär många sena kvällar och tidiga morgnar. Det är en väldigt stressig tillvaro, säger Olivia.
Mycket längtan
En dag berättade en lärare för Olivia att det hade kommit ut mark till försäljning, ämnad för hästgårdar.
– Jag kom hem och berättade det för mamma och pappa och ja, till slut beslöt de sig för att sälja restaurangen och köpa marken. Nu har pappa byggt boningshus och stall och det har varit en fantastisk livsförändring för oss. Vi flyttade in på gården i somras, efter mycket längtan att få den klar.
Boningshuset för familjens tvåbenta.
För nästan två år sedan köpte Olivia och hennes mamma sin första egna häst, i dag står det tre hästar i stallet.
– Vi är mycket mer tillsammans nu. Hästarna har fått oss mer enade och vi umgås mer genom att vi har dem. Mina föräldrar hänger med mig på träningar och mina syskon är också delaktiga.
Är lite avundsjuka
Men Olivia, som knappt har ridit alls genom åren, känner även en press att prestera. Hon är 18 år och många i hennes ålder har ridit i hela sina liv.
– Det är klart att jag känner pressen, jag var ju nästan total nybörjare när vi köpte den första hästen. Jag var först rädd för att misslyckas och tänkte mycket på vad andra tyckte om min ridning.
Nu känner hon sig säkrare.
– Det har gått väldigt fort för mig att utvecklas. Samtidigt märker jag av en viss avundsjuka från folk runtomkring. Det känns lite tråkigt förstås.
Hela familjen är nu involverad i hästarna och livet kring stallet, även om det är Olivia som i första hand sköter det mesta i vardagen.
– Också pappa har förälskat sig i hästarna. Jag har insett att det är det här jag vill syssla med och jag planerar att plugga till hippolog för att kunna jobba med hästar i framtiden.
Tanken är nu att familjen ska bygga ytterligare en gård intill sin egen, för att ha inackorderingsverksamhet. Och Olivia är ambitiös i sin ridning, på två år har hon tagit sig från nybörjare till att tävla i 1,00-klasser.
Olivia har på kort tid kommit på att hästar är "allt" i livet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!