För 17-årige Olof Wilhelmsson har det inte alltid varit en självklarhet att ägna sig åt ridsporten, även om det är där hjärtat ligger. Flera gånger har han varit nära att ge upp, men nu siktar han framåt.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Privat
Just nu är Olof bara dagar från att avsluta sitt första av tre år på Bollerups ridgymnasium, med naturvetenskapliga kurser. I år har fokus legat på den unga hästens utveckling, men de vanliga lektionerna i klassrummet ger även något att falla tillbaka på om han inte vill jobba med hästar i framtiden.
– Efter min praktik som jag gjorde hos polisrytteriet blev jag väldigt inspirerad och nyfiken på att bli polis, berättar han.
Svårt att vara hästkille
Det är först nu Olof känner sig bekväm i sin hobby och fokuserad på att den även kan bli en del i hans framtida yrkesval.
– Jag och några kompisar har pratat om att vi ska gå ihop och starta ett stuteri, det är roligt att prata om framtiden både med lärare och kamrater.
När Olof var yngre och gick i grundskolan blev han mobbad på grund av sitt intresse. Flera gånger skyllde han på magont för att slippa åka med föräldrarna ut till stallet.
– Det är tufft att vara hästkille när det är stort fokus på fotboll och ishockey bland killarna i skolan. För bara några år sedan började mina killkompisar ta min hobby på allvar och ställde lite nyfikna frågor.
Vill komma fram ur det skymda
Att det är få yngre killar som rider är ingen nyhet, men för Olof och hans lite äldre kompisar är det dessutom en kamp att försöka hänga med i ridsporten. Till exempel när de går in i en ridsportbutik.
– När man frågar var de har herrkläderna är det inte ovanligt att personalen själv knappt vet var produkterna finns. Att hitta ridstövlar till mig är inte lätt, konstaterar han.
Vid utbildningen i Bollerup går endast två killar, Olof uppfattar det nästan som att killar skäms för att de håller på med hästar.
– Jag har diskuterat detta med mina manliga lärare och det handlar inte om att man ska behöva lyfta fram att killar är utsatta. Vi ska bara få komma fram lite ur det skymda, menar Olof.
Han när en liten dröm om att kunna samla ihop ett killgäng ute i landet som kan inspirera varandra och diskutera ridsporten, som de alla gillar så mycket.
– Man skulle behöva sätta sig ner ordentligt och se hur man kan göra det bättre, men tiden ska också finnas, avslutar han.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!