Hippson Lifestyle
Publicerad: 2007-01-10Ryttare och säkerhet – del 1:
Ridningen är en skadedrabbad sport
Att hålla på med hästar är inte en riskfri sysselsättning. Varje år inträffar ungefär 13 000 personskador i samband med ridning eller hästhantering. Men många olyckor går att förebygga med rätt utrustning och inte minst kunskap. I en serie om tre delar kommer vi att ta upp vilka skador som förekommer, hur man undviker dem och vad man gör om olyckan trots allt är framme.
Text: Emma Rost
Foto: Emma Rost, Anki Yngve & Shutterstock
Ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott efter fotbollen. Så egentligen är det kanske inte så konstigt att ridsporten också är den näst mest skadedrabbade idrotten, efter fotbollen. Hela 13 000 personskador i samband med ridning eller hästhantering inträffar varje år. Dessutom inträffar drygt 700 skador bland dem som yrkesarbetar med hästar. Jämför man med fotbollens 31 000 skadetillfällen kanske det inte låter så mycket, men hästolyckorna är ofta allvarliga.
Marjut Sohlman är ortoped och själv hästmänniska, som tävlar i hoppning. Hon har intresserat sig lite extra för ryttarskador och bland annat föreläst på Häst 2006 i Västerås. Hon menar att många olyckor beror på ganska mycket slarv och okunskap, men också på att hästen är ett flyktdjur och det finns alltid en oförutsägbarhet med flyktdjur.
Tonåringar glömmer hjärnan
Det finns några typer av ryttare som är mer drabbade av olyckor än andra.
- Det är klart att många är tidiga tonåringar, 13- till 14-åringar. De glömmer ofta hjärnan, det är lite slarv och de busar en del och struntar i skyddsutrustning. Det är väl lite av ungdomens tjusning att man gör saker utan att tänka. Vuxna ryttare som råkar ut för olyckor är ofta oerfarna ryttare. De som rider mycket och är vana vid hästhantering skadar sig förstås också, men inte alls lika ofta, säger Marjut Sohlman.
De vanligaste skadorna är att man slår sig blå och gul.
- Det är egentligen ingen skada på så sätt att man inte behöver söka läkarvård. Annars är hjärnskakning vanligast hos vuxna och hos barn är det brott i armen och armbågen. Vuxna bryter nyckelbenet. Det har att göra med att barn sitter på ponny, en och en halv meter upp i luften. När de faller tar de emot sig med armen. Vuxna, däremot, sitter två meter upp och de hinner slå runt när de faller. Det handlar alltså om fallhöjden, säger Marjut Sohlman.
Ovana ryttare på busiga hästar
Ett av de mest riskfyllda tillfällena är när en ridskoleryttare rider ut en privathäst i tävlingskondition i skogen.
- Ägaren kanske mest rider hästen i manegen och när hästen då rids ut av en medryttare är skaderisken jättestor. Hästen är fortfarande ett flyktdjur och hoppar och skuttar omkring och ryttaren är inte van, säger Marjut Sohlman.
Andra tillfällen där skaderisken är stor är vid hantering av unghästar, men också när man tar in och ut hästarna ur stallet.
- Tillfällen när hästarna är ivriga. Ivriga att komma ut eller ivriga att komma in. Kanske man har lindat grimskaftet runt handen. Eller har för trånga stalldörrar. Dragskador är ganska vanliga. Longering är ett annat tillfälle när det ofta slarvas med hur man har linan i handen, säger Marjut.
Hon påpekar också att hästhanteringen vid tävlingar kan vara riktigt farlig. Hästarna hänger med rumporna mot varandra och folk promenerar förbi alldeles intill. Hon tycker att det är ett under att inte fler allvarliga olyckor händer på tävlingsplatserna.
- Det hadlar framför allt om hopptävlingar, där hästarna står kanske 40 stycken nära varandra medan de väntar på att ryttarna ska gå banan. Säger man till att de inte ska stå så tycker folk att man är dum, säger Marjut.
Ridning ger inga förslitningsskador
Det pratas ibland om att ryttare som ständigt sitter upp från marken och från vänster sida får förslitning i vänster höftled, men det avfärdar Marjut Sohlman som en myt.
- Tittar man på äldre ryttare som har ridit hela livet ser man inga tecken på speciella förslitningsskador, säger hon. Däremot förekommer belastningsbesvär från mjukdelarna, det vill säga ledband och musklerna runt lederna.
Att hoppryttare ibland får problem med knäna menar Marjut handlar om att de inte tränar något annat och därmed inte stärker varken knä- eller lårmuskler.
- Hoppryttare trycker in sina knän mot sadeln och får på det viset mer problem än dressyrryttare som inte gör det, säger hon.
Bästa sättet att slippa den typen av problem är att träna något mer förutom ridningen.
Kunskap är bästa skyddet
Många olyckor går att förebygga ganska enkelt. Rätt utrustning där hjälm, stigbyglar och säkerhetsväst har rätt storlek är ett enkelt sätt. Rätt ryttare på rätt häst ett annat. En oerfaren ryttare ska inte rida en oerfaren häst, då ökar olycksrisken markant. Kunskap och sunt förnuft är något man också kommer långt med.
- Det kommer så mycket nya prylar och så många nya saker som man kan prova, som folk tar till sig utan att de är testade. De gedigna hästkarlarna, som stod för vettig hästhantering är också lite historia och ingen för vidare kunskaperna. Idag köper man sig häst lite lättare än förut, utan att ha ridskolebakgrunden och det är ändå där man lägger grunden. En del köper häst lite som man köper hund, men det är stor skillnad. Ett 600 kilo tung flyktdjur som tar över blir farligt, säger Marjut.
Nästa del om Ryttare och säkerhet kommer att handla om hur man skyddar sig mot olyckor, både genom beteende och utrustning.
Material om säkerhet
Både Ridsportförbundet och Konsumentverket har tagit fram bra material om säkerhet. Konsumentverket har flera bra skrifter som går att ladda ner gratis från deras sajt. Broschyrerna går att hitta här.
Källa för statistiken: Konsumentverket.
Marjut Sohlman är ortoped och duktig på ryttarskador.
Avramligar är den vanligaste olyckan.
Hästolyckor i statistiken* Nio procent av fritidsolyckorna med häst har inträffat i trafiken. |
Frakturer på armar och dragskador på fingrar är vanliga hästrelaterade skador.
Lite allmänt säkerhetstänkande och sunt förnuft i hantering av hästar skulle kunna förhindra en hel del olyckor.
relaterade artiklar

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!