Hippson Lifestyle
Publicerad: 2007-01-10Ryttare och säkerhet – del 1:
Ridningen är en skadedrabbad sport
Att hålla på med hästar är inte en riskfri sysselsättning. Varje år inträffar ungefär 13 000 personskador i samband med ridning eller hästhantering. Men många olyckor går att förebygga med rätt utrustning och inte minst kunskap. I en serie om tre delar kommer vi att ta upp vilka skador som förekommer, hur man undviker dem och vad man gör om olyckan trots allt är framme.
Text: Emma Rost
Foto: Emma Rost, Anki Yngve & Shutterstock
Ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott efter fotbollen. Så egentligen är det kanske inte så konstigt att ridsporten också är den näst mest skadedrabbade idrotten, efter fotbollen. Hela 13 000 personskador i samband med ridning eller hästhantering inträffar varje år. Dessutom inträffar drygt 700 skador bland dem som yrkesarbetar med hästar. Jämför man med fotbollens 31 000 skadetillfällen kanske det inte låter så mycket, men hästolyckorna är ofta allvarliga.
Marjut Sohlman är ortoped och själv hästmänniska, som tävlar i hoppning. Hon har intresserat sig lite extra för ryttarskador och bland annat föreläst på Häst 2006 i Västerås. Hon menar att många olyckor beror på ganska mycket slarv och okunskap, men också på att hästen är ett flyktdjur och det finns alltid en oförutsägbarhet med flyktdjur.
Tonåringar glömmer hjärnan
Det finns några typer av ryttare som är mer drabbade av olyckor än andra.
- Det är klart att många är tidiga tonåringar, 13- till 14-åringar. De glömmer ofta hjärnan, det är lite slarv och de busar en del och struntar i skyddsutrustning. Det är väl lite av ungdomens tjusning att man gör saker utan att tänka. Vuxna ryttare som råkar ut för olyckor är ofta oerfarna ryttare. De som rider mycket och är vana vid hästhantering skadar sig förstås också, men inte alls lika ofta, säger Marjut Sohlman.
De vanligaste skadorna är att man slår sig blå och gul.
- Det är egentligen ingen skada på så sätt att man inte behöver söka läkarvård. Annars är hjärnskakning vanligast hos vuxna och hos barn är det brott i armen och armbågen. Vuxna bryter nyckelbenet. Det har att göra med att barn sitter på ponny, en och en halv meter upp i luften. När de faller tar de emot sig med armen. Vuxna, däremot, sitter två meter upp och de hinner slå runt när de faller. Det handlar alltså om fallhöjden, säger Marjut Sohlman.
Ovana ryttare på busiga hästar
Ett av de mest riskfyllda tillfällena är när en ridskoleryttare rider ut en privathäst i tävlingskondition i skogen.
- Ägaren kanske mest rider hästen i manegen och när hästen då rids ut av en medryttare är skaderisken jättestor. Hästen är fortfarande ett flyktdjur och hoppar och skuttar omkring och ryttaren är inte van, säger Marjut Sohlman.
Andra tillfällen där skaderisken är stor är vid hantering av unghästar, men också när man tar in och ut hästarna ur stallet.
- Tillfällen när hästarna är ivriga. Ivriga att komma ut eller ivriga att komma in. Kanske man har lindat grimskaftet runt handen. Eller har för trånga stalldörrar. Dragskador är ganska vanliga. Longering är ett annat tillfälle när det ofta slarvas med hur man har linan i handen, säger Marjut.
Hon påpekar också att hästhanteringen vid tävlingar kan vara riktigt farlig. Hästarna hänger med rumporna mot varandra och folk promenerar förbi alldeles intill. Hon tycker att det är ett under att inte fler allvarliga olyckor händer på tävlingsplatserna.
- Det hadlar framför allt om hopptävlingar, där hästarna står kanske 40 stycken nära varandra medan de väntar på att ryttarna ska gå banan. Säger man till att de inte ska stå så tycker folk att man är dum, säger Marjut.
Ridning ger inga förslitningsskador
Det pratas ibland om att ryttare som ständigt sitter upp från marken och från vänster sida får förslitning i vänster höftled, men det avfärdar Marjut Sohlman som en myt.
- Tittar man på äldre ryttare som har ridit hela livet ser man inga tecken på speciella förslitningsskador, säger hon. Däremot förekommer belastningsbesvär från mjukdelarna, det vill säga ledband och musklerna runt lederna.
Att hoppryttare ibland får problem med knäna menar Marjut handlar om att de inte tränar något annat och därmed inte stärker varken knä- eller lårmuskler.
- Hoppryttare trycker in sina knän mot sadeln och får på det viset mer problem än dressyrryttare som inte gör det, säger hon.
Bästa sättet att slippa den typen av problem är att träna något mer förutom ridningen.
Kunskap är bästa skyddet
Många olyckor går att förebygga ganska enkelt. Rätt utrustning där hjälm, stigbyglar och säkerhetsväst har rätt storlek är ett enkelt sätt. Rätt ryttare på rätt häst ett annat. En oerfaren ryttare ska inte rida en oerfaren häst, då ökar olycksrisken markant. Kunskap och sunt förnuft är något man också kommer långt med.
- Det kommer så mycket nya prylar och så många nya saker som man kan prova, som folk tar till sig utan att de är testade. De gedigna hästkarlarna, som stod för vettig hästhantering är också lite historia och ingen för vidare kunskaperna. Idag köper man sig häst lite lättare än förut, utan att ha ridskolebakgrunden och det är ändå där man lägger grunden. En del köper häst lite som man köper hund, men det är stor skillnad. Ett 600 kilo tung flyktdjur som tar över blir farligt, säger Marjut.
Nästa del om Ryttare och säkerhet kommer att handla om hur man skyddar sig mot olyckor, både genom beteende och utrustning.
Material om säkerhet
Både Ridsportförbundet och Konsumentverket har tagit fram bra material om säkerhet. Konsumentverket har flera bra skrifter som går att ladda ner gratis från deras sajt. Broschyrerna går att hitta här.
Källa för statistiken: Konsumentverket.
Marjut Sohlman är ortoped och duktig på ryttarskador.
Avramligar är den vanligaste olyckan.
Hästolyckor i statistiken* Nio procent av fritidsolyckorna med häst har inträffat i trafiken. |
Frakturer på armar och dragskador på fingrar är vanliga hästrelaterade skador.
Lite allmänt säkerhetstänkande och sunt förnuft i hantering av hästar skulle kunna förhindra en hel del olyckor.
relaterade artiklar

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!