Hippson Lifestyle
Publicerad: 2007-01-18Ryttare och säkerhet, del 2:
Så skyddar du dig från olyckor
Det finns två saker som skyddar mot hästrelaterade olyckor. Det ena är rätt utrustning i rätt storlek och det andra är sunt förnuft och kunskap. I den andra delen av Hippsons serie om ryttare och säkerhet tittar vi närmare på vad man kan göra för att undvika olyckor.
Text: Emma Rost
Foto: Emma Rost och Shutterstock
När man håller på med hästar får man aldrig glömma att de i grund och botten är flyktdjur. Även den allra snällaste och tryggaste häst kan bli skrämd och sparka, skena, bitas eller hoppa till. På grund av sin storlek och kraft kan hästen skada både sig själv och människor ganska illa om oturen är framme.
Om man förstår hästens beteende och hela tiden har ett högt säkerhetstänkande samt är konsekvent, tydlig och tåmodig i hantering av hästen, minskar man risken för olyckor ordentligt. Det är också viktigt att oerfarna hästar hanteras av erfarna hästmänniskor och att oerfarna hästmänniskor håller på med lugna, trygga hästar och inte lämnas "vind för våg".
Förutom rätt häst till rätt ryttare och ett allmänt säkerhetstänkande är det viktigt med rätt utrustning.
Utrustning vid ridning
När man rider ska man ha hjälm, rätt sorts skor eller stövlar med klack och gärna säkerhetväst, åtminstone vid hoppning och uteridning. Dessutom ska övriga utrustningen vara anspassad för häst och ryttare.
- Det är viktigt att det är rätt storlek på hjälm, väst och stigbyglar, säger Marjut Sohlman, ortoped.
Föräldrar köper ibland för stora hjälmar eller västar, för att barnen ska ha att "växa i", men det äventyrar säkerheten. Hjälmen ska vara CE-märkt, precis som säkerhetsvästen, vilket intygar att produkten uppfyller grundläggande säkerhetskrav enligt EU:s standard.
Stigbyglarna på framför allt ponnysadlar är ofta för små för dagens barnfötter, vilka faktiskt är större än vad de var förr.
- Jag var på en tävling för ett tag sedan och såg en tjej släpas efter sin ponny. Som tur var fick en funktionär tag på hästen innan det hände något allvarligt. Men jag tittade på tjejens stövlar sedan och hon hade säkert 39 i skor, men små ponnystigbyglar, berättar Marjut Sohlman och belyser hur viktigt det är med rätt storlek på stigbyglarna.
Hellre ridstövlar än skor
Marjut förklarar också varför det är bättre att rida i stövlar än i skor och shortchaps:
- Stövlarna skyddar precis som när du åker motorcykel. Stöveln ger stöd. Man bryter foten lättare om man bara har skor och chaps.
När man rider ska man ha kläder som inte kan fastna någonstans, halsduk och munkjacka är dåliga val till exempel. Och när man rider ut är det bra om jackan har en ficka för mobiltelefonen. Marjut tycker också att man ska ha för vana att rida i långärmat.
- Är olyckan framme och du får ett öppet brott där benpiporna sticker ut är det inte så bra om du har hela ridhusbotten i såret. Har man en överdragsjacka i blankt tyg så skyddar den också genom att man glider mer längs marken om man ramlar av vilket kan minska skadans allvarlighet, säger hon.
Rätt avpassad utrustning till hästen
En olycksrisk är felaktigt tillpassad utrustning på hästen, som exempelvis för lång martingal.
- Det har hänt ganska många och allvarliga olyckor där hästen fastnar i martingalen med frambenet, går runt och ryttaren får hästen "i famnen", säger Marjut.
Hon påpekar att det är viktigt att se till att stigbygeln kan lossna från sadeln och att man ska kontrollera att stigbygelkrampan är utvinklad.
- Man ska absolut inte använda sig av en rem mellan sadelgjord och stigbygel. Det är helt livsfarligt eftersom stigbygeln inte lossnar. Jag vet att en del hopptränare är förtjusta i det för att eleverna ska lära sig att inte flaxa med underskänkeln, men i så fall ska man använda en gummiring som går av, inte ett stigläder eller en sporrem i läder, säger Marjut.
Kontrollera stallet
När det kommer till säkerheten i stallet så bör man försöka hålla stallgången så ren som möjligt från prylar. Dörrarna ska vara tillräckligt breda, så att det inte finns någon risk för att hästen fastnar. Många stallar har två dörrar, öppna båda vid in- och utpassering. Stallgången ska vara tillräckligt bred och man bör i möjligaste mån undvika att leda hästar förbi varandra i gången. Binder man upp hästen tycker Marjut att man ska ha ”säkerhetsöglor” i grimmorna av exempelvis balsnören så att hästen kommer loss om den skulle kasta sig.
Man bör också gå igenom stallet och se till att alla redskap hänger som de ska. Några enkla tumregler är att alltid plocka undan eftersig och att hellre gå två gånger än att slarva och försöka få med sig allt på en gång, oavsett om det gäller utrustning eller hästar!
Hanterar man mycket hästar från marken är skor med stålhätta en bra investering och det borde vara lika självklart att använda hjälm vid longering och tömkörning som vid ridning.
Konsumentverket har bra checklistor för säkerhet i stall och vad man ska titta på när man köper skyddsutrustning. Broschyrerna går att hitta här.
Hur tycker DU att det står till med säkerhetstänkandet ute i stallarna? Diskutera i vårt forum.
Klicka här för att ta dig till diskussionen om Ryttare och säkerhet .
Det är viktigt att lära sig säker hästhantering redan från början.
Köp inte en hjälm som barnet ska växa i. Hjälmen ska passa redan från början, annars skyddar den inte.
Stigbygel och fot ska matcha varandra i storlekar. Det är också bättre att rida i stövlar än i ridskor och chaps.
Rid inte ut själv, om du kan undvika det. Och ta med mobilen!
Vad är fel på den här bilden? Jo, ryttaren rider i kortärmat. En långärmad tröja eller jacka skyddar om man skulle ramla av och få ett öppet benbrott på armen.
relaterade artiklar

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!