Hippson Lifestyle
Publicerad: 2007-01-18Ryttare och säkerhet, del 2:
Så skyddar du dig från olyckor
Det finns två saker som skyddar mot hästrelaterade olyckor. Det ena är rätt utrustning i rätt storlek och det andra är sunt förnuft och kunskap. I den andra delen av Hippsons serie om ryttare och säkerhet tittar vi närmare på vad man kan göra för att undvika olyckor.
Text: Emma Rost
Foto: Emma Rost och Shutterstock
När man håller på med hästar får man aldrig glömma att de i grund och botten är flyktdjur. Även den allra snällaste och tryggaste häst kan bli skrämd och sparka, skena, bitas eller hoppa till. På grund av sin storlek och kraft kan hästen skada både sig själv och människor ganska illa om oturen är framme.
Om man förstår hästens beteende och hela tiden har ett högt säkerhetstänkande samt är konsekvent, tydlig och tåmodig i hantering av hästen, minskar man risken för olyckor ordentligt. Det är också viktigt att oerfarna hästar hanteras av erfarna hästmänniskor och att oerfarna hästmänniskor håller på med lugna, trygga hästar och inte lämnas "vind för våg".
Förutom rätt häst till rätt ryttare och ett allmänt säkerhetstänkande är det viktigt med rätt utrustning.
Utrustning vid ridning
När man rider ska man ha hjälm, rätt sorts skor eller stövlar med klack och gärna säkerhetväst, åtminstone vid hoppning och uteridning. Dessutom ska övriga utrustningen vara anspassad för häst och ryttare.
- Det är viktigt att det är rätt storlek på hjälm, väst och stigbyglar, säger Marjut Sohlman, ortoped.
Föräldrar köper ibland för stora hjälmar eller västar, för att barnen ska ha att "växa i", men det äventyrar säkerheten. Hjälmen ska vara CE-märkt, precis som säkerhetsvästen, vilket intygar att produkten uppfyller grundläggande säkerhetskrav enligt EU:s standard.
Stigbyglarna på framför allt ponnysadlar är ofta för små för dagens barnfötter, vilka faktiskt är större än vad de var förr.
- Jag var på en tävling för ett tag sedan och såg en tjej släpas efter sin ponny. Som tur var fick en funktionär tag på hästen innan det hände något allvarligt. Men jag tittade på tjejens stövlar sedan och hon hade säkert 39 i skor, men små ponnystigbyglar, berättar Marjut Sohlman och belyser hur viktigt det är med rätt storlek på stigbyglarna.
Hellre ridstövlar än skor
Marjut förklarar också varför det är bättre att rida i stövlar än i skor och shortchaps:
- Stövlarna skyddar precis som när du åker motorcykel. Stöveln ger stöd. Man bryter foten lättare om man bara har skor och chaps.
När man rider ska man ha kläder som inte kan fastna någonstans, halsduk och munkjacka är dåliga val till exempel. Och när man rider ut är det bra om jackan har en ficka för mobiltelefonen. Marjut tycker också att man ska ha för vana att rida i långärmat.
- Är olyckan framme och du får ett öppet brott där benpiporna sticker ut är det inte så bra om du har hela ridhusbotten i såret. Har man en överdragsjacka i blankt tyg så skyddar den också genom att man glider mer längs marken om man ramlar av vilket kan minska skadans allvarlighet, säger hon.
Rätt avpassad utrustning till hästen
En olycksrisk är felaktigt tillpassad utrustning på hästen, som exempelvis för lång martingal.
- Det har hänt ganska många och allvarliga olyckor där hästen fastnar i martingalen med frambenet, går runt och ryttaren får hästen "i famnen", säger Marjut.
Hon påpekar att det är viktigt att se till att stigbygeln kan lossna från sadeln och att man ska kontrollera att stigbygelkrampan är utvinklad.
- Man ska absolut inte använda sig av en rem mellan sadelgjord och stigbygel. Det är helt livsfarligt eftersom stigbygeln inte lossnar. Jag vet att en del hopptränare är förtjusta i det för att eleverna ska lära sig att inte flaxa med underskänkeln, men i så fall ska man använda en gummiring som går av, inte ett stigläder eller en sporrem i läder, säger Marjut.
Kontrollera stallet
När det kommer till säkerheten i stallet så bör man försöka hålla stallgången så ren som möjligt från prylar. Dörrarna ska vara tillräckligt breda, så att det inte finns någon risk för att hästen fastnar. Många stallar har två dörrar, öppna båda vid in- och utpassering. Stallgången ska vara tillräckligt bred och man bör i möjligaste mån undvika att leda hästar förbi varandra i gången. Binder man upp hästen tycker Marjut att man ska ha ”säkerhetsöglor” i grimmorna av exempelvis balsnören så att hästen kommer loss om den skulle kasta sig.
Man bör också gå igenom stallet och se till att alla redskap hänger som de ska. Några enkla tumregler är att alltid plocka undan eftersig och att hellre gå två gånger än att slarva och försöka få med sig allt på en gång, oavsett om det gäller utrustning eller hästar!
Hanterar man mycket hästar från marken är skor med stålhätta en bra investering och det borde vara lika självklart att använda hjälm vid longering och tömkörning som vid ridning.
Konsumentverket har bra checklistor för säkerhet i stall och vad man ska titta på när man köper skyddsutrustning. Broschyrerna går att hitta här.
Hur tycker DU att det står till med säkerhetstänkandet ute i stallarna? Diskutera i vårt forum.
Klicka här för att ta dig till diskussionen om Ryttare och säkerhet .
Det är viktigt att lära sig säker hästhantering redan från början.
Köp inte en hjälm som barnet ska växa i. Hjälmen ska passa redan från början, annars skyddar den inte.
Stigbygel och fot ska matcha varandra i storlekar. Det är också bättre att rida i stövlar än i ridskor och chaps.
Rid inte ut själv, om du kan undvika det. Och ta med mobilen!
Vad är fel på den här bilden? Jo, ryttaren rider i kortärmat. En långärmad tröja eller jacka skyddar om man skulle ramla av och få ett öppet benbrott på armen.
relaterade artiklar

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!