Att se till att hästarna har vatten i hagen när minusgraderna kommer kan vara tidskrävande. Många stallägare investerar i tempererade tunnor som säkerställer att det inte fryser, men har man flera hagar springer kostnaden snabbt i väg. Hanna Berlin valde att bygga en egen variant.
Text: Cajsa Ekström
Foto: Privat
Hanna Berlin, som driver Lucky Horse Rescue & Horse Training, berättar för Hippson att hon länge har funderat på att bygga ett frostsäkert badkar. Men att hon inte kunde bestämma sig för konstruktionen.
– Redan förra året funderade jag på att bygga ett, men hade inte riktigt bestämt mig för hur jag skulle göra. Alla lösningar kändes för små, säger Hanna.
Hon hade läst om flera som hade byggt egna baljor, men dessa var inte vad hon var ute efter.
– Alla var gjorda av murarbaljor, vilket skulle ha blivit alldeles för litet för oss. Men så en dag såg jag någon på nätet som hade klätt in ett badkar i trä, då fick jag idén om hur jag ville bygga mitt. Det kom ganska lägligt, första frosten hade lagt sig samma dag.
Hanna hade inte byggt något liknande innan, tiden det tog att konstruera vattenkaret landade på cirka åtta timmar.
– Men då har jag inte räknat in den tid som gick åt för inköp av det material som behövdes.
Värmekabeln tejpas fast.
Konstruktionen består av ett badkar, en värmekabel, frigolit och en träram.
– Jag tog ett badkar, vände det uppochner och tejpade fast en 20 meter lång värmekabel med inbyggd termostat. Det blev totalt fyra varv runt sidorna och ett och ett halvt varv i botten.
Därefter började Hanna med stommen i trä, hon byggde en ram runt kanten överst på badkaret med tvåtums-reglar.
– Efter det klädde jag in hela badkaret med frigolit som var fem centimeter tjock. Jag lade även frigolit i botten.
Då frigoliten var på plats fortsatte hon med stommen av tvåtums-reglar.
– Jag byggde ramen när karet låg på backen, sedan var det de stående reglarnas tur. För att få det så stadigt som möjligt valde jag att sätta två reglar i varje hörn i stället för en, berättar hon.
Värmekabeln är fasttejpad och stommen i trä är påbörjad.
Badkaret är inklätt i frigolit.
Två träreglar i varje hörn ger mer stabilitet.
– När stommen var klar var det bara att börja med brädorna som är överst på badkaret. Därefter klädde jag in alla badkarets sidor. Och när sidorna var klara var det bara att sätta kontakten i uttaget och börja fylla badkaret, säger Hanna.
I och med att hon valde en värmekabel med inbyggd termostat stängs den automatiskt av när yttertemperaturen uppgår till tio grader.
– Den startar igen när temperaturen sjunker till tre grader. Tack vare det slipper jag dra ur kontakten när värmen inte behövs, det ger lägre driftkostnader. Och självklart har jag tagit hjälp av en auktoriserad elektriker med elen och har även en jordfelsbrytare inkopplad så vid minsta fel med strömmen stäng den av direkt, förtydligar hon.
Så här blev det färdiga vattenkaret!
Materialkostnaden för hela konstruktionen uppskattar Hanna till cirka 2.000 kronor.
– Bara värmekabeln gick på 1.499 kronor. Sedan tillkommer frigolit för 22 kronor styck, jag använde totalt tre stycken. Och så två rullar silvertejp för 20 kronor styck samt virke som kostade 7 kronor per meter, säger hon.
Enligt Hanna kostar ett färdigt, tempererande kar i motsvarande storlek cirka 7.000 kronor.
Lärde sig på vägen
Om hon bygger ett liknande badkar igen menar Hanna att hon kommer att göra det lite snyggare, med snedsågade hörn.
– Alltså i stället för den enkla variant jag körde på nu, med raksågade hörn, som gör att man fick överlappa brädorna. Därmed blev det inte ett snyggt hörn utan skarvar, säger hon.
En annan lärdom är att aldrig mer köpa den billigaste silvertejpen.
– Det blir i stället den dyrare varianten som klarar kyla. Den tejp jag köpte fäste inte i minusgrader, så vi fick värma varje bit innan vi kunde sätta fast kabeln. Vilket gjorde att det tog bra mycket längre tid. När den väl fastnade satt den dock som berget!
Vattenkaret används flitigt dygnet runt, Hanna berättar att det än så länge fungerar bra och att hästarna är supernöjda.
FOTNOT: Tänk på att ta hjälp av en auktoriserad elektriker, så att elen blir korrekt inkopplad.
Tidigare på Hippson.se:
Så bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på aktiviteter så som löshoppning.
Se klipp + intervju: "Han är älskad av alla barnen i stallet"
Bara 20 minuter från Globen hittar vi "Veckans gård". En gård med ett modernt boningshus, plats för elva hästar och stort, ljust och luftigt ridhus.
Bilder och info samt länk till mäklarens annons på Hippson Market
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!