Julen är en perfekt tid att önska sig den där saken man inte riktigt unnar sig själv, som fina men ibland ganska dyra fårskinnsprodukter. Här tipsar produkt-Cajsa om olika prylar du kanske kan tänka dig att hitta under julgranen?
När de svenska hästarna skulle flyga till OS i Rio hade många av dem denna grimma från Kentucky Horseware på sig. Basen i grimman är tillverkad i stark nylon, den är sedan klädd med nyutvecklad fårskinnsimitation. Grimman ska vara väldigt lätt och därmed reducera trycket på nacken. Finns i storlekarna cob och full, priset ligger på 899 kronor.
Till produkten
Senskydd från E-quick, med både lammullsfoder och stötdämpande gelé. Skydden är anatomiskt utformade och fästs med elatiska band för enkel justering. Priset ligger på 1.479 kronor.
Till produkten
Från Eskadron kommer detta lammskinnsunderlägg, en lös padd man fäster i schabrakets stroppar så att man får ett mjukt lammskinnsfoder under schabraket. Syftet med fodret är att ge hästens rygg avlastning, stötdämpning och ventilation. Padden viks upp framtill och syns därmed i form av en dekorativ kant. Priset ligger på 899 kronor.
Till produkten
Dessa exklusiva läderskydd, med insida i mjukt fårskinn, kommer från Dy'on. Skydden finns i svart eller brunt läder och priset ligger på 1.689 kronor.
Till produkten
Sadelgjord från Zandona med magplatta, fodrad med 100 procent merinoull. Insidan är avtagbar och de tolv luftinslagen i gjorden ska säkerställa god ventilation. Gjorden finns i brun, vit och svart färg – priset ligger på 3.600 kronor.
Till produkten
Boots med lammull vid kronranden för att minska risken för skav. Kommer från Horse Guard och kostar 399 kronor.
Till produkten
Populära senskydd från Veredus, modellen heter Grand Prix Baloubet och har insida i ortopediskt fårskinn. Skyddet sägs vara slimmat för optimal passform och det anatomiska skalet är utformat för att ge frihet över kota och vid knäet (karpus). Knäpps med två elastiska remmar, priset ligger på 1.899 kronor.
Till produkten
Fårskinnspadden från Mattes är tillverkad i medicinsk fårull med en öppen kanal för ryggraden – vilket sägs minska eventuellt tryck. Finns att få i flera olika färger och storlekar, priset ligger på från 1.499 kronor.
Till produkten
Formsydda boots från Arma med kraftig kardborreknäppning och fårskinnsimitation, för att minimera risken för skrav. Kostar 399 kronor.
Till produkten
Padd från Ogilvy med memory-foam, fodrad med fårskinn. Padden finns i en storlek och ska passar 16,5- till 18-tumssadlar. Priset ligger på 2.999 kronor.
Till produkten
Fotnot: Tidigare var det i vissa länder relativt vanligt förekommande med mulesing på merinofår. Det innebar att man skalperade bakdelen för att förebygga angrepp av en viss flugart som förstör ullen. Bruket av denna metod har minskat drastiskt. Många leverantörer av ullprodukter tog tidigt avstånd från metoden. Men för att vara på den säkra sidan, fråga leverantören om tillverkningssätt. Källa: Wikipedia
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!